ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

20 Οκτ 2010

ΝΙΚΟΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ- Κάνω μια ευχή: Το 2014 να είναι λιγότεροι οι στρατηγοί και περισσότεροι οι φαντάροι.

Με τη νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, αλλά και η παγκόσμια οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας σήμερα, έχουμε νέα δεδομένα. Μια κρίση που για να ξεπεραστεί χρειάζεται την κινητοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του λαού μας, με δράσεις καινοτόμες και πρωτοβουλίες έξυπνες, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά ο "Καλλικράτης", η μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους που είναι πια πραγματικότητα. Για πρώτη φορά στη χώρα μας, η κεντρική διοίκηση δείχνει εμπιστοσύνη και κατοχυρώνει θεσμικά την αποκέντρωση με αιρετά όργανα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού και αναβαθμισμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού. Είναι προφανές ότι ο "Καλλικράτης" ανοίγει ορίζοντες για την αποκέντρωση. Ασφαλώς και δεν είναι όλα τέλεια. Είναι όμως μια καλή αρχή. Ο αγώνας για πλήρη αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση πρέπει να συνεχιστεί. Ο νέος Δήμος Ναυπακτίας, που περιλαμβάνει την πόλη, ένα αστικό τμήμα μια δυναμική παραλιακή ζώνη και ένα σημαντικό κομμάτι ορεινού όγκου, με δραστήριους και δημιουργικούς κατοίκους, έχει όλες τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες να πρωτοπορήσει στις νέες συνθήκες. Στο νέο Δήμο, με τα διευρυμένα γεωγραφικά όρια, τις μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες, αλλά και τις αντικειμενικές δυσκολίες, απαιτείται μια νέα στρατηγική ολοκληρωμένης παρέμβασης.

Χρειάζεται λοιπόν μια δημοτική αρχή η οποία θα μπορέσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να οργανώσει τις υπηρεσίες του νέου δήμου ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για το σχεδιασμό των δράσεών του. Δράσεις οι οποίες θα πρέπει να κατευθύνονται στο να κερδιθεί το στοίχημα «ανάπτυξη εν μέσω κρίσης». Αυτό μπορεί να συμβεί αν γίνει σχεδιασμός –θα αναφερθώ μόνο στον τουρισμό και την απασχόληση- για την τουριστική ανάπτυξη τόσο του θερινού όσο και του χειμερινού τουρισμού καθώς επίσης και για την εύρεση θέσεων εργασίας μιας και η περιοχή αποτελεί θύλακα ανεργίας. Πρέπει λοιπόν:

Να σχεδιαστεί η τουριστική αξιοποίηση της Ευηνολίμνης κατά τα πρότυπα της λίμνης Πλαστήρα.

Να σχεδιαστεί και προωθηθεί η προβολή και οι τουριστικές υποδομές όλης της ορεινής Ναυπακτίας, -μιας περιοχής η οποία δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από το Ελβετικό ανάγλυφο-.

Να αξιοποιηθεί τουριστικά όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου καθώς και οι τουριστικοί προορισμοί του τόπου ώστε, η περιοχή να αποτελέσει προορισμό τουριστών και όχι σημείο διέλευσης όπως είναι σήμερα. Χρειαζόμαστε μια δημοτική αρχή που θα αξιοποιήσει το «φιλέτο» των εργοταξιακών χώρων στο Αντίρριο με γνώμονα την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και την εξασφάλιση θέσεων εργασίας. Για το τελευταίο βέβαια θα πρέπει ο Δήμαρχος που θα προκύψει να είναι έτοιμος να έρθει σε ρίξη με την κεντρική εξουσία αλλά κύρια θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κινητοποιήσει την κοινωνία και να την έχει συμπαραστάτη του. Για την υλοποίησή όλων των παραπάνω, χρειάζεται ένα ισχυρό Δημοτικό συμβούλιο. Αλλά, με την πολυδιάσπαση των δυνάμεων σε πέντε ψηφοδέλτια (και με ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, ανενεργό, λόγω απογοήτευσης) προέκυψαν «κουτσουρεμένα» ψηφοδέλτια και ως εκ τούτου θεωρώ, ότι θα έχουμε ένα αδύναμο Δημοτικό Συμβούλιο. Έτσι θα βρεθεί ο τόπος με την «πλάτη στον τοίχο», έρμαιο των κάθε λογής καιροσκόπων και κερδοσκόπων. Τα συμφέροντα θέλουν σ’ αυτή τη φάση πειθήνια όργανα και όχι φωνές διεκδίκησης και ανατροπής, θέλουν με κάθε τρόπο να αποτελούν το διευθυντήριο των αποφάσεων για το δικό τους καλό.

Θα πει κανείς ότι λέω χιλιοειπωμένα πράγματα και ότι χρησιμοποιώ ξύλινο πολιτικό λόγο, όμως δυστυχώς όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να ειπωθούν με άλλα λόγια. Αν κοιτάξει κανείς την ανθρωπογεωγραφία των συνδυασμών –πλην ελάχιστων εξαιρέσεων- θα συμφωνήσει μαζί μου και δυστυχώς, για τον τόπο, θα δικαιωθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Ίσως κάποιοι διαβάζοντας τούτες τις σκέψεις να βγάλουν το συμπέρασμα ότι τα λέω διακατεχόμενος από πικρία ή θεωρώντας με αιρετικό ή ακόμα και γραφικό επειδή δεν συμμετέχω στις εκλογές. Κατηγορηματικά απαντώ ότι δεν θεώρησα ποτέ τον ευατό μου στέλεχος, αναντικατάστατο και σωτήρα. Η επιλογή μου –παρά τις τιμητικές προτάσεις που μου έγιναν για τη συμμετοχή μου σε κάποια απ’ τα ψηφοδέλτια και ευχαριστώ όλους όσους μου πρότειναν- να απέχω από τις δημοτικές εκλογές είναι συνδεδεμένη άρικτα με το γεγονός ότι δεν αντέχω την πλοκή, την ίντριγκα, τη συναλλαγή, τους δήθεν και τα στημένα. Πάντα πίστευα και δεν θα πάψω να πιστεύω ότι η συλλογική δράση είναι εκείνη που θα φέρει αποτέλεσμα και όχι οι ατομικές προσπάθειες, γι’ αυτό άλλωστε στο παρελθόν όταν κατείχα θέση ευθύνης, μιλούσα πάντα για συλλογική προσπάθεια.

Με αυτές τις σκέψεις παραμένω παρατηρητής των εξελίξεων –μετά και τις παρεμβάσεις κάποιων «συντρόφων» μου να μη συμμετέχω στις περιφερειακές εκλογές- κάνοντας μια ευχή: Το 2014 να είναι λιγότεροι οι στρατηγοί και περισσότεροι οι φαντάροι.

Νίκος Ραυτόπουλος*


Ο Νίκος Ραυτόπουλος είναι τ. Αντιδήμαρχος Ναυπάκτου, Γραμματέας της ΠΑΣΚ Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: