ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

26 Αυγ 2010

ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Το καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του και η προεκλογική μάχη αρχίζει σιγά σιγά στη Ναυπακτία. Η νέα πραγματικότητα όμως που διαμορφώνεται με τον ενιαίο πλέον Δήμο Ναυπακτίας συνοδεύεται από σημαντικές προκλήσεις και επιβάλλει επανακαθορισμό στόχων και προτεραιοτήτων.

Κοινός τόπος όλων των προεκλογικών συζητήσεων και αφετηρία κάθε γόνιμης αντιπαράθεσης μεταξύ υποψηφίων κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι ένας: η διαμόρφωση κοινής συνείδησης περί της Ναυπάκτιας καταγωγής όλων μας. Είναι στοίχημα πρώτης σημασίας η ένωση πολιτών και περιοχών ετερόκλητων ίσως μορφολογικά, πολιτισμικά, ιστορικά και κοινωνικά, κάτω από την ίδια αυτοδιοικητική στέγη, να θέσει τις βάσεις για τη διαμόρφωση της ενιαίας ταυτότητας του ΠΟΛΙΤΗ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ. Η συναντίληψη της κοινής καταγωγής, των κοινών αφετηριών αποτελεί το καθοριστικό βήμα για τη συνείδηση και του κοινού μέλλοντος.

Ομοιογενής λοιπόν Δήμος Ναυπακτίας είναι ο στόχος. Αρωγοί σε αυτό οφείλουμε να γίνουμε όλοι. Τον επιτελικό ρόλο ωστόσο καλείται να αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές, η οποία ιεραρχόντας προτεραιότητες, σταχυολογόντας ανάγκες, αφουγκραζόμενη ιδιαιτερότητες, πρέπει να αποδείξει πως προχωρά μπροστά, πως “υφαίνει” το μέλλον της Ναυπακτίας χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς προκαταλήψεις. Η ισχύς είναι πάντα “εν τη ενώσει”, γι αυτό και στη Ναυπακτιά της νέας δεκαετίας όλα τα δημοτικά διαμερίσματα διεκδικούν ρόλο, διεκδικούν φωνή, διεκδικούν μερίδιο στο όραμα. Δεν περισσεύει κανείς! ΣΥΝΘΕΣΗ είναι η λέξη κλειδί και με αυτή θα πορευτούμε.

Η Ναυπακτία με τη συμβολή όλων μας θα αφήσει στο παρελθόν τις διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης και τους τοπικιστικούς ανταγωνισμούς. Χαράζει νέα πορεία, σκιαγραφεί σιγά σιγά το νέο της “πρόσωπο” και αυτό θα γίνει ορατό ακόμη και στους πιο δύσπιστους. Το λιμάνι και το κάστρο της Ναυπάκτου, αιώνια πια σύμβολα της πόλης, τα διάσπαρτα μοναστήρια στην περιοχή και οι ανεξάντλητες ομορφιές της Ορεινής Ναυπακτίας συνθέτουν ένα “εκρηκτικό μίγμα” θαλάσσιων, θρησκευτικών, ορεινών και εναλλακτικών τουριστικών αναζητήσεων, ικανών να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας σε συνδυασμό με το μεράκι, την εργατικότητα και τη φιλοξενία των Ναυπάκτιων, είναι ικανά να μετατρέψουν τη Ναυπακτία σε πόλο έλξης ξεχωριστής σπουδαιότητας σε όλη την Ελλάδα. Έτσι θα δούμε τα εγκαίνια νέων καταστημάτων και επιχειρήσεων να είναι περισσότερα από τα λουκέτα. Θα δούμε τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας να σφύζουν από ζωή, να προσελκύουν νέους οικιστές.

Η ταχεία εμπέδωση λοιπόν των κοινών μας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων ως ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ αποτελεί όρο απαράβατο στην πορεία τελεσφόρησης όλων των μελλοντικών μας συλλογικών εγχειρημάτων και υπέρβασης καχυποψιών και αντιπαλοτήτων- βαριδίων του πρόσφατου παρελθόντος. Συστράτευση σαλπίζουμε για τους κοινούς μας στόχους, το κοινό μας μέλλον.

Ελάτε λοιπόν να συζητήσουμε, να αναζητήσουμε έξυπνους τρόπους, καινοτόμες ιδέες που θα μετατρέψουν την πόλη μας όχι απλά σε πόλη για να ζεις, αλλά σε πόλη που χαίρεσαι να ζεις, χαίρεσαι να βλέπεις τα παιδιά σου να μεγαλώνουν σε αυτήν. Ελάτε να κάνουμε υπερβάσεις και να συναντηθούμε γύρω από αυτά που μας ενώνουν.

Πρέπει την επόμενη μέρα των εκλογών να βγούμε πιο πλούσιοι σε ιδέες και συμπεράσματα, πιο ώριμοι. Να μετρηθούμε περισσότεροι ενεργοί πολίτες. Οι πολίτες της Ναυπακτίας αξίζουμε μια σοβαρή και χρήσιμη προεκλογική περίοδο. Μια προεκλογική περίοδο με τις πιο μεγάλες αγωνίες και προβληματισμούς μας “πάνω στο τραπέζι”. Με διάλογο, γόνιμες προτάσεις και κυρίως με επίδειξη πολιτικού πολιτισμού και ήθους από όλους. Είμαστε πολλοί αυτοί που το θέλουμε και θα το καταφέρουμε.

Η Ναυπακτία διαθέτει αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό, νέους φιλέρευνους και δραστήριους που αγαπάνε τον τόπο τους, αγαπάνε τα χωριά τους. Ας δώσουμε φωνή σε αυτό το φιμωμένο ως τώρα κομμάτι της μικρής μας κοινωνίας. Για να πετύχουμε την ανανέωση, τις υπερβάσεις, τη σύνθεση, ας εμπιστευθούμε άτομα που μπορούν να ενώσουν και όχι να διχάσουν. Είμαστε σίγουροι πως φρέσκα και καθαρά πρόσωπα θα χωρέσουν στο αυτοδιοικητικό “κάδρο” της Ναυπακτίας. Νέο ήθος και φρέσκιες ιδέες θα δώσουν το απαιτούμενο οξυγόνο στην ασφυκτιώσα πολιτική ζωή της περιοχής μας.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ Χ. ΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

niskos1@yahoo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: