ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

8 Δεκ 2010

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ- ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΕΤΑΡΤΗ 08 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010


ΤΑ ΝΕΑ
Τίτλος: Μειώσεις αποδοχών έως 40% στις ΔΕΚΟ
Υπέρτιτλος στο ίδιο θέμα:   Έκτακτο Νομοσχέδιο
Υπότιτλοι στο ίδιο θέμα:
-           Δεν θίγονται μισθοί χαμηλότεροι από €1.800
-          €4.000 το ανώτατο όριο μηνιαίων αποδοχών

Άλλοι τίτλοι στην πρώτη σελίδα:
-          Ντομινίκ Στρος – Καν: «Είμαι ο γιατρός σας»
-          Νουριέλ Ρουμπίνι: « Να πληρώσουν αυτοί που φοροδιαφεύγουν»
-          Wikileaks: Ο Νούμερο 2 του Ασάνζ μιλάει στα «ΝΕΑ»
Οπισθόφυλλο:Γιατρέ μου, φαρμάκι είναι το φάρμακό σου…



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Τίτλος:  Οι 7 συνταγές του δρ. Στρος Καν
Υπέρτιτλος στο ίδιο θέμα:  Ο αυτοαποκαλούμενος «γιατρός» του ΔΝΤ διέγνωσε…ύφεση
Υπότιτλοι στο ίδιο θέμα:
-          Χέλμουτ Σμιτ: Αντιδραστικοί και αντιευρωπαϊστές Μέρκελ – Σόιμπλε
-          Ολι Ρεν: Σύντομα απόφαση για την επιμήκυνση

Άλλοι τίτλοι στην πρώτη σελίδα:
-          Πλαφόν περί τα 50.000€ στις αποδοχές των ΔΕΚΟ
-          Άνοιξαν κεφάλια μέσα στην Ευελπίδων
-          Δακρυγόνα απαγορευμένα διεθνώς
-          Οι Υπουργοί αρνούνται να πάρουν τα λεφτά της Ε.Ε.!
-          Άρθρο του mr. Wikileaks που φυλακίστηκε
Καιρός: Όπως στρος θα κοιμηθείς


ΕΘΝΟΣ
Τίτλος:  Φοροκάρτα με μπόνους για τους χρήστες
Υπέρτιτλος στο ίδιο θέμα:  Ενεργοποίηση μέσω κινητού και εφαρμογή από την αρχή του χρόνου
Υπότιτλοι στο ίδιο θέμα:
-           Ποια «δώρα» εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών

Άλλοι τίτλοι στην πρώτη σελίδα:
-          5 Συμφωνίες Γιώργου με Στρος Καν
-          Ανοίγουν Γιάφκες οι πλαστές ταυτότητες
-          Θύελλα για τη φυλάκιση του «Mr Wikileaks»
-          Συνελήφθη ο Π. Ψωμιάδης
-          Επέλαση του χιονιά σε όλη την Ελλάδα
-          Eurobank: Εκστρατεία για τις εξαγωγές
Ρ ε π ο ρ τ ά ζ –  8 Δεκεμβρίου 2010

Τα θέματα που προβάλλονται στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ιεραρχικά  με σειρά αναφορών και μεγέθους τίτλων είναι:

1)      Συνάντηση Παπανδρέου- Ντομινίκ Στρος Καν - Οι νέες προτάσεις του ΔΝΤ
2)      ΔΕΚΟ: Μειώσεις αποδοχών
Άλλα θέματα που επίσης προβάλλονται είναι :

-          Wikileaks
-          Καιρικά Φαινόμενα
-          Δηλώσεις  Σαμαρά προς Στρος Καν για την επιμήκυνση
-          Φοροκάρτα
-          Έρευνα ΟΟΣΑ για την παιδεία
-          Τρομοκρατία: Ανοίγουν γιάφκες οι πλαστές ταυτότητες
-          Συγκρούσεις- Επεισόδια στην Ευελπίδων
-          Σύλληψη Παύλου Ψωμιάδη
-          Eurobank: Εκστρατεία  για τις εξαγωγές


Πιο αναλυτικά:
Συνάντηση Παπανδρέου- Ντομινίκ Στρος Καν - Οι νέες προτάσεις του ΔΝΤ


ΤΑ ΝΕΑ
Ντομινίκ Στρος  Καν: «Μην πολεμάτε τον γιατρό που σας δίνει φάρμακα»
Ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ, στη συνάντησή του µε τον Πρωθυπουργό χθες στην Αθήνα (σε γεύµα εργασίας) δήλωσε εντυπωσιασµένος από τα όσα έγιναν στην Ελλάδα τους τελευταίους µήνες, ενώ ζήτησε, σύµφωνα µε πληροφορίες, από τον Πρωθυπουργό να υλοποιηθεί άµεσα το χρονοδιάγραµµα των διαρθρωτικών αλλαγών, να χτυπηθεί καίρια η φοροδιαφυγή ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και να δροµολογηθεί «ενός είδους» ανάπτυξη στη χώρα, ως αντιστάθµισµα στην ύφεση που αντιµετωπίζει η Ελλάδα.
Κατά τη συνάντησή τους ο Πρωθυπουργός φέρεται, σύµφωνα µε τις πηγές που προαναφέρθηκαν, να εξήγησε στον κ. Στρος - Καν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισµένη να τηρήσει τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει µε το Μνηµόνιο, αλλά υπάρχουν αντικειµενικές δυσκολίες στην υλοποίηση του χρονοδιαγράµµατος που έχει τεθεί.
Κατά τον κ. Στρος - Καν, ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν έχει παρέλθει και δεν δικαιολογείται κανενός είδους εφησυχασµός. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το ΔΝΤ δεν πιέζει για νέα µέτρα, ούτε συνδέει το θέµα της επιµήκυνσης της αποπληρωµής του δανείου µε τη λήψη νέων µέτρων εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου στις δηλώσεις του χαρακτήρισε «άθλο» τη µείωση του ελλείµµατος κατά 5% το 2010 και υπογράµµισε ότι το 2011 θα είναι η χρονιά των διαρθρωτικών αλλαγών.

ΕΘΝΟΣ
Συμφωνία για τις επόμενες κινήσεις και στόχους
Πλήρης συναντίληψη για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη για να ξεπεραστεί η δημοσιονομική κρίση διαπιστώθηκε στη χθεσινή συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Ντ. Στρος Καν. Η επιμήκυνση, τα ευρωομόλογα, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, η συμμετοχή ιδιωτών στη «χασούρα» και στο βάθος οι εκλογές για τη γαλλική προεδρία ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο «τραπέζι» των συζητήσεων.
Δεδομένης της βαρύτητας της Γερμανίας στα ευρωπαϊκά δρώμενα, η στάση της Α. Μέρκελ κυριάρχησε σε ένα μεγάλο μέρος της συνάντησης των δύο ανδρών, ενώ ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ αξιοποίησε την κοινή συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να στείλει μήνυμα στην Α. Μέρκελ και δημόσια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής.
Γ. Παπανδρέου και Ντ. Στρος Καν ανέλυσαν το τοπίο που έχει διαμορφωθεί γύρω από την υπόθεση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, με βασικά θέματα τα ευρωομόλογα και τη συμμετοχή των ιδιωτών σε πιθανό «κούρεμα» των ομολόγων.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ επιβράβευσε την κυβέρνηση για τις ως τώρα κινήσεις της και ακολούθως υπογράμμισε την ανάγκη συναίνεσης τόσο από τον ελληνικό λαό όσο και από τα κόμματα, επισημαίνοντας πως «διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας».
Τέλος έστειλε μήνυμα αποκατάσταση της ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και καταπολέμηση  της φοροδιαφυγής. Αν γίνουν αυτά, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως «οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα επανέλθουν το 2012».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Θεραπεία διαρκείας με εσωτερική υποτίμηση
Να πείσει την κοινή γνώμη για τις αγαθές προθέσεις του ΔΝΤ επιχείρησε χθες ο Στρος-Καν στη διάρκεια της επίσκεψης-αστραπή που πραγματοποίησε χθες στην Αθήνα.
Ο Καν επέμεινε ότι η θεραπεία που προτείνει το ΔΝΤ για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας είναι η ενδεικνυόμενη, ενώ καταφεύγοντας στις σοσιαλιστικές του καταβολές προσπάθησε να κερδίσει τη συμπάθεια του ελληνικού λαού. Σε όλες τις συναντήσεις που είχε επιχείρησε επικοινωνιακά να περάσει το μήνυμα ότι το ΔΝΤ αποτελεί σύμμαχο της Ελλάδας στην προσπάθειά της ν' αντιμετωπίσει την κρίση. Μεγαλύτερη έμφαση έδωσε ωστόσο στα διαρθρωτικά μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, τα οποία είναι και τα πιο δύσκολα. Υποστήριξε ότι το δύσκολο έργο της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η οποία έχει υποχωρήσει 25% τα τελευταία χρόνια. Για το ζήτημα της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ εμφανίστηκε πρόθυμος, τουλάχιστον όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ (30 δισ. ευρώ), με τη λύση αυτή αποδεχόμενος ότι το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής που έχει τεθεί είναι ασφυκτικό. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι η επιμήκυνση δεν θα συνοδευτεί από νέα μέτρα.

Φαρμάκι από τον δόκτορα για μισθούς και συντάξεις
Πέρα και από τη γραμμή των επιχειρησιακών συμβάσεων, που προωθεί η κυβέρνηση, τάχθηκε ο Ντομινίκ Στρος-Καν, υποστηρίζοντας πως «εξαιτίας της πτώσης της ανταγωνιστικότητας πρέπει να εξορθολογιστούν οι μισθοί και οι συντάξεις». Στην συνέχεια, το ρεπορτάζ παραθέτει ενδεικτικά σημεία διαλόγου των βουλευτών με τον Στρος Καν.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δέκα «μηνύματα» στην Αθήνα από Στρος – Καν
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις 10 κατευθυντήριες γραμμές που ανέπτυξε ο Στρος Καν κατά την επίσκεψη του στην χώρα μας.

Αιχμηρές ερωταπαντήσεις στο Κοινοβούλιο
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ δεν άφησε ασχολίαστες τις επιθέσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το ρεπορτάζ κάνει αναφορά στους διαλόγους που πραγματοποιήθηκαν στην βουλή. 

ΕΛ. ΤΥΠΟΣ
No, mister StraussKahn
Αλγεινή εντύπωση αφήνει στους Έλληνες πολίτες, ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να στηρίξει την κυβέρνηση. Με συστάσεις, ειρωνείες και αστειάκια.
Επιβράβευσε τον ΓΑΠ και ζήτησε από την αντιπολίτευση να αυτοκαταργηθεί.

Ναι σε επιμήκυνση αλλά χωρίς νέα μέτρα
«Κόκκινη γραμμή» από Σαμαρά. Η παράταση να αφορά όλο το δάνειο των 110 δις ευρώ και με χαμηλό επιτόκιο. Προκλητική η στάση του Στρος Καν. Μέμφθηκε την αντιπολίτευση και αγνόησε τις αναπτυξιακές της προτάσεις.





Δεν υπάρχουν σχόλια: