ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

10 Ιαν 2011

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ- ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Ικανοποίηση από την παρουσία Παπανδρέου στο Ερζερούμ

Δικαιωμένη αισθάνεται η κυβέρνηση από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ερζερούμµ για τα µηνύµατα που εστάλησαν τόσο προς το τουρκικό κατεστηµένο όσο και προς την αντιπολίτευση στην Ελλάδα που ανέβασε τους τόνους και επέκρινε τον Γιώργο Παπανδρέου για µυστική διπλωµατία µε αφορµή την επίσκεψη, η οποία πάντως λίγο έλειψε να µαταιωθεί λόγω των τουρκικών υπερπτήσεων. Η Αθήνα είναι ικανοποιηµένη από τη µία επειδή η ετήσια διάσκεψη των τούρκων πρεσβευτών έγινε πλατφόρµα για να ακουστούν οι ελληνικές θέσεις στο κατεστηµένο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και να τεθούν από τον Γιώργο Παπανδρέου οι προϋποθέσεις για την εξοµάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Από την άλλη, επειδή, σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, όσα είπε ο έλληνας Πρωθυπουργός και µάλιστα επί τουρκικού εδάφους θα «κλείσουν τα στόµατα» όσων επικρίνουν την προσπάθεια της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και κυρίως των ακραίων εκείνων φωνών που κατηγορούν την κυβέρνηση για «ξεπούληµα του Αιγαίου». 
∆ιπλωµατικοί κύκλοι σηµείωναν ότι η επιλογή του Πρωθυπουργού να πραγµατοποιήσει την επίσκεψη «δικαιώθηκε απολύτως» και υπογράµµιζαν όχι µόνο τον συµβολισµό του ακροατηρίου στο οποίο απευθύνθηκε, αλλά και τη δήλωση ότι «δεν αλλάζει το καθεστώς στο Αιγαίο». 
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Αμηχανία στη Ρηγίλλης έφερε το Ερζερούμ

Αμήχανα, όπως ακριβώς συνέβη και με την ανακοίνωση για την τοποθέτηση «φράχτη» στον Έβρο, υποδέχθηκε η ΝΔ την εμφάνιση του πρωθυπουργού στο Ερζερούμ. Στη Ρηγίλλης φάνηκαν να αιφνιδιάζονται από τη «σκληρή γλώσσα» που χρησιμοποίησε ο κ. Παπανδρέου στον δημόσιο λόγο του παρουσία των Τούρκων πρέσβεων και του κ. Τ. Ερντογάν και περιορίστηκαν σε σχόλια περί «μυστικής διπλωματίας», χωρίς όμως να μπορούν να τεκμηριώσουν την άποψη αυτή.
Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποδείξει (και πολύ δε περισσότερο να πείσει την κοινή γνώμη) ότι ο πρωθυπουργός ενέδωσε στις πιέσεις της γειτονικής μας χώρας. Χαρακτηριστικό της αμηχανίας που επικράτησε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η ΝΔ απέφυγε να εκδώσει οποιαδήποτε ανακοίνωση μέσα στο Σαββατοκύριακο, και τα στελέχη της Ρηγίλλης παρέπεμπαν στη γενικόλογη τοποθέτηση της Παρασκευής, του κ. Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος περιορίστηκε να σχολιάσει την... εικόνα.
Η εξωτερική πολιτική, πάντως, δεν είναι το μόνο πεδίο στο οποίο η ΝΔ το τελευταίο διάστημα αντιδρά αμήχανα. Προϋπήρξαν το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων», η τοποθέτηση «φράχτη» στον Έβρο», θέμα για το οποίο χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ημέρες προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να το χαρακτηρίσει «ημίμετρο» και, τέλος, η πρωτοβουλία για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, όπου ακόμη η ΝΔ δεν έχει πάρει σαφή θέση.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ



Κλειστά επαγγέλματα

Στην απόφαση να αφήσει «ορθάνοιχτα» τα κλειστά επαγγέλµατα καταλήγει η κυβέρνηση µετά τη διαπίστωση, από τις πρώτες διερευνητικές επαφές µε τους εκπροσώπους των φορέων που τα εκπροσωπούν, ότι στόχος τους είναι να περιφρουρήσουν πάση θυσία τα κεκτηµένα και όχι να συναινέσουν στο άνοιγµα των επαγγελµάτων που εκπροσωπούν. Όπως έγινε γνωστό από κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει µεν τα περιθώρια της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει µε τους εκπροσώπους των βασικών κλειστών επαγγελµάτων (δικηγόροι, συµβολαιογράφοι, πολιτικοί µηχανικοί, αρχιτέκτονες, φαρµακοποιοί), αλλά δεν πρόκειται να απoστεί ούτε κατά κεραία από την απόφασή της να εµφανίσει στο τέλος του µήνα νοµοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει το πλήρες άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων. Το νοµοσχέδιο - οµπρέλα, που θα ισχύσει και για τα περίπου 160 κλειστά επαγγέλµατα, θα προσδιορίζει – σύµφωνα µε τη δήλωση του προαναφερόµενου κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης –,ίσως και σε ένα µόνο άρθρο, ότι καταργούνται όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την άσκηση ενός επαγγέλµατος από φυσικό πρόσωπο υπό τον όρο ότι το πρόσωπο αυτό πληροί τις αναγκαίες εκ της νοµοθεσίας προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλµατος που επιθυµεί να ασκήσει. 
Ταυτόχρονα, η πηγή που προαναφέρθηκε διαβεβαίωσε, µιλώντας στα «ΝΕΑ», ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το χρονοδιάγραµµα που έχει τεθεί και σύµφωνα µε το οποίο ώς τις 20 Ιανουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις µε τους ενδιαφερόµενους φορείς και ώς το τέλος του µήνα θα κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου το νοµοσχέδιο - οµπρέλα που θα καθορίζει το άνοιγµα. Στόχος είναι το νοµοσχέδιο να είναι νόµος του κράτους ώς την πρώτη εβδοµάδα του Φεβρουαρίου. 
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

 Πιέσεις στην Πορτογαλία για το μηχανισμό στήριξης

Στον μηχανισμό στήριξης «σπρώχνουν», παρά τη θέληση της, την Πορτογαλία οι μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης και βέβαια οι αγορές.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται «ανώνυμες ευρωπαϊκές πηγές», η Γερμανία και η Γαλλία πιέζουν την πορτογαλική κυβέρνηση να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, έτσι ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Η πίεση αυτή ασκείται κατά κύριο λόγο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, στο Eurogroup, τη σύνοδο δηλαδή των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου εκτός των δύο παραπάνω χωρών και οι Ολλανδία, Φιλανδία φέρονται να υποστηρίζουν ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ τώρα.
Οι πηγές, τις οποίες επικαλείται το Reuters, τονίζουν ακόμη ότι απώτερος σκοπός των πιέσεων προς την Πορτογαλία για αίτηση βοήθειας δεν είναι η ίδια, αλλά η γειτονική Ισπανία, όπου, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, «θα δοθεί η πραγματική μάχη».Οι ίδιες πηγές έχουν, πάντως, υπολογίσει ήδη το ποσό της βοήθειας που η Πορτογαλία θα λάβει από το μηχανισμό στήριξης, όταν θα προσφύγει σε αυτόν, σε 60 με 80 δις ευρώ.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΤΑ ΝΕΑ
Τίτλος: Εκτός λίστας 250.000 εργαζόμενοι
Υπέρτιτλος στο ίδιο θέμα: Βαρέα και ανθυγιεινά
Υπότιτλοι στο ίδιο θέμα:
Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Κόβονται οι «πλούσιοι» συνταξιούχοι Επικουρικές συντάξεις από το 2012: Ποιοι χάνουν, ποιοι (δεν) κερδίζουν
Σύνταξη με συμπλήρωση 37ετίας – Διευκόλυνση εξόδου με δύο σενάρια
Άλλοι τίτλοι στην πρώτη σελίδα:
ΗΠΑ: Το νέο σοκ
Ρέππας στα «Νέα»: Έρχεται ηλεκτρονικό εισιτήριο και ανατιμήσεις στις συγκοινωνίες
Οι Γερμανοί καθησυχάζουν αλλά οι διοξίνες είναι στο πιάτο μας
Φοβούνται τον φράχτη, περνούν απ’ το ποτάμι
Επανεκδίδονται όλα τα βιβλία του Καζαντζάκη
ΕΘΝΟΣ
Τίτλος: Μείωση 15% των αμοιβών στο Δημόσιο
Υπέρτιτλος στο ίδιο θέμα: Δόγμα – σοκ το 2011 με νέο κύμα περικοπών και μετατάξεων
Υπότιτλοι στο ίδιο θέμα:
Σύνδεση μισθών με παραγωγικότητα
Νέο «ψαλίδι» στους συμβασιούχους
Λιγότερες θέσεις προϊσταμένων και διευθύνσεις
Καταργούνται όλα τα ειδικά και κλαδικά επιδόματα
Άλλοι τίτλοι στην πρώτη σελίδα:
Η εγκύκλιος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις
Τι φόρους θα πληρώσουν φέτος οι δικηγόροι
Επικρίσεις κατά Ερντογάν στην Τουρκία, μετά τις αιχμές Γιώργου
Αριζόνα ΗΠΑ: Πολιτικό μίσος πίσω από το μακελειό
Ελεγκτές στο Μετοχικό Ταμείο
Άρειος Πάγος: Κατασχέσεις για τα αυθαίρετα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Τίτλος: Νέο λύκειο με 10 αλλαγές
Υπέρτιτλος στο ίδιο θέμα: Ολόκληρη η πρόταση του υπουργείου για αποσύνδεση από τα ΑΕΙ
Υπότιτλοι στο ίδιο θέμα:
- Εξόριστη η Ιστορία, βάρος στη Γλώσσα
- Περισσότερες ώρες, πιο πολλά μαθήματα επιλογής
- «Στο πόδι» η επιλογή μαθημάτων, χωρίς καθηγητές
- Πόλεμος στην παπαγαλία, με ευχολόγια, χωρίς κονδύλια
Άλλοι τίτλοι στην πρώτη σελίδα:
- Πέρνα κάτω από την μπάρα
- Επιτροπή για κόψιμο αποδοχών στο Δημόσιο
- Και μπλόκα αγροτών σε 15 ημέρες
- Στη φυλακή 18 μήνες Άγγλος βουλευτής
- Στόχος από ακροδεξιούς η Αμερικανίδα – Στη λίστα Πέιλιν
- Άρθρο του Β. Μαρκεζίνη για την ΑΟΖ – Απάντηση στο
ΥΠΕΞ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Τίτλος: «Δωράκι» σε πλούσιους
Υπέρτιτλος στο ίδιο θέμα: Έτσι… πολεμά τη φοροδιαφυγή το ΠΑΣΟΚ
Υπότιτλοι στο ίδιο θέμα:
- Μείωσαν έως και 86% τα τεκμήρια για 350.000 έχοντες βίλες, υπερπολυτελή Ι.Χ., σκάφη και πισίνες
- Αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα
Άλλοι τίτλοι στην πρώτη σελίδα:
- Πάντως, το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς δεν τα… φάγαμε μαζί με τον κ. Πάγκαλο – Νέα καμώματα του
αντιπροέδρου
- Ο εφιάλτης της κυβέρνησης στο… δρόμο με τα ομόλογα – Αύριο η καθοριστική δημοπρασία 1,5 δις
ευρώ με στόχο επιτόκιο έως 5%
- Σοκ στις ΗΠΑ από το νέο αιματοκύλισμα – Πως η
μεταρρύθμιση στη Υγεία προκάλεσε μακελειό στην
Αριζόνα
- Προκλητικός ο Νταβούτογλου – «Γιοκ» με απειλές στη διπλωματία του… ζεϊμπέκικου
- «Στάση πληρωμών αυτοί; Στάση πληρωμών κι εμείς!» - Πανελλαδική κινητοποίηση κατά των διοδίων
- Φτιάχνουν φράχτη στον Έβρο γιατί δεν έχουν πολιτική – Αφγανοί λαθρομετανάστες θα διέφευγαν με lear jet

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Τίτλος: Crash test για το ευρώ – Βαρόμετρο οι δημοπρασίες 25 δις
Υπέρτιτλος στο ίδιο θέμα: Καυτό 4ήμερο για Ελλάδα και άλλες έξι χώρες που βγαίνουν στην αγορά
Υπότιτλοι στο ίδιο θέμα:
«Βουτιά» κάτω από τα 1,29 δολ. για το κοινό νόμισμα Στο «κόκκινο» το επιτόκιο δανεισμού της Πορτογαλίας Δοκιμασία για την Ελλάδα η αυριανή δημοπρασία εντόκων 6μηνης διάρκειας
Άλλοι τίτλοι στην πρώτη σελίδα:
- Η εφορία εκδικείται όσους αρνήθηκαν την περαίωση
- Έκτακτη εισφορά για επιχειρήσεις
- Σάλος στην Τουρκία από τη σκληρή γλώσσα Παπανδρέου
- Υποχρεωτικά από σήμερα «πράσινη» ταυτότητα σε όλα τα ακίνητα
- Ξεκινά ο διάλογος με δικηγόρους και συμβολαιογράφους
- Νέο κύμα απεργιών στις αστικές συγκοινωνίες

Δεν υπάρχουν σχόλια: