ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

24 Οκτ 2010

Με sms, πιο γρήγορα τα αποτελέσματα

Του Κωνσταντινου Zουλα
 Σε λιγότερο από 120 λεπτά από τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες θα είναι τούτη τη φορά γνωστά τα επίσημα αποτελέσματα των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Η εταιρεία που παραδοσιακά αναλαμβάνει την ευθύνη της έκδοσης των αποτελεσμάτων (Singular Logic) επιφυλάσσεται μάλιστα να γνωστοποιήσει περίπου στις 9 το βράδυ όχι μόνον τα ακριβή ποσοστά των κομμάτων στις 13 περιφέρειες, αλλά και στους πέντε μεγαλύτερους πληθυσμιακά δήμους της χώρας. Δηλαδή στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Πειραιά και το Ηράκλειο της Κρήτης. Γεγονός που δεν έχει προηγούμενο σε αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς ακόμη και το 2006 σε πολλές περιπτώσεις τα ακριβή ποσοστά αποσαφηνίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες (π.χ. στη Θεσσαλονίκη με το «θρίλερ» αν θα κερδίσει τον δήμο από τον πρώτο γύρο ο κ. Βασ. Παπαγεωργόπουλος).
Η νέα τεχνολογική μέθοδος που θα επιταχύνει ακόμη περισσότερο την επεξεργασία των αποτελεσμάτων είναι μια βελτιωμένη έκδοση αυτής που εφαρμόσθηκε και στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Με άλλα λόγια, η Singular θα διανείμει σε περισσότερους από 5.500 δικαστικούς αντιπροσώπους ένα ειδικό κινητό τηλέφωνο με προεγκατεστημένο λογισμικό, μέσω του οποίου οι έχοντες την ευθύνη της ψηφοφορίας θα στείλουν τα αποτελέσματα αμέσως μόλις καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια. Δηλαδή πριν αυτά φτάσουν στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω της «κλασικής» οδού (τηλεφωνική ανάγνωση, αποστολή φαξ μέσω ΟΤΕ κ.λπ.).
Σχεδόν μηδενική απόκλισηΜε απλά λόγια, οι ψήφοι μας με ένα απλό sms θα οδηγηθούν απευθείας στους υπολογιστές της εταιρείας και αμέσως μόλις συλλεγεί το 20% του δείγματος που έχει προεπιλεγεί, θα ανακοινωθούν τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα στις 13 περιφέρειες και τους 5 μεγαλύτερους δήμους με σχεδόν μηδενική απόκλιση από τα τελικά. Εννοείται ότι έχει διασφαλισθεί πλήρως το αδιάβλητο της εν λόγω διαδικασίας, καθώς τα ειδικά τηλέφωνα θα φτάσουν και πάλι συσκευασμένα στους αποδέκτες τους οι οποίοι θα μάθουν εκ των υστέρων τον προσωπικό κωδικό που θα τους διανεμηθεί για να τα χρησιμοποιήσουν.
Ετσι ακριβώς συνέβη άλλωστε και στις εθνικές εκλογές, στις οποίες υπενθυμίζεται ότι δι’ αυτής της οδού τα τελικά αποτελέσματα όχι μόνον δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από τις 9.30 το βράδυ, αλλά «εξέθεσαν» σχεδόν το σύνολο των καναλιών που διεξήγαγαν exit polls, καθώς καμία δημοσκοπική εταιρεία δεν είχε προβλέψει το εύρος των 10 ποσοστιαίων μονάδων με τις οποίες κέρδισε το ΠΑΣΟΚ τη Ν.Δ.
Εξυπακούεται, τέλος, ότι το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε καθημερινή πλέον επαφή με τη Singular. Πόσο μάλλον που καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις μόνον διαφωτιστικές δεν είναι για τις επιδόσεις των κυβερνητικών υποψηφίων, εκ των πραγμάτων από εκείνη θα πρωτομάθει, όπως όλοι μας, τα μαντάτα της κάλπης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: