ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

23 Οκτ 2010

Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους στο Ρότερνταμ Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Κοσμίδης

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Λευτέρης Κοσμίδης στις ασκήσεις εδάφους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής που διεξάγεται στο Ρότερνταμ. Ο 19χρονος πρωταθλητής που συγκέντρωσε 15.700 βαθμούς και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, έγινε ο τρίτος Έλληνας αθλητής που στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής μετά τους Βλάση Μάρα και Δημοσθένη Ταμπάκο.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Λευτέρης Κοσμίδης στις ασκήσεις εδάφους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής που διεξάγεται στο Ρότερνταμ. Ο 19χρονος πρωταθλητής που συγκέντρωσε 15.700 βαθμούς και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, έγινε ο τρίτος Έλληνας αθλητής που στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής μετά τους Βλάση Μάρα και Δημοσθένη Ταμπάκο.

Ο Κοσμίδης πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ιάπωνα Κοχέι Ουτσιμούρα με 15.533 βαθμούς, και στην τρίτη τον Βρετανό Ντάνιελ Πρέβις ο οποίος συγκέντρωσε 15.366 βαθμούς.

Η σημερινή διάκριση ήταν η 4η φετινή για τον Έλληνα πρωταθλητή, καθώς στις 11 Απριλίου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στις ασκήσεις εδάφους στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Παρίσι με 15.325 βαθμούς και δύο εβδομάδες αργότερα κέρδισε το αργυρό στο ίδιο αγώνισμα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μπέρμιγχαμ με 15.400 βαθμούς. Επίσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Γάνδη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο έδαφος.

Το μετάλλιο του Λευτέρη Κοσμίδη είναι το τέταρτο χρυσό και συνολικά το έβδομο μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής ενόργανης στο θεσμό. Τα προηγούμενα τρία χρυσά κατέκτησαν ο Βλάσης Μάρας στο μονόζυγο το 2001 στη Γάνδη και το 2002 στο Ντέμπρετσεν, καθώς και ο Δημοσθένης Ταμπάκος το 2003 στους κρίκους στο Άναχαϊμ. Ένα ασημένιο είχε κερδίσει το 1994 στο Μπρισμπέιν ο Ιωάννης Μελισσανίδης στο έδαφος και από ένα χάλκινο ο Ταμπάκος το 1999 στην Τιαντζίν στους κρίκους και ο Μάρας στο μονόζυγο το 2006 στο Άαρχους.

Η τελική κατάταξη:

1. ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΣΜΙΔΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 15.700 β.
2. Κοχέι Ουτσιμούρα (Ιαπωνία) 15.533
3. Ντάνιελ Πέρβις (Βρετανία) 15.366
4. Αλεξάντερ Σατίλοφ (Ισραήλ) 15.333
5. Τόμας Μπουέλ (Γαλλία) 15.300
6. Εντι Πένεφ (Βουλγαρία) 15.066
7. Φλάβιους Κότσι (Ρουμανία) 15.066
8. Στίβεν Λετζέντρ (ΗΠΑ) 13.600

Κοσμίδης: «Αφιερώνω το μετάλλιο σε όλους του Έλληνες»

Εμφανώς συγκινημένος παρουσιάστηκε ο Λευτέρης Κοσμίδης μετά τη μεγάλη του επιτυχία. Ο νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής αφιέρωσε το μετάλλιο σε όλους τους Έλληνες και δήλωσε σχετικά με το θρίαμβό του:

«Ακόμα δεν έχω καταλάβει τι πέτυχα. Είναι στιγμές που ανατριχιάζω από ενθουσιασμό, αλλά ακόμα δεν έχω συνειδητοποιήσει ότι είμαι ΠαγκόσμιοςΠρωταθλητής. Καλά-καλά δεν μπορούσα να χωνέψω ότι είχα προκριθεί στον τελικό με την καλύτερη βαθμολογία. Είχα τη χαρά να ζήσω κι άλλες απονομές χρυσών μεταλλίων, αλλά σαν αυτή δεν συγκρίνεται καμία. Όταν άκουσα τον εθνικό ύμνο, πήγα να δακρύσω. Μετά βίας συγκρατήθηκα. Ήταν κάτι μοναδικό. Πίστευα ειλικρινά ότι μπορούσα να πάρω ένα μετάλλιο, ακόμα και το χρυσό, γι΄ αυτό έβγαζα τόση αισιοδοξία τις τελευταίες μέρες. Ήταν η καλύτερη εμφάνιση που έχω κάνει στη ζωή μου, αλλά και πάλι δεν θα τη χαρακτηρίσω τέλεια. Υπάρχουν κι άλλα περιθώρια βελτίωσης.

Αφιερώνω αυτό το χρυσό μετάλλιο στον προπονητή μου, Γιώργο Αγγέλου, σε όλους τους συναθλητές μου και τους προπονητές της Εθνικής ομάδας, στην οικογένειά μου, αλλά και στο γιατρό της ομάδας, Οδυσσέα Παξινό, που φρόντισε να αποκατασταθεί άμεσα ένα πρόβλημα που είχα δύο ημέρες πριν τον τελικό, όταν το γόνατό μου μάζεψε υγρό. Επίσης, αφιερώνω το μετάλλιο σε όλους τους Έλληνες. Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουν, εύχομαι αυτή η διάκριση να τους δώσει λίγη δύναμη και χαρά».

Αγγέλου: «Φτάσαμε στην κορυφή»

Πανετυχής παρυσιάστηκε ο προπονητής του Κοσμίδη, Γιώργος Αγγέλου, ο οποίος έκανε λόγο για όνειρο ζωής από την εποχή που ο ίδιος ήταν αθλητής.

«Φτάσαμε στην κορυφή. Ήταν ένα όνειρο ζωής για μένα από τότε που ήμουν μικρός, αθλητής ακόμα. Ως αθλητής της Εθνικής δεν μπόρεσα να το πετύχω, αλλά να που ως προπονητής έκανα το όνειρο αυτό πραγματικότητα και σήμερα είμαστε στην κορυφή του κόσμου. Θέλω να το αφιερώσω στην οικογένειά μου και ειδικά στη γυναίκα μου, που με στηρίζει επί 17 χρόνια σ΄ αυτό που κάνω. Είμαι πανευτυχής.

Ο Λευτέρης έκανε το καλύτερο πρόγραμμα της ζωής του. Μόνο έτσι μπορούσε να κερδίσει. Νωρίτερα, ο Ιάπωνας Ουτσιμούρα είχε κάνει μια πολύ καλή εκτέλεση. Γι΄ αυτό, πριν ο Λευτέρης ανέβει στο ταπί, του είπα ότι έπρεπε κι εκείνος να κάνει μια εξίσου καλή εκτέλεση, έτσι ώστε να υπερισχύσει, εκμεταλλευόμενος τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας του δικού του προγράμματος. Και ο αγώνας του βγήκε όπως ήθελε.
Αυτό το παιδί, μου έχει χαρίσει απίστευτες στιγμές. Εύχομαι να έχει υγεία, να ζήσουμε μαζί κι άλλες μεγάλες στιγμές και να ανεβάζει ψηλά την ελληνική γυμναστική. Σήμερα πραγματοποιήθηκε το μεγάλο όνειρό μου, αλλά θα υπάρχει και συνέχεια. Θα προσπαθήσουμε να διατηρηθούμε στην κορυφή και να κερδίσουμε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσα από το επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: