ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

4 Ιαν 2011

Στο Αυτόφωρο όσοι φοροδιαφεύγουν

Η µη απόδοση του ΦΠΑ µε το νέο νοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών θα θεωρείται κλοπή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης

 
Στο Αυτόφωρο θα οδηγούνται όσοι εντοπίζονται να µην αποδίδουν τον ΦΠΑ, σύµφωνα µε διάταξη που προωθεί το υπουργείο Οικονοµικών στο νέο φορολογικό νοµοσχέδιο, που θα προβλέπει την αυστηροποίηση των ποινών για όσους φοροδιαφεύγουν.

Στόχος της κυβέρνησης, που µε βάση και τις απαιτήσεις του Mνηµονίου καλείται να εµφανίσει ισχυρά αποτελέσµατα στην πάταξητης φοροδιαφυγής, είναι το νοµοσχέδιονα έχει κατατεθεί στη Βουλή το τελευταίο δεκαήµερο του Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, σύµφωνα µε το µέτρο που προωθεί το υπουργείοΟικονοµικών, θα ενεργοποιείται η διαδικασία του Aυτοφώρου πάνω από ένα συγκεκριµένο ποσό, όχι µόνο στις περιπτώσεις όπου ο επιχειρηµατίας θα πιάνεται στα… πράσα να µην εκδίδει απόδειξη, αλλά και τη στιγµή που θα διαπιστώνεται το αδίκηµα οτι δεν απέδωσε µέρος ή ολόκληρο τον ΦΠΑ πουεισέπραξε.

Η διαδικασία του Αυτοφώρου, αν και τυπικά προβλέπεται απο τη νοµοθεσία για υποθέσεις φοροδιαφυγής, ωστόσο στην ουσία αποτελεί γράµµα... κενό, αφού απαιτείται, για να εφαρµοστεί, να συλληφθεί ο επιχειρηµατίας την ώρα ακριβώς που διαπράττει το αδίκηµα, δηλαδή όταν δεν κόβει απόδειξη, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να συµβεί. Γι’ αυτό και, όπως λένε ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών, χρειάζεται αλλαγή της νοµοθεσίας ώστε το µέτρο να είναι και στην πράξη εφαρµόσιµο, προκειµένου να έχει αποτέλεσµα.

«Ειδικά για τονΦΠΑ, θα υπάρχεικαι το Αυτόφωρο,το πάρτι τελείωσε και ίσως κάποιοι βρεθούν προς εκπλήξεων», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο γενικός γραµµατέας του υπ. Οικονοµικών ∆ηµήτρηςΓεωργακόπουλος. Για να συµπληρώσει ότι «θα αυστηροποιηθούν οι ποινές, ιδιαίτερα για τον ΦΠΑ, η µη απόδοση του οποίου θεωρείται µια ευθεία παρακράτηση εσόδων, τα οποία πρέπει να πάνε στο ∆ηµόσιο, και γι’ αυτό θα αντιµετωπίζεται πλέον ως κλοπή».

Στο υπουργείο Οικονοµικών εκτιµούν ότι µε το µέτρο αυτόθα ενισχυθεί ουσιαστικά το«οπλοστάσιο» για την αντιµετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής. Μεταξύ των µέτρων που θα προβλέπονται επίσης στο νέο νοµοσχέδιο είναι ο θεσµός του οικονοµικού εισαγγελέα καθώς και του φορολογικού διαιτητή.

Ποινές φυλάκισης Στο µεταξύ, στάλθηκε στις Εφορίες η εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονοµικών ∆. Κουσελά, που διευκρινίζει τα αυστηρότερα µέτρα για τηνπάταξη της φοροδιαφυγής, τα οποία περιλαµβάνειο τελευταίος φορολογικός νόµος (ισχύει ήδη από τον Οκτώβριο). Η εγκύκλιοςδιευκρινίζει ότι οι νέες αυστηρότερες κυρώσεις που θα επιβάλουν οι Εφορίες είναι οι ακόλουθες: 1Ποινές φυλάκισης για όσους συλλαµβάνονται να µην αποδίδουν ΦΠΑ, ακόµη και για µικροποσά µέχρι 3.000 ευρώ. Μέχρι σήµερα τέτοιου είδους παραβάσεις δεν επέσυραν ποινές φυλάκισης. Με τις προηγούµενες διατάξεις προβλεπόταν φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους ή κάθειρξη µέχρι 10 έτη γιαµη απόδοση ΦΠΑ, αλλά για ποσά πάνω από 3.000 ευρώ.

2Οι προϊστάµενοι των Εφοριών θα είναι υποχρεωµένοινα υποβάλλουν µηνυτήρια αναφοράστον αρµόδιο εισαγγελέα για την άµεση άσκησηποινικής δίωξης σε επιχειρήσεις που εντοπίζονται να µην έχουν κόψει πάνω από 10 αποδείξεις ή αποδείξεις ανεξαρτήτως αριθµού εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ. 3Μηνυτήρια αναφορά θα υποβάλλουν οι προϊστάµενοι των Εφοριών και εφόσον οι επιχειρήσεις συλλαµβάνονται για µη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ, του φόρου κύκλου εργασιών και των παρακρατούµενων φόρων και τελών για ποσά αξίας άνω των 75.000 ευρώ σε ετήσια βάση, καθώς και σε περιπτώσεις έκδοσης ή λήψης εικονικών στοιχείων πάνω από 150.000 ευρώ. 4Αυξάνεται η ποινήφυλάκισης από τουλάχιστον 2 σε τουλάχιστον 4 µήνες για όποιον δεν εκδίδει ή εκδίδει ανακριβώς αποδείξεις και τιµολόγια σύµφωνα µε τον ΚώδικαΒιβλίων Στοιχείων.

Αν οι παραβάτες ξανασυλληφθούν από τους ελεγκτές µε τις ίδιες παραβάσεις µέσα σε διάστηµα τριών ετών από την έκδοση απόφασης για αναστολή λειτουργίας των επαγγελµατικών τους εγκαταστάσεων, τότε αυξάνεται η ποινή φυλάκισης από τουλάχιστον 3 µήνες σε τουλάχιστον 6 µήνες.
Ενα στα δύο κέντρα διασκέδασης βρέθηκε να παρανοµεί

ΕΝΑ ΣΤΑ δύο κέντραδιασκέδασης και κλαµπ βρέθηκε να παρανοµεί,µε βάση τους ελέγχους που έκανε το Σ∆ΟΕ στην Αττική ανήµερα την Πρωτοχρονιά και την Κυριακή 2 Ιανουαρίου. Σε 131 ελέγχους που έκαναν οι υπηρεσίες του εντοπίστηκαν 69 συνολικά παραβάτες, οι οποίοι και υπέπεσαν σε 1.302 παραβάσεις, σύµφωνα µε τα όσα ανέφερε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο γενικός του γραµµατέας Γιάννης Καπελέρης.

Σχετικά µε τους ελέγχους που θα κάνει το Σ∆ΟΕ το 2011, ανέφερε ότι το κύριο βάρος θα δοθεί στην επώνυµη φοροδιαφυγή, ενώέκανε λόγο για «πιο ενδελεχείς ελέγχους όσον αφορά το πόθεν έσχες στις περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιοι από τους συµπολίτες µας έχουν προσπορίσει ή εν πάση περιπτώσει αποκτήσει αδικαιολόγητο πλούτο είτε σε κινητή αξία είτε σε ακίνητη». Εκτίµησε δε ότι τα έσοδα από τα πρόστιµα που θα επιβάλει φέτος το Σ∆ΟΕ θα είναι κατά κάποια δισ. ευρώ αυξηµένα σε σχέση µε εκείνα του 2010.


Αγκάθι η αλλαγή της νοµοθεσίας

ΑΓΚΑΘΙ ΜΕΤΑΞΥ των υπουργείων Οικονοµικών και ∆ικαιοσύνης αποτελεί η πρόθεση του πρώτουνα γίνει αλλαγή στη νοµοθεσία για το Αυτόφωρο όσον αφορά τηµηαπόδοση ΦΠΑ και τη φοροδιαφυγή. Και αυτό καθώς τουπουργείο Οικονοµικών επιδιώκει το Αυτόφωρονα ισχύσει ακόµη και στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται το αδίκηµα της παρακράτησης ΦΠΑ χωρίς να απαιτείται – όπως ορίζει σήµερα η νοµοθεσία – ο εντοπισµός του παρανοµούντος την ώρα που δεν εκδίδει απόδειξη και άρα δεν αποδίδει τον φόρο. Με άλλα λόγια, το υπουργείο Οικονοµικών επιδιώκει, όπως λένε στελέχη του, το αδίκηµα της µη απόδοσης ΦΠΑ να έχει«διαρκή» ερµηνεία και όχι «στιγµιαία» όπως ισχύει σήµερα.


Απειλούν να τραβήξουν χειρόφρενο

ΜΕ ΝΕΕΣ απεργιακές κινητοποιήσεις απειλούν οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων δηµοσίας χρήσεως, οι οποίοιζητούν να µην εφαρµοστεί ο νόµος που ψηφίστηκε το περασµένο φθινόπωρο καιπροβλέπει την απελευθέρωση του επαγγέλµατος του µεταφορέα.

Περίπου τρεις µήνες µετά την ψήφιση τουνόµου, µεταφορείς συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τουπουργείο Μεταφορών, ζητώντας να αρχίσει νέος διάλογοςµε τον κλάδο –στο πλαίσιο του διαλόγου που θα γίνει για τα άλλα κλειστά επαγγέλµατα.

Εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν µε τον διευθυντή χερσαίων µεταφορών του υπουργείου, από τον οποίο ζήτησαν, µεταξύ άλλων, παράταση ενός χρόνου στην έναρξη εφαρµογής του νόµου.

Οι αυτοκινητιστές κατηγορούν την κυβέρνησηότι δεν τήρησε τις δεσµεύσεις τηςγια την ένταξη του κλάδουστον αναπτυξιακόνόµο, ούτε τις διαβεβαιώσεις της για την ικανοποίηση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους αιτηµάτων.


«Οχι νέα πληθυσµιακά κριτήρια»

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΤΑ αγκάθια στον δρόµο προς τησυµφωνία µεταξύ φαρµακοποιών και υπουργείου Υγείας για το άνοιγµα του κλάδου. Σηµείο τριβής είναι η πρόταση για «χαλάρωση» των πληθυσµιακών κριτηρίων, µε τους φαρµακοποιούς να απειλούν µε πανελλαδικές κινητοποιήσεις εάν δεν υπάρξει σύγκλιση.

Στη γενική συνέλευση των µελών του Πανελλήνιου Φαρµακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), η οποία πραγµατοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, οι φαρµακοποιοί επέµειναν πως πρέπει να µείνει εκτός διαλόγου το θέµα της αναθεώρησης των πληθυσµιακών ορίων για την ίδρυση φαρµακείων.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους υπογραµµίζουν πως η ίδρυση νέων φαρµακείων θα έχει ως συνέπεια την υπερβολική αύξηση του αριθµού των φαρµακείων, άρα και της δαπάνης, ζητώντας να εξαιρεθεί η πρόταση αυτήαπό το «πακέτο» µέτρων για το άνοιγµα του επαγγέλµατος.
ΠΗΓΗ: ΝΕΑ ONLINE

Δεν υπάρχουν σχόλια: