ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

29 Αυγ 2008

ΕΜΕΙΝΑΝ ΚΕΝΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΕΣΕΙΣ


Νομάρχες και αντιπολίτευση κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της ωθεί πολλές σχολές σε ερήμωση και χιλιάδες παιδιά σε ιδιωτικά ιδρύματα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΘΥΜΙΟΥ ΣΩΚΟΥ

Απόγνωση στην κοινότητα των ΤΕΙ και στις τοπικές κοινωνίες «φέρνει» η επόμενη μέρα των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ την ίδια στιγμή έρχεται και πάλι στο προσκήνιο η ανάγκη αλλαγής του συστήματος εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας κατηγορούνται ότι με τις πολιτικές που ακολουθούν (βάση του δέκα, πλασματικός αριθμός εισακτέων) οδηγούν αρκετά περιφερειακά τμήματα σε ερήμωση και χιλιάδες παιδιά «πελάτες» σε ιδιωτικά ιδρύματα. Απαντώντας χτες στους επικριτές του ο υπουργός Παιδείας, Ε. Στυλιανίδης, και αναφερόμενος στα κολέγια δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι ένας εναλλακτικός δρόμος για κάποια παιδιά που δεν μπόρεσαν να πάνε στο πανεπιστήμιο», για να προσθέσει πως η «συνύπαρξη του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα δεν πρέπει να δαιμονοποιείται».

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, πάντως, φέρνουν κατά πάσα πιθανότητα και τα πρώτα «λουκέτα» σε τμήματα ΤΕΙ, αφού, όπως υποστήριξε χτες ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος, «τρεις από τις επτά σχολές του ΤΕΙ Μεσολογγίου καταγράφουν μηδενικό αριθμό εισακτέων και οδηγούνται πλέον και στο τυπικό κλείσιμό τους από τη νέα χρονιά».
Προβληματισμός επικρατεί και στις διοικήσεις αρκετών περιφερειακών ΤΕΙ, καθώς σε ορισμένα τμήματα οι νέοι σπουδαστές μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, με αποτέλεσμα πολλά τμήματα να κινδυνεύουν με αφανισμό.

Πλασματικός αριθμός
Οι πρόεδροι των ΤΕΙ υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει πλασματικό αριθμό εισακτέων και εν συνεχεία παρατηρείται το φαινόμενο να μένουν κενές χιλιάδες θέσεις των περιφερειακών ιδρυμάτων, ενώ την ίδια στιγμή συνωστίζονται οι φοιτητές στα αμφιθέατρα των κεντρικών ΤΕΙ. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων θα πρέπει να προχωρήσουν με γρηγορότερα βήματα τις μετεξελίξεις τμημάτων, δηλαδή να αλλάξουν τα γνωστικά τους αντικείμενα και να γίνουν πιο ελκυστικά προς τους σπουδαστές. Σε διαφορετική περίπτωση, τονίζουν, αρκετά τμήματα θα αναγκαστούν να κλείσουν τα επόμενα χρόνια.
Εν τω μεταξύ, σκληρή επίθεση προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, εξαπέλυσε ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα περιφερειακά ιδρύματα ερημώνουν λόγω της βάσης του 10, ενώ η κυβέρνηση «ενδιαφέρεται κυρίως για την πελατεία των ιδιωτικών κολεγίων».
Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Στέργιος Γκανάτσιος, μιλώντας στο «ΕΘΝΟΣ» τόνισε ότι οι θέσεις που έδωσε το υπουργείο σε ορισμένα ιδρύματα ήταν πλασματικές, αφού όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων πως δεν πρόκειται να καλυφθούν. «Από τις 6.000 θέσεις που δόθηκαν φέτος στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας καλύφθηκαν οι 2.000, ενώ την τελευταία χρονιά πριν θεσπιστεί το βαθμολογικό πλαφόν για την εισαγωγή στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης, το ΤΕΙ είχε απορροφήσει 4.000 νέους σπουδαστές», επεσήμανε ο κ. Γκανάτσιος.
Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν τμήματα -όχι μόνο στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας- τα οποία κινδυνεύουν να κλείσουν.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας Δημήτρης Βελισσαρίου, τόνισε ότι παρατηρήθηκε φέτος περαιτέρω μείωση του αριθμού των εισακτέων. Ειδικά στη σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας στην οποία εντάσσονται τρία τμήματα, θα εισαχθεί μονοψήφιος αριθμός σπουδαστών. «Εάν το υπουργείο Παιδείας δεν καταστρώσει ένα στρατηγικό πλάνο, τότε θα κληθούν τα ίδια τα ιδρύματα να αυτοσχεδιάσουν για να σώσουν ορισμένα τμήματα που δεν προσελκύουν σπουδαστές», τονίζει στο «ΕΘΝΟΣ».

«Κατηγορώ»Πάντως, την πιο σκληρή επίθεση εναντίον της πολιτικής που εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας εξαπέλυσε ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος. «Το χρονικό, διάρκειας τριών ετών, ενός προαναγγελθέντος θανάτου για το ΤΕΙ Μεσολογγίου αποτελεί η προχθεσινή ανακοίνωση των βάσεων. Στους 2.286 σπουδαστές που χάθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια εφαρμογής της βάσης του 10 προστίθενται ακόμη 1.000 περίπου σπουδαστές που δεν θα βρίσκονται στο Μεσολόγγι και την Αιτωλοακαρνανία από τον επόμενο μήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σώκος υπογραμμίζει ακόμη πως «οι κυβερνητικές υποσχέσεις για ίδρυση νέων ανταγωνιστικών τμημάτων στο ΤΕΙ Μεσολογγίου αποδεικνύονται, δυστυχώς περίτρανα και για πολλοστή φορά, φρούδες και απατηλές, ενώ η απλή μετονομασία σχολών δεν είναι ικανή να λύσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε εδώ και τρία χρόνια». Τέλος, αναφέρει ότι «η τοπική οικονομία βουλιάζει συνεχώς, τα εισοδήματα των κατοίκων της περιοχής λιγοστεύουν και η κυβέρνηση ενδιαφέρεται κυρίως για την πελατεία των ιδιωτικών κολεγίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: