ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

20 Ιαν 2011

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ- ΡΕΠΟΡΤΑΖ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων χωρίς εκπτώσεις

Την αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που θα πραγματοποιηθεί εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων σειράς κλάδων που θίγονται από τις αλλαγές, δρομολόγησε το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, προβλέπει την οριζόντια άρση όλων των υφιστάμενων περιορισμών στα κλειστά επαγγέλματα, με αυτά των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και ορκωτών λογιστών να βρίσκονται στο επίκεντρο. Μάλιστα, σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση, εντός 4 μηνών  από την ψήφιση του νομοσχεδίου- που από χθες και μέχρι τις 25 Ιανουαρίου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση- θα έχουν εκδοθεί όλα τα προεδρικά διατάγματα που θα αίρουν τους κατά περίπτωση περιορισμούς.
Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων πραγματοποιείται προς όφελος των πολιτών και έσπευσε να προσθέσει πως «δεν επιβάλλεται από τρίτους», απαντώντας στην κριτική ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει τις επιταγές της τρόικας. Αντιθέτως,  η Ν.Δ. τηρεί επί του παρόντος στάση αναμονής, δηλώνοντας πως διαφωνεί με «οριζόντιες και χωρίς μελέτη» ρυθμίσεις.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Νόμος περί ευθύνης υπουργών: Δικαστές θα «κρίνουν» τους υπουργούς

Η κυβέρνηση ανοίγει, με φόντο την παραγραφή της υπόθεσης Βατοπεδίου, το κεφάλαιο «νόμος περί ευθύνης υπουργών» με ήπιες αλλαγές που κινούνται μέσα στα όρια που επιτρέπει το Σύνταγμα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις, με τρία σημεία αιχμής:
Πρώτον, τη σύσταση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου αποτελούμενου από δικαστές που θα συνιστά το νέο ενδιάμεσο στάδιο αξιολόγησης πιθανών στοιχείων ευθύνης υπουργών, ανάμεσα στην εξεταστική και την προανακριτική επιτροπή. Δεύτερον, τη μερική διεύρυνση της παραγραφής με κατάργηση του προνομιακού ειδικού χρόνου(πέντε έτη). Έτσι, τα πολιτικά πρόσωπα θα υπάγονται στις κοινές διατάξεις του Ποινικού Δικαίου, με τη συνήθη παραγραφή που ισχύει για όλους.
Τρίτον, τη δυνατότητα, κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, να διαταχθεί η κατάσχεση των οικονομικών ωφελημάτων,  ενώ κατά την ανάκριση να απαγορευθεί η κίνηση κάθε είδους τραπεζικών λογαριασμών, τίτλων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων, καθώς και το άνοιγμα των θυρίδων θησαυροφυλακίου του κατηγορούμενου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά την παρουσίαση των νέων ρυθμίσεων, τις χαρακτήρισε, που θα συμβάλλουν, όπως είπε, στην πιο ουσιαστική διερεύνηση μιας υπόθεσης και θα διευκολύνουν μια κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τον νόμο.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πόλεμος στην ανεργία με 23 προγράμματα απασχόλησης

Με 23 προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης, τα οποία συνολικά θα καλύψουν 800.000 άτομα, θα αντιμετωπίσουν την ανεργία το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ.
Τα προγράμματα θα κοστίσουν 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ και ήδη έχουν συμβάλει στη διατήρηση 262.286 θέσεων εργασίας, στην ένταξη 54.355 ανέργων στην αγορά εργασίας και στη διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό (για 53.996 άτομα). Μάλιστα το επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» και νέες δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης σε περιφερειακό επίπεδο (200 εκατομμύρια ευρώ για τοπικά προγράμματα), την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων (80 εκατομμύρια), την επιχορήγηση δημοτικών επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων κ.ά.
Μεταξύ άλλων το υπουργείο Εργασίας προωθεί:
Την υλοποίηση δράσεων για τη στήριξη των εργαζομένων σε περιοχές ή κλάδους της οικονομίας σε κίνδυνο. Την ενεργοποίηση πόρων του Ταμείου Παγκοσμιοποίησης για την προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, με ιδιαίτερη έμφαση στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων. Τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού πρόληψης κρίσεων. Τη δημιουργία διοικητικού μηχανισμού εποπτείας της εφαρμογής των ειδικών συλλογικών επιχειρησιακών συμβάσεων. Την «αναμόρφωση» του ΛΑΕΚ, με στόχο να υπάρχει καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων (πάντα σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους).
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ο «αγροτικός Καλλικράτης» στο Υπουργικό Συμβούλιο

«Καλλικράτη» και στους συνεταιρισμούς προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωσή τους, καθώς από τους 6.500 που υπάρχουν σήμερα τζίρο κάνουν λιγότεροι από χίλιους. Τη νέα δομή των συνεταιρισμών προβλέπει το σχέδιο νόμου, που οδηγεί σε συγχωνεύσεις πολλών εξ αυτών, αφού από τους σημερινούς 6.500 γύρω στο 80% εκτιμάται πως είναι απλώς «σφραγίδες». Το νομοσχέδιο θα οδηγεί µε έμμεσο τρόπο όσους συνεταιρισμούς δεν έχουν δραστηριότητα στο να συγχωνευθούν µε άλλους.  Ειδικότερα θα προβλέπει τη δημιουργία ενός μητρώου στο οποίο οι συνεταιρισμοί θα χωριστούν σε ενεργούς και µη ενεργούς, µε βάση µια σειρά από οικονομικά κριτήρια.  Όσοι δεν τα πληρούν δεν θα μπορούν στο εξής να συμμετέχουν σε κοινοτικά προγράμματα, που είναι και το ζητούμενο.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Βατοπέδι: Απόδραση μέσω παραγραφής

Έκλεισε οριστικά το ζήτημα της δικαστικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Βατοπεδίου, καθώς διαπιστώθηκε και δικαστικά η παραγραφή (εξάλειψη του αξιοποίνου), εξαιτίας της πρόωρης διάλυσης της Βουλής το 2009 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η δικαστική διαπίστωση της εξάλειψης του αξιοποίνου επιβεβαιώνει τις καταγγελίες που είχαν γίνει από την πρώτη στιγμή από όλα τα κόμματα και νομικούς φορείς ότι η πρόωρη και αιφνίδια διάλυση της Βουλής από τον τ. πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, θα οδηγήσει σε παραγραφή. Έτσι, εκτίθεται ανεπανόρθωτα ο τ. πρωθυπουργός αφού κατά τις διαδικασίες διερεύνησης του σκανδάλου στη Βουλή, απέσυρε το κόμμα του με στόχο να αποτρέψει τον κίνδυνο συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ στη συνέχεια προχώρησε και στην πρόωρη διάλυση της Βουλής, με συνέπεια την επιβεβαίωση της παραγραφής.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: