ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

21 Οκτ 2010

Ναυάγησε η επένδυση στον Αστακό


Μεγάλη αμηχανία στην κυβέρνηση προκάλεσε η ξαφνική απόφαση της πλευράς του Κατάρ να εγκαταλείψουν το σχέδιο για την επένδυση στον Αστακό.
 Οι αρμόδιοι υπουργοί κάνουν λόγο για ασυμφωνία μεταξύ των εταιρειών της κοινοπραξίας πλην όμως οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για αντιπαλότητες που υπήρξαν εντός της κυβέρνησης.
 Ο υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ ενημέρωσε το βράδυ της Τρίτης με επιστολή του τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, ότι οι δύο εταιρίες του Κατάρ που συμμετείχαν στην κοινοπραξία δε θεωρούν βιώσιμο το έργο.
 "Δεν είναι δυνατόν σε ένα τόσο προχωρημένο στάδιο -δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης- όπως αυτό το οποίο εφέρετο ότι βρίσκεται η ιδιωτική επένδυση, να υπάρχει τέτοια έλλειψη σοβαρότητας, διότι δεν μπορούν να χαλάν οι επενδύσεις σε αυτό το στάδιο εκτός εάν δεν ήταν καλά προετοιμασμένες. Από την δική μας την πλευρά πάντως η πολιτεία έπραξε το καθήκον της".
 Ωστόσο, η ματαίωση της επένδυσης ύψους 2,5 δις ευρώ στον Αστακό, έρχεται την ώρα που η Αθήνα επιχειρεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις μέσω του λεγόμενου fast track, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης έστειλε επιστολή πριν από μερικές ημέρες στον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ, τονίζοντας ότι οι νομοθετικές διαδικασίες και οι σχετικές αδειοδοτήσεις από μέρους του ελληνικού δημοσίου ολοκληρώθηκαν.
 Η κίνηση αυτή έφερε στην επιφάνεια τριβές, καθώς τότε ο αρμόδιος για τις ξένες επενδύσεις υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, δήλωσε δημόσια ότι δεν είχε ενημερωθεί για αυτή την επιστολή.
 Ταυτόχρονα, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος συμμετείχε στην προπαρασκευή των αδειοδοτήσεων, η Τίνα Μπιρμπίλη διατύπωνε στη Βουλή επιφυλάξεις για περιβαλλοντικές παραμέτρους του έργου στον Αστακό.
 "Η κυβέρνηση προσκαλεί όλες τις επενδύσεις και βέβαια κάποιες εντάσσονται στο πράσινο αναπτυξιακό πρότυπο και κάποιες άλλες εξετάζονται ως επενδύσεις στο πλαίσιο που εξετάζονται όλες οι άλλες επενδύσεις. Για το θέμα του Αστακού η πολιτεία και συγκεκριμένα και το υπουργείο το δικό μου έκανε ότι μπορούσε να κάνει" υποστηρίζει η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.
 Η κυβέρνηση τονίζει ότι δεν διαταράσσονται οι σχέσεις Ελλάδας - Κατάρ, ούτε αποσύρεται το ενδιαφέρον του Κατάρ για την επένδυση 5 δις στην χώρα μας, που σφραγίστηκε με μνημόνιο συνεργασίας στη Νέα Υόρκη παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου και μάλιστα την Παρασκευή συνέρχεται η μικτή επιτροπή υπό τον Χάρη Παμπούκη.
 "Η κυβέρνηση για το θέμα του Αστακού -δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης- από τη μια θριαμβολόγησε πρόωρα και έκανε τον εαυτό της, με μια νυχτερινή μάλιστα ανακοίνωση πριν από μερικούς μήνες, μέρος ενός καθαρά ιδιωτικού επιχειρηματικού deal. Και από την άλλη συμπεριφέρθηκε στη συνέχεια ως Ιανός, με δύο πρόσωπα. Ο κ. Παμπούκης και ο κ. Κουβέλης επιτάχυναν και η κ. Μπιρμπίλη επιβράδυνε".
 Σχολιάζοντας η Αλέκα Παπαρήγα το ναυάγιο της επένδυσης τόνισε: "Στον Αστακό είδατε, έφυγαν. Έτσι. Αν παραδείγματος χάρη αύριο η Κίνα σκεφτεί ότι άλλη χώρα της Ευρώπης, η Τουρκία, η Μάλτα, μπορεί να γίνει πύλη για τη μεταφορά των εμπορευμάτων δεν της κοστίζει τίποτα να μεταφερθεί".
 Ανοιχτά είχε διαφωνήσει με την κατασκευή του ενεργειακού κέντρου στον Αστακό ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλά σήμερα για σκάνδαλο και στρέφεται εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου με προσωπικές αιχμές σε ασυνήθιστο ύφος.
 "Δυστυχώς ο κ. Παπανδρέου, για άλλη μια φορά φαίνεται άτολμος και άβουλος και ουσιαστικά εμφανίζεται να εξυπηρετεί συμφέροντα συμβούλων του, ενδεχομένως και φίλων και συγγενών" υποστήριξε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
 Ζητά απόσυρση του άρθρου
 Ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης στην επιτροπή που επεξεργάζεται τον νόμο "fast track" ότι το πρωί της Πέμπτης θα αποσύρει το άρθρο 4 του σχετικού νομοσχεδίου, με το οποίο προβλέπονταν ότι για επενδύσεις μείζονος σημασίας για την εθνική οικονομία, η διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων θα μπορούσε να αποφασίζει την ένταξή τους στο συγκεκριμένο νόμο, ανεξαρτήτως του κόστους της επένδυσης.
 Στο συγκεκριμένο άρθρο είχαν αντιδράσει βουλευτές όλων των κομμάτων.
 Ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε επίσης ότι προτίθεται να φέρει νομοσχέδιο που θα καταργεί πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες στο Δημόσιο εφόσον λάβει την τελική έγκριση από τον πρωθυπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: