ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

11 Απρ 2011

"Ανώδυνη αναδιάρθρωση" για Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία Η Γερμανία αμφισβητεί της αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Θέλει να επιβάλλει λύση πακέτο

Η αίτηση της Πορτογαλίας για υπαγωγή στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ επιταχύνει τις εξελίξεις για την εξεύρεση συνολικής και καθαρής λύσης στα προβλήματα των υπερχρεωμένων χωρών. Αν και Παράγοντες της ΕΕ επιμένουν ότι η κατάσταση κάθε χώρας θα αντιμετωπιστεί σε διαφορετική βάση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέρχεται αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 11ης Μαΐου και επιχειρεί να θέσει το θέμα σε ενιαία βάση, με στόχο να επιβάλλει τις γερμανικές θέσεις ελλείψει πολιτικής βούλησης από τις υπόλοιπες χώρες.
Η σύγκρουση στους κόλπους της ΕΕ λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις και αναμένεται να πυροδοτήσει ανασφάλεια στις αγορές με ανυπολόγιστες συνέπειες. Την κατάσταση επιδεινώνει η αδυναμία της Γαλλίας να πιέσει πολιτικά στους κόλπους της ΕΕ λόγω της εμπλοκής στη Λιβύη, αφήνοντας μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων στη Γερμανία.
Απαντώντας σε δηλώσεις του Ολι Ρεν, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι "οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια είναι μεγάλες" και πως "αυτός ήταν ένας από τους λόγους που συμφωνήσαμε επί της αρχής να επιμηκύνουμε τη διάρκεια του δανείου. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως αυτό θα είναι αρκετό."
Με αυτές τις δηλώσεις αφήνει ανοιχτό το θέμα κάποιου είδους αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, έστω και ανώδυνου, όπου εκτός από την τρόικα θα κληθούν να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες.
Η πάγια πρόταση της Γερμανίας επί του θέματος ήταν να μην επωμιστεί το EFSF το κόστος της αναδιάρθρωσης αλλά και οι επενδυτές, πρόταση η οποία όμως δεν είχε βρει πρόσφορο έδαφος.
Τώρα όμως που η κατάσταση είναι τεταμένη και η ΕΕ έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο η Γερμανία θα πιέσει εκ νέου για την υιοθέτηση των δικών της θέσεων.
Τα προβλήματα που εγείρει όμως αυτή η στάση της Γερμανίας είναι μεγάλα, τουλάχιστον βραχυχρόνια, καθώς οι αγορές θα αντιδράσουν.
  Όπως προβλέπουν αναλυτές και παράγοντες της αγοράς τα spreads των χωρών του Νότου θα ανέβουν και θα υπάρξει νέος κύκλων πιέσεων από τις αγορές προς την ΕΕ.
Η Γερμανία θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τις πιέσεις αυτές τόσο για να πετύχει αυτά που επιδιώκει στην ΕΕ αλλά και για να υποχρεώσει τους ιδιώτες δανειστές να μοιραστούν το κόστος που αυτοί συνέβαλλαν στη διόγκωσή του.
Η Πορτογαλία
Αν και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Πορτογαλίας υπέβαλε αίτημα για στήριξη στην ΕΕ εν τούτοις δεν φαίνεται πιθανό να λαμβάνει αυτό που θέλει σε πρώτη φάση.
Οι εκλογές στη χώρα έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο και η ΕΕ αρνείται -παρασκηνιακά- να δώσει κάποια πρώτα κεφάλαια στη χώρα παρά μόνο αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το πρόγραμμα λιτότητας που θα εφαρμοστεί στη χώρα, προδικάζοντας κατ' ουσίαν το αποτέλεσμα των εκλογών. πηγή: sofokleousIN
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: