ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

28 Σεπ 2010

Σχεδόν μηδενική


Σχεδόν μηδαμινή ήταν η ανταπόκριση που επέδειξαν οι υποψήφιοι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στην απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να αναρτούν υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα «Διαφάνεια» του υπουργείου Εσωτερικών τις εκλογικές δαπάνες τους. Παρ΄ ότι η ημερομηνία για την εγγραφή συνδυασμών και υποψηφίων έληξε στις 22 Σεπτεμβρίου, μόλις 27 συνδυασμοί για τις δημοτικές εκλογές και ένας υποψήφιος για τις περιφερειακές ανταποκρίθηκαν και έλαβαν τον μοναδικό κωδικό για την πρόσβαση στην ιστοσελίδα και για την καταχώριση των εσόδων και των δαπανών τους.

Η απροθυμία των υποψηφίων να καταχωρίσουν τις δαπάνες τους δεν αντιμετωπίστηκε ούτε μετά την πρόσφατη κατεπείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου με την οποία υπενθυμιζόταν ότι «με βάση την υπουργική απόφαση (με αρ. πρωτ. 50038/3-9-2010) που εκδόθηκε στο πλαίσιο του νόμου 3870/2010, όλοι οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι αυτών οφείλουν να έχουν καταχωρίσει μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2010όλες τις εκλογικές δαπάνες και τα έσοδα που έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου» .

Η εξήγηση πάντως που δίνεται από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών είναι ότι παρά τη δεσμευτική ημερομηνία για την απόκτηση κωδικού που θα επιτρέπει την είσοδο στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία κατάρτισης των συνδυασμών από τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες. Εξετάζεται ως εκ τούτου η δυνατότητα να δοθεί «σιωπηλή» παράταση για την εγγραφή στη δικτυακή πύλη του υπουργείου, αν και η σχετική διαδικασία ελέγχου των δαπανών τους υπήρξε η βασική αιτία για την επιμήκυνση της προεκλογικής περιόδου στους δύο μήνες.

Παρ΄ ότι όμως η μη δημοσιοποίηση των δαπανών ή η παραβίασή τους επισύρει, σύμφωνα με τον Ν. 3870/2010, ακόμη και την έκπτωση από το αξίωμά τους, ως χθες το βράδυ είχαν εγγραφεί στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου μόλις 19 υποψήφιοι δήμαρχοι στους 254 δήμους με περισσότερους από 10.000 κατοίκους, για τους οποίους είναι υποχρεωτική η ανάρτηση των δαπανών τους, και μόνον ένας υποψήφιος περιφερειάρχης. Ο αριθμός των υποψήφιων δημάρχων που πρέπει να δημοσιοποιήσουν τις δαπάνες τους, όπως προκύπτει από τις υποψηφιότητες που έχουν ανακοινωθεί ως σήμερα, αγγίζει τους 1.000, ενώ οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι δεκάδες χιλιάδες.

Συνεπείς στις υποχρεώσεις τους
Σ υνεπείς στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νέο νόμο είναι οι υποψήφιοι για τον Δήμο Αθηναίων κκ. Ν. Κακλαμάνης και Γ. Καμίνης. Από τους υποψηφίους για τον Δήμο Θεσσαλονίκης έχει λάβει τον σχετικό κωδικό για την ανάρτηση των δαπανών μόνον ο κ. Ι. Μπουτάρης. Αν έχει κάποια σημασία, από τους δημάρχους που είναι συνεπείς οι επτά πρόσκεινται στο ΠαΣοΚ, οι εννέα στη ΝΔ, ενώ οι υπόλοιποι τρεις εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι. Ο μοναδικός υποψήφιος περιφερειάρχης που πήρε κωδικό είναι ο κ. Ι. Παπαϊορδανίδης, υποψήφιος του ΠαΣοΚ στη Δυτική Μακεδονία.


Πηγή: http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: