ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

5 Απρ 2011

Σύσκεψη στην Βελβίνα για τον Χ.Υ.Τ. Αδανών


Την Κυριακή 3 Απριλίου με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου της Βελβίνας και του τοπικού προέδρου πραγματοποιήθηκε στην Βελβίνα σύσκεψη των κατοίκων της κοινότητας με τον δήμαρχο και αντιδημάρχους, εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων αλλά και κατοίκους και τους προέδρους των δυτικών διαμερισμάτων του πρώην δήμου Ναυπάκτου. Στην σύσκεψη την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ εκπροσώπησε ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Καρακώστας.
Στην παρέμβασή του ο Κ. Καρακώστας τόνισε:
Είναι απαραίτητη η χωροθέτηση του ΧΥΤ Αδρανών για να σταματήσει η παράνομη σήμερα διάθεση των αδρανών υλικών (μπάζα κλπ). Έρχεται να γίνει με μεγάλη καθυστέρηση αλλά πρέπει να είμαστε ουσιαστικοί αν θέλουμε αυτός να λειτουργήσει σωστά. Είναι απαραίτητο να χωροθετηθούν περισσότεροι του ενός χώροι. Ένας ανατολικά και ένας Δυτικά στο παραλιακό μέτωπο της Ναυπακτίας (ή της γειτονικής Δωρίδας) και τρεις μικρότεροι στις ορεινές δημοτικές ενότητες.
Πρέπει να παρθούν μέτρα ώστε αυτοί να λειτουργήσουν σωστά που σημαίνει να δέχονται μόνο τα επιτρεπόμενα υλικά αλλά και αυτά να ανακυκλώνονται και να επαναχρησιμοποιούνται για να μην έχουμε σπατάλη των πολύτιμων αυτών υλικών.
Για την χωροθέτηση των ΧΥΤ Αδρανών υλικών πρέπει να παρθεί υπ’ όψη όχι μόνο η γνώμη του μελετητικού γραφείου αλλά και των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών που γνωρίζουν πολύ καλά τον τόπο και την γεωγραφία του. Γι αυτό είναι απαραίτητο, πολύ σύντομα οι πρόεδροι των διαμερισμάτων σε σύσκεψή τους και μετά από έρευνα με την βοήθεια του μελετητικού γραφείου και του δήμου να υποδείξουν περιοχές στις οποίες θα μπορούσε να χωροθετηθεί ο ΧΥΤΑ, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες αρνητικές επιδράσεις στην περιοχή.
Παράλληλα ο εκπρόσωπος της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ τόνισε ότι είναι ευκαιρία να γίνει γενικότερη και ολοκληρωμένη συζήτηση για τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής (Δυτικά διαμερίσματα του πρώην Δήμου Ναυπάκτου). Είναι τα μόνα διαμερίσματα του πρώην δήμου που αν και είναι τουριστικός προορισμός (χάνι Μπανιά – Εύηνος) δεν έχουν τις απαραίτητες δημόσιες υποδομές. Παράλληλα ενώ είναι σε απόσταση αναπνοής από την Ναύπακτο δεν έχουν αξιοποιηθεί τα πλεονεκτήματα της περιοχής ως περιοχή πρώτης κατοικίας. Το δάσος της Βελβίνας (ως περιαστικό δάσος) μπορεί να αποκτήσει επισκεψιμότητα με πολλές δραστηριότητες που μπορεί να φιλοξενήσει, με σεβασμό στο περιβάλλον. Ο αρχαιολογικός χώρος των Ελληνικών και η ανάδειξή του, η αξιοποίηση του Κούμαρου (πιθανή θέση για την χωροθέτηση του ΤΕΙ), η βελτίωση του οδικού δικτύου της περιοχής και η καλή συγκοινωνία, η επέκταση του σχεδίου πόλης είναι εντελώς απαραίτητα για την περιοχή και πρέπει τώρα να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την υλοποίησή τους. Οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής έχουν παράπονα από τον τρόπο που τους αντιμετώπισε μέχρι τώρα ο δήμος Ναυπάκτου και έχουν δίκιο. Όλα τα παραπάνω είναι παρεμβάσεις απαραίτητες στην περιοχή και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δήθεν αντισταθμιστικά μέτρα για την λειτουργία των ΧΥΤΑ στην περιοχή. Είναι δικαίωμα των κατοίκων της περιοχής και μην περνάει από το μυαλό κανενός ότι μπορεί να τους κοροϊδέψει μοιράζοντας χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς.
Τελειώνοντας να πούμε ότι η σύσκεψη έκανε δεκτή την πρόταση της ΚΙΝΗΣΗΣ για την δημιουργία της επιτροπής που θα προτείνει άμεσα πιθανούς χώρους, ο δήμαρχος δε, δήλωσε ότι προσωπική του γνώμη είναι η χωροθέτηση του ΤΕΙ δυτικά της πόλης ενώ (με γενικόλογο τρόπο) διαπίστωσε και ο ίδιος τις αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής.
Θεωρούμε πως την σωστή χωροθέτηση του ΧΥΤΑ αλλά και τα αναγκαία έργα και παρεμβάσεις στην περιοχή, πρέπει οι κάτοικοι να τα κάνουν δική τους υπόθεση και να επιβάλλουν άμεσες λύσεις γι αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: