ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

29 Αυγ 2008

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ" ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ», ΕΝΘΕΤΟ «ΔΙΑΚΟΠΕΣ (29/08/2008)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: «ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ. Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ»
ΚΕΙΜΕΝΑ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΟΝΔΥΛΗ

Με τίτλο «Ναύπακτος, η αγαπημένη πόλη του Σαββατοκύριακου» στο ένθετο «Διακοπές», η εφημερίδα «Τα Νέα» στη σημερινή της έκδοση (Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008) φιλοξενεί μεγάλο αφιέρωμα στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου.
Με κείμενα και φωτογραφίες του Λεωνίδα Κονδύλη, ο αναγνώστης μπορεί να πληροφορηθεί στοιχεία για την ιστορία, τη λαογραφία αλλά και στοιχεία του σήμερα της πόλης της Ναυπάκτου.
Επίσης προτείνονται σημεία της πόλης που αξίζει να δει ο επισκέπτης (Κάστρο, Μποτσαραίικα, Μουσείο Φαρμάκη, Βιβλιοθήκη κλπ), παραλίες, ενώ ακόμη δίνονται και στοιχεία που αφορούν στη διαμονή και διατροφή.
Τα κύρια κείμενα του αφιερώματος είναι: Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΝ ΕΦΕΡΕ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ

Είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς από τη μικρή αγκαλιά του παλιού λιμανιού στη Ναύπακτο. Η γειτονιά του Θερβάντες και του πυρπολητή Ανεμογιάννη προκαλεί για συνεχείς περιπάτους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πρέπει όμως να ξεγλιστρήσετε για να ανακαλύψετε εκπληκτικά σημεία θέας από το Κάστρο της πόλης, αλλά και μοναδικές παραλίες για βουτιές στα πεντακάθαρα νερά του Κορινθιακού Κόλπου.
Μπορεί η ιστορία της Ναυπάκτου να φτάνει τα 3.500 χρόνια, αυτό όμως που άλλαξε τη ζωή στην πόλη και γύρω από αυτή είναι ένα σύγχρονο τεχνολογικό θαύμα: η γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου. Η κατασκευή της εκτόξευσε τον αριθμό των επισκεπτών, πολλοί από τους οποίους έρχονται ακόμη και για μονοήμερη εκδρομή. Ίσως γι’ αυτό τα Σαββατοκύριακα δεν αποκλείεται να πέσετε σε μίνι μποτιλιάρισμα στις οδούς Τζαβέλλα και Μπότσαρη, οι οποίες αποτελούν τους δύο κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης.
Ντόπιοι και επισκέπτες λατρεύουν να περπατούν στο πολυφωτογραφημένο παλαιό λιμάνι, που αποτελεί «σήμα κατατεθέν» της Ναυπάκτου. Πρόκειται για την πρώτη αμυντική ζώνη του διάσημου Κάστρου, στο εσωτερικό της οποίας περικλείεται το λεγόμενο ιστορικό κέντρο.
Κοιτώντας το από την πλατεία που βρίσκεται απέναντί του, με το άγαλμα του Σουλιώτη στρατηγού Νότη Μπότσαρη και τα δύο τεράστια πλατάνια, το λιμάνι μοιάζει με πέταλο με άνοιγμα περίπου 35 μέτρων ανάμεσα στον ανατολικό και το δυτικό βραχίονα. Παλιοί περιηγητές αναφέρουν σε κείμενά τους πως η είσοδος του λιμανιού από τη θάλασσα έκλεινε με αλυσίδες, κάτι που μαρτυρά την επιβολή τελών ελλιμενισμού. Στις ημέρες μας οι λιγοστές βάρκες διέρχονται ελεύθερα.
Στον ανατολικό πυργίσκο θα δείτε τον παλιό ναυτικό φάρο με μια εντοιχισμένη μαρμαρόπλακα σε ανάμνηση της Ναυμαχίας του 1571. Κοντά είναι το Φετιχιέ Τζαμί που έκτισε ο Βαγιαζήτ Β΄, πιθανότατα πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού του Ποσειδώνος. Στην καρδιά του πρόκειται να στεγαστεί το βυζαντινό μουσείο.
Στον δυτικό βραχίονα δίπλα στα σιδερένια κανόνια βρίσκεται ο ανδριάντας του πυρπολητή Γιώργου Ανεμογιάννη , ο οποίος πέθανε το 1821 σε ηλικία 23 ετών. Ο περίπατος στο τείχος προσφέρει εξαιρετική θέα από τις πολεμίστρες στον Κορινθιακό Κόλπο, τον οικισμό και το Κάστρο. Πριν ανεβείτε τα σκαλιά που οδηγούν στο άγαλμα του Ανεμογιάννη, αξίζει να επισκεφθείτε το πάρκο Θερβάντες με τον ανδριάντα του Μιχαήλ Θερβάντες στο κέντρο του. Ο Ισπανός συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» πολέμησε γενναία στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, ως αξιωματικός του πολεμικού πλοίου «Μαρκησία», όπου μια τουρκική οβίδα τον τραυμάτισε σοβαρά στο αριστερό χέρι. Ο Μιχαήλ Θερβάντες χαρακτήρισε τη μάχη, «το πιο δοξασμένο γεγονός που είδαν ποτέ ή θα δουν οι αιώνες». Στο εσωτερικό του πάρκου θα δείτε μαρμάρινες πλάκες αφιερώματα στους μαχητές που πολέμησαν στη Ναυμαχία από τις πρεσβείες της Κροατίας, της Ισπανίας, τις πόλεις της Βενετίας και του Ρέγκενσμπουργκ (πόλη της Αυστρίας απ’ όπου καταγόταν ο Δον Ζουάν, αρχηγός της ναυτικής σταυροφορίας).
Πληροφορίες για την πόλη της Ναυπάκτου και τη γύρω περιοχή θα βρείτε στο ισόγειο του κτιρίου «Ναυπακτία», όπου στεγάζεται το Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών. Πρόκειται για το γωνιακό κτίριο με τα μπλε παράθυρα, στην ανατολική άκρη της πλατείας του λιμανιού. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται ο Συνεταιρισμός Γυναικών Ναυπάκτου, όπου πωλούνται γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, ποτά, τραχανάς και ζυμαρικά, όλα παρασκευασμένα με παραδοσιακές συνταγές (τηλ. 26340 24254).
Κοντά θα βρείτε την οδό Καναβού (είναι παράλληλη των κεντρικών λεωφόρων Τζαβέλλα και Μπότσαρη). Τα... παρατσούκλια της είναι δύο: «Στενοπάζαρο» επειδή αποτελούσε τον παλιό εμπορικό δρόμο και «Οδός Μεζεδίων» λόγω των εξαιρετικών μεζεδοπωλείων που υπήρχαν στην περιοχή. Στις μέρες μας είναι γεμάτη μπαρ, καφετέριες και εμπορικά καταστήματα. Στο τέλος της, θα βγείτε μπροστά στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου που είναι και ο πολιούχος της Ναυπάκτου. Ο φωτισμός του τη νύχτα είναι εντυπωσιακός.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Το Κάστρο της Ναυπάκτου
Το 1477, περίπου 30.000 Τούρκοι πολιορκούσαν το Κάστρο της Ναυπάκτου επί τρεις μήνες. Μάταια. Το μοναδικό κάστρο στην Ευρώπη με πέντε αμυντικές ζώνες (αρχίζουν από το λιμάνι και καταλήγουν στην κορυφή του λόφου) δεν κατακτήθηκε ποτέ. Η παράδοσή του αποτελούσε πάντα αντικείμενο διαπραγματεύσεων και συνθηκών. Δυστυχώς, η είσοδος στα δύο τελευταία αμυντικά διαζώματα είναι αδύνατη λόγω έργων για την ανάδειξή του (φωτισμός, διάνοιξη μονοπατιών κ.λπ.).
Το πρώτο διάζωμα είναι το παλιό λιμάνι. Το δεύτερο λέγεται Βεζίρ Τζαμί, από το τζαμί που βρισκόταν εδώ και ήταν το μεγαλύτερο της πόλης. Σήμερα σώζονται μόνο ερείπιά του. Αξίζει όμως να έρθετε μέχρι εδώ, για να περπατήσετε στα καλντερίμια της περιοχής με τα παλιά πέτρινα σπίτια που κάποτε κατοικούνταν από Σουλιώτες καπεταναίους.
Στο τρίτο διάζωμα δεν υπάρχουν σπίτια, παρά μόνο η δεξαμενή νερού και παλιές αποθήκες πολεμοφοδίων. Στο δυτικό τμήμα του τελειώνει ο αυτοκινητόδρομος. Ο τεράστιος ορθογώνιος πύργος που βρίσκεται σε αυτό το σημείο είναι εντυπωσιακός.
Το τέταρτο και το πέμπτο διάζωμα δεν είναι επισκέψιμα. Στην κορυφή του τέταρτου βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και δίπλα του ένα μικρό βυζαντινό παρεκκλήσι. Η θέα από αυτό το σημείο είναι καταπληκτική. Το πέμπτο αμυντικό διάζωμα χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο υπάρχει υπόγεια δεξαμενή νερού καθώς και δύο μεγάλες στοές για τις ανάγκες των στρατιωτών (χρησίμευαν και ως αποθήκες). Στο δεύτερο επίπεδο υπάρχει μια μικρή πλατεία που περιτριγυρίζεται από ισχυρά και πανύψηλα τείχη. Εδώ είναι το ψηλότερο σημείο του Κάστρου (200 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας), αυτό που ο Τούρκοι ονόμαζαν Ιτς Καλέ.
Αφού εξερευνήσετε το Κάστρο θα ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας την εκπληκτική θέα στον Κορινθιακό Κόλπο, το παλαιό λιμάνι της Ναυπάκτου και τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, από τις καφετέριες που βρίσκονται εδώ.
Τα Μποτσαραίικα
Το επιβλητικό συγκρότημα που αγόρασε ο Σουλιώτης στρατηγός Νότης Μπότσαρης μετά την απελευθέρωση της Ναυπάκτου, το 1829, χωρίζεται σε δύο πύργους που ενώνονται με μια καμάρα. Ο δυτικός κατασκευάστηκε τον 15ο αι. από Βενετούς τεχνίτες και ο ανατολικός τον 16ο αι. από Τούρκους. Η είσοδος γίνεται από τον ανατολικό πύργο. Αυτομάτως μεταφέρεστε στην εποχή της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Μεταξύ των άλλων, εκτίθενται ισπανικές πανοπλίες του 16ου αι., σημαίες και παντιέρες όλων των χωρών που συμμετείχαν στη μεγάλη μάχη, αλλά και 80 αντίγραφα έργων χαρακτικής που έχουν θέμα τη Ναυμαχία και εκτίθενται σε μουσεία όλου του κόσμου. Σε άλλη αίθουσα θα δείτε τους πίνακες με τους πρωταγωνιστές της Ναυμαχίας, ενώ ανεβαίνοντας στον όροφο θα δείτε σε αντίγραφο τη ναυαρχίδα της Ναυμαχίας, την ισπανική «Real» (βασίλισσα) που τότε ταξίδευε υπό τις οδηγίες του Δον Ζουάν, καθώς και τα δωμάτια της οικίας Μπότσαρη (τηλ. 26340 29779).
Το μουσείο Φαρμάκη
Το μικρό μουσείο (το οποίο λέγεται και «Μουσείο Ιερού Αγώνος 1821») χωρίζεται σε δύο αίθουσες. Η πρώτη φιλοξενεί σπαθιά και πιστόλια από το 1821, όλα αντικείμενα από την προσωπική συλλογή του Φαρμάκη. Η δεύτερη αίθουσα είναι αφιερωμένη στον πόλεμο του ΄40. Σε περίοπτη θέση εκτίθεται η στολή του στρατηγού Παπάγου. Επίσης, θα δείτε έγγραφα, φωτογραφίες και εφημερίδες της εποχής. Το μουσείο βρίσκεται στην αρχή της οδού Νικ. Ι Φαρμάκη, πίσω από την κατοικία του Νικολάου Φαρμάκη, τέως βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, που κτίστηκε το 1852 (για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Ρένα Καρβούνη στο 6946.021.445).
Η βιβλιοθήκη με τους 60.000 τόμους
Είναι μία από τις πλουσιότερες βιβλιοθήκες της χώρας καθώς έχει 60.000 τόμους καταλογραφημένους με το δεκαδικό ταξινομικό σύστημα Dewey, με αλφαβητικούς καταλόγους συγγραφέων και θεμάτων σε ψηφιακή μορφή, αρχείο τοπικού Τύπου και περιοδικά με φιλολογικό, κοινωνικό, ιστορικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο.
Σε χωριστό χώρο εκτίθενται όλα τα βιβλία που αναφέρονται στη Ναύπακτο και την ευρύτερη περιοχή της, καθώς και σημαντικός αριθμός τοπικών εφημερίδων της Ναυπακτίας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Φωκίδας. Επίσης, θα βρείτε αναγνωστήριο ενηλίκων και δανειστικό τμήμα. Στο ισόγειο λειτουργεί Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης με ηλεκτρονικούς υπολογιστές που έχουν δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται το παιδικό τμήμα με πλούσια συλλογή παιδικών βιβλίων, ταξιθετημένων ανάλογα με τις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται. Από τις αρχές του Απριλίου λειτουργούν τρεις ηλεκτρονικοί υπολογιστές με ειδικά προγράμματα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Σε ένα μικρό κτίριο δίπλα στη βιβλιοθήκη φυλάσσεται και εκτίθεται η συλλογή του λογοτέχνη και ιστορικού Γιάννη Βλαχογιάννη. Μεταξύ των άλλων περιέχει βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και φωτογραφίες, πολλά από τα οποία είναι σπάνια και πολύτιμα (Κοζώνη 7, τηλ. 26340 27388, www. vivl-nafpakt. westnet.gr).


ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Από την Ψανή μέχρι την Ερατεινή, οι επιλογές για τις βουτιές σας στη Ναύπακτο ή σε μικρή απόσταση από αυτή είναι τόσο πολλές που δύσκολα θα τις προλάβετε σε ένα Σαββατοκύριακο. Κοινός παρονομαστής των περισσότερων παραλιών τα πεντακάθαρα, κρυστάλλινα, νερά.
Ψανή. Η παραλία αναλαμβάνει το καλωσόρισμα σας στη Ναύπακτο, καθώς είναι η πρώτη περιοχή που θα συναντήσετε ερχόμενοι από το Αντίρριο. Το μήκος της είναι περίπου 1 χλμ. Το καλοκαίρι γεμίζει με παραθεριστές που χαίρονται την πλήρως οργανωμένη παραλία. Τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου οι περισσότεροι απολαμβάνουν το περπάτημα στον παραλιακό δρόμο με τα μεγάλα πλατάνια.
Γρίμποβο. Η δεύτερη μεγάλη παραλία της Ναυπάκτου απλώνεται ανατολικά του παλιού λιμανιού. Βοτσαλωτή και αυτή, είναι περίπου 200 μέτρα μικρότερη σε μήκος από την Ψανή. Στα σλαβικά το όνομά της σημαίνει περιοχή με πολλά νερά. Την ωραία θέα στον Κορινθιακό και τη γέφυρα θα τα απολαύσετε στη σκιά των αιωνόβιων πλατάνων που απέχουν λίγα μέτρα από τη θάλασσα.
Χιλιαδού. Η τεράστια παραλία με το ψιλό βότσαλο και την άμμο θεωρείται από πολλούς ήπιο «in» της περιοχής. Είναι οργανωμένη σε διάφορα σημεία, αλλά έχει και πολλά «κενά» για όσους έχουν τον δικό τους εξοπλισμό παραλίας.
Σκάλωμα. Διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο της ωραιότερης παραλίας του Κορινθιακού. Βοτσαλωτή με διάφανα, πράσινα νερά, βρίσκεται σε πραγματικά μαγευτικό τοπίο. Περπατώντας στο πλακόστρωτο θα βρείτε το δικό σας σημείο για βουτιές.
Μαραθιάς. Ο σύγχρονος παραθαλάσσιος οικισμός που έχει χτιστεί σε πεδιάδα με οπωροφόρα, μουριές και πλατάνια εντυπωσιάζει με την τεράστια βοτσαλωτή παραλία και το φαρδύ πλακόστρωτο με τους φοίνικες.
Παραθάλασσο (Μοναστηράκι). Πρόκειται για παραλία... ψυγείο αφού τα νερά της παγώνουν. Κατά τους ντόπιους, το φαινόμενο είναι έντονο όταν φυσάει ο μαΐστρος που φέρνει τα ψυχρά ρεύματα από το Ιό νιο και την Ιταλία. Κάποιοι, πάλι, λένε πως το κρύο νερό έρχεται από πηγές της Πίνδου που καταλήγουν εδώ.
Σεργούλα. Οδηγώντας προς Ιτέα, θα νομίζετε πως τα σπίτια του οικισμού με τις κεραμοσκεπές μοιάζουν να φυτρώνουν μέσα στο πράσινο. Δίπλα του σας περιμένει μια τεράστια παραλία με ψιλό βότσαλο, στη σκιά της ακρόπολης της Αρχαίας Γλύφας. Άγιος Νικόλαος. Όμορφη, βοτσαλωτή, παραλία η οποία βρίσκεται σχεδόν στην είσοδο του ομώνυμου οικισμού. Πρόκειται για απάνεμο όρμο με πράσινα νερά στα ρηχά. Ξαπλώστρες και ομπρέλες απλώνονται μπροστά από τα αρμυρίκια.
Βάθη. Με πολύ εύκολη πρόσβαση, δίπλα στον δρόμο που συνδέει τη Ναύπακτο με την Ιτέα, η Βάθη είναι μια οργανωμένη βοτσαλωτή παραλία με πεντακάθαρα νερά.
Τολοφώνας. Το μήκος της επίσης βοτσαλωτής παραλίας ξεπερνά το 1 χλμ. και είναι ιδανική όχι μόνο για κολύμπι αλλά και για περπάτημα (στο τέλος της σχεδόν ενώνεται με την παραλία Ερατεινής). Κοντά στο ξενοδοχείο«Delphi Βeach»(οδηγώντας προς Ερατεινή ) θα δείτε τα ερείπια ενός παράκτιου μεσαιωνικού πύργου. Ερατεινή. Η πρωτεύουσα του δήμου Τολοφώνος είναι μια ήρεμη παραθαλάσσια κωμόπολη με ψαροταβέρνες και καφετέριες δίπλα στο κύμα. Στη δυτική άκρη του λιμανιού της θα βρείτε την οργανωμένη βοτσαλωτή, παραλία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: