ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

16 Σεπ 2010

Φωτιές στα μπατζάκια Καραμανλή


Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010
Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ
Κ. ΠΕΛΕΚΗ: ΥΠΗΡΞΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ * ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΣΕ ΟΣΟΥΣ «ΔΕΝ ΦΟΡΑΝΕ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ»
Ρουκέτες μεγατόνων κατά του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του άμεσου περιβάλλοντός του, δηλαδή των Θ. Ρουσόπουλου και Γ. Αγγέλου, εξαπέλυσε χθες, κατά την τρίτη κατάθεσή της -τη φορά αυτή στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης- η συμβολαιογράφος και σύζυγος του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη, Κατερίνα Πελέκη.
Ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε τον τέως πρωθυπουργό ότι «δεν φοράει παντελόνια» και δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του για πολιτικές αποφάσεις που εκπορεύτηκαν από το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου και απλώς υλοποιήθηκαν από τους καθ'ύλην αρμόδιους υπουργούς.

Είπε επί λέξει η Κατερίνα Πελέκη στη συνομιλία της με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αμέσως μετά την κατάθεσή της στην επιτροπή: «Προφανώς υπήρξε κεντρική πολιτική απόφαση που ελήφθη με ευθύνη του πρωθυπουργού και μεταβιβάστηκε στους υπουργούς Μπασιάκο, Κιλτίδη, Κοντό και Δούκα, από τους καθ' ύλην αρμοδίους, δηλαδή τον Θ. Ρουσόπουλο και τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού (εννοεί τον Γ. Αγγέλου).

Εγώ ξέρω ότι οι άντρες φοράνε παντελόνια και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, όπως τις αναλαμβάνω κι εγώ που δεν φοράω».

Εμφανώς εκνευρισμένη η κυρία Πελέκη απεφάνθη εις επίρρωσιν αυτών ότι «θα έπρεπε να βγει ο τέως πρωθυπουργός και να παραδεχτεί ότι υπήρξε κυβερνητική απόφαση και να καλέσει πέντε οίκους να αξιολογήσουν αν κέρδισε ή έχασε το Ελληνικό Δημόσιο».

Πάντως το κράτος κατά την εκτίμησή της, «δεν έχασε», αφού το Βατοπέδι «δεν είναι σκάνδαλο», αλλά «υπόθεση, αφού δεν έχει αποδειχτεί κέρδος ή ζημία του Δημοσίου».

Γι' αυτό και «δεν την ενδιαφέρει η εκτίμηση που έχει εκφράσει η Ρηγίλλης», αλλά «θα ήθελε κάποτε να μιλήσει ο Καραμανλής γι' αυτό το θέμα».

Σημειώνεται ότι κύκλοι του τέως πρωθυπουργού εξέφραζαν έντονη δυσαρέσκεια για τα λεγόμενά της χθες το βράδυ, ενώ σημείωναν ότι η αλήθεια βρίσκεται στην κατάθεση Αγγέλου.

Το αποτέλεσμα ωστόσο, πάντα κατά τη συμβολαιογράφο, η οποία είχε κληθεί από τη Δικαιοσύνη ως ύποπτη για ψευδή βεβαίωση σε βαθμό κακουργήματος, λόγω του ότι συνέταξε τα περισσότερα συμβόλαια ανταλλαγών με τη μονή κυρίως στην περιοχή της Ουρανούπολης, είναι «να είναι κατηγορούμενος ο κορμός του ελληνικού κράτους (γνωμοδοτικά συμβούλια, ΚΕΔ κ.λπ.) και όχι οι πραγματικά υπεύθυνοι».

Πιο παραστατικά πάντως το διατύπωσε στον σύζυγό της Γ. Βουλγαράκη, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του μόλις εξήλθε από την επιτροπή. Αυτήκοοι μάρτυρες τη φέρουν να του έχει πει ότι «έχουμε βρεθεί κατηγορούμενοι κι όλοι όσοι πήραν τις αποφάσεις κοιτάνε απ' έξω».

Για τον ίδιο είπε ότι το άφησε στη διακριτική της ευχέρεια να μιλήσει, όπως τελικά μίλησε. Τη δε αφορμή να εκμανεί, στην τρίτη της κατάθεση -στις δύο προηγούμενες στις ισάριθμες εξεταστικές επιτροπές ήταν πολύ χαμηλότερων τόνων και πάντως δεν είχε καν αναφέρει τον Κ. Καραμανλή- την πήρε από έναν... ταξιτζή, ο οποίος είπε μόλις χθες σε φίλη της ότι «η Πελέκη έφαγε εκατομμύρια».

«Να ανοιχτούν οι λογαριασμοί μου και του συζύγου» ζήτησε η σύζυγος Βουλγαράκη, για να προσθέσει ότι «υφίσταται πολιτική δίωξη» και ότι «δεν θα την ξέραμε αν δεν ήταν γυναίκα του Γιώργου».*

ΚΥΚΛΟΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
«Παραλήρημα»

Σφοδρή ήταν η ενόχληση Καραμανλή για την κατάθεση της Πελέκη.

Αντέδρασε μέσω του στενού του συνεργάτη Γιάννη Αγγέλου, ο οποίος μέσω κύκλων διέψευσε τη συμβολαιογράφο και δήλωσε ότι «η μόνη αλήθεια είναι αυτή που περιέχεται σε ό,τι έχει καταθέσει ο ίδιος, όπου το έχει καταθέσει», εννοώντας τις εξεταστικές επιτροπές της Βουλής και τη Δικαιοσύνη. Πολιτικοί φίλοι τού τέως πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τα όσα είπε για όσους φορούν παντελόνια, μίλησαν για «παραλήρημα» της συζύγου του πρώην υπουργού. «Ας κοιτάξει ό,τι αφορά την ίδια και να μην ανακατεύει άλλους, ούτε να ανακατεύεται σε θέματα που αγνοεί». Αργά το βράδυ ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε στην «Ε» ότι σε ό,τι αφορά τον ίδιο τα έχει καταθέσει στις δύο εξεταστικές επιτροπές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: