ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

15 Δεκ 2010

Μέσα συνεννόηση, έξω «ροκ» Συµφωνία Σαµαρά για ΔΕΚΟ και αναθεώρηση, αλλά υψηλοί τόνοι για εργασιακά και εθνικά

Ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ν.Δ. χθες στο Μαξίµου, όπου συνοµίλησαν για πάνω από µία ώρα
«Χωρίς καµιά συµφωνία συναίνεσης, ψηφίζουµε κάποια άρθρα τουπολυνοµοσχεδίου γιατί απλά το επιβάλλει η κοινή λογική». Με αυτήν την αναφορά ο Αντώνης Σαµαράς αιτιολόγησε, µετά τη συνάντησή του µε τον Γ. Παπανδρέου, την απόφαση της Ν.∆. να υπερψηφίσει τη µείωση µισθών στις ∆ΕΚΟ.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέµεινε πάντως σε µια σκληρή αντιµνηµονιακή ρητορική, προεξοφλώντας την αποτυχία της συµφωνίας στήριξης από την τρόικα, ενώ έβαλε στην αντιπολιτευτική ατζέντα του κόµµατος και τα εθνικά θέµατα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κινείται στη σφαίρα της µυστικής διπλωµατίας» και τον υπουργό Εξωτερικών Δηµ. Δρούτσα ότι προβάλλει «εξωφρενικές απόψεις» ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Κοµµατικοί παράγοντες εκτιµούσαν χθες ότι η Ρηγίλλης οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση για τα εθνικά θέµατα σε µια προσπάθεια να εξισορροπήσει τη στροφή στην αντιµνηµονιακή στρατηγική της, η οποία προκαλεί και εσωκοµµατικούς τριγµούς. Στο γαλάζιο επιτελείο δεν κρύβουν την ανησυχία ότι το επόµενο διάστηµα θα διαµορφωθούν συνθήκες «κοινωνικής έκρηξης» και αναφέρουν ότι η Ν.Δ. «θα κινηθεί ως υπεύθυνη πολιτική δύναµη». Το µήνυµα αυτό έστειλε χθες µε τον τρόπο του και ο κ. Σαµαράς, λέγοντας ότι «αν ήταν σήµερα το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση θα είχαν παραλύσει τη χώρα».

Κοινός τόπος ανάµεσασε κυβέρνηση και αξιωµατική αντιπολίτευση, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση των κ.κ.

Παπανδρέου και Σαµαρά, είναι η απόφαση να ξεκινήσει από την παρούσα Βουλή η διαδικασία για τη συνταγµατική αναθεώρηση.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη», η οποία – όπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του – αποµακρύνει και το ενδεχόµενο πρόωρων εκλογών, καθώς η διαδικασία για νέες συνταγµατικές αλλαγές µπορεί επισήµως να αρχίσει µετά τον Ιούνιο του 2013 (µε τη συπλήρωση πέντε ετών από την τελευταία αναθεώρηση).

Κατά τη συνάντηση µε τον Πρωθυπουργό, που ξεπέρασε τη µία ώρα, ο κ. Σαµαράς εµφανίστηκε κατηγορηµατικά αντίθετος µε τις αλλαγές στα εργασιακά και συνέστησε στην κυβέρνηση άµεσες αλλαγές, προκειµένου να µπει η οικονοµία σε µια αναπτυξιακή τροχιά. «Εργασιακό Μεσαίωνα δεν πρόκειται να δεχθούµε. Δεν θα συναινέσουµε σε µία πορεία, όπως αυτή που ακολουθεί η κυβέρνηση, που οδηγεί σε άδικες και µάταιες θυσίες χωρίς ελπίδα. Σε αυτήν την πολιτική, συναίνεση δεν δίνω», ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε µακροσκελή δήλωση που έκανε από τη Ρηγίλλης για τα αποτελέσµατα της συνάντησης.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Σαµαράς ζήτησε να γίνουν αποτελεσµατικές κινήσεις για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής και να ληφθούν άµεσα µέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας, ενώ εκτεταµένη συζήτηση έγινε για την ελληνική θέση κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση είναι θετική στο ενδεχόµενο επιµήκυνσης του χρόνου αποπληρωµής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και αντίθετη στη µείωση των κονδυλίων για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισµό µετά το 2013.

Κραδασµοί για τις ΔΕΚΟ
Η απόφαση της Ν.Δ. να στηρίξει την περικοπή µισθών στις ΔΕΚΟ πάντως προκαλεί κραδασµούς στο γαλάζιο στρατόπεδο και «πολικές θερµοκρασίες» στις σχέσεις της Ρηγίλλης µε τη ΔΑΚΕ. Βουλευτές της Ν.Δ., όπως ο Νίκος Νικολόπουλος, απειλούσαν χθες το πρωί ότι θα αποχωρούσαν από τη συζήτηση και ψηφοφορία του πολυνοµοσχέδιου στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «µεσοβέζικη» θέση του κόµµατος. Από την άλλη πλευρά, ο γραµµατέας συνδικαλιστικού της Ρηγίλλης, πρώην βουλευτής Γιάννης Μανώλης, επιτέθηκε (Βήµα FM) στους γαλάζιους συνδικαλιστές, κατηγορώντας τους εµµέσως πλην σαφώς ότι ευνοούν τις υπέρογκες αµοιβές στο Δηµόσιο και τον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα γιατί «είναι βολεµένοι και οι ίδιοι». «Τα λέω και στους συνδικαλιστές της Ν.Δ. Οι βολεµένοι στον συνδικαλισµό και στην πολιτική είναι πολλοί και είναι σε όλα τα κόµµατα», ανέφερε µε έµφαση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος

nasopoulos@dolnet.gr
ΕΜΦΥΛΙΟΣ
Η στάση της Ν.Δ. για τους µισθούς στις ΔΕΚΟ προκαλεί αντιδράσεις από γαλάζιους βουλευτές και συνδικαλιστές

Παπαρήγα: «Εχουµε πόλεµο» Καρατζαφέρης: «Συναίνεση τέλος»

ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ του ΚΚΕ να κλιµακώσει τις κινητοποιήσεις κατά του Μνηµονίου ανακοίνωσε ουσιαστικά η γραµµατέας του κόµµατος Αλέκα Παπαρήγα µετά τη συνάντηση µε τον Πρωθυπουργό, ενώ τη στροφή του ΛΑΟΣ κατά της συµφωνίας µε την τρόικα επιβεβαίωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ιδιαίτερα επιθετικός υπήρξε και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απείχε από τις συναντήσεις µε τον κ. Παπανδρέου. «Δεν υπάρχει συναίνεση... Ο πραγµατικός πόλεµος τώρα αρχίζει και πρέπει να συνειδητοποιήσουµε ότι δεν υπάρχουν διάφορα µείγµατα πολιτικής, ούτε έχει κάποια αξία να διαπραγµατεύεσαι για την περικοπή µισθού», σχολίασε η κ. Παπαρήγα, βάζοντας στο στόχαστρο κυβέρνηση και αξιωµατική αντιπολίτευση, ενώ ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι ο ΛΑΟΣ τον περασµένο Μάιο «έδειξε σοβαρότητα» και είχε υπερψηφίσει το Μνηµόνιο για να υπάρχουν µισθοί και συντάξεις. «Τώρα, όµως, οι µισθοί και οι συντάξεις πετσοκόβονται και αυτό δεν µπορούµε να το παρακολουθήσουµε. Ηµουν ο σηµαιοφόρος της συναίνεσης, αλλά δεν µπορώ να είµαι ο νεκροθάφτης της κοινωνίας...», ήταν το δικό του µήνυµα.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας, αναφερόµενος στην ψήφιση του πολυνοµοσχεδίου, έκανε λόγο για «ηµέρα ντροπής για το Κοινοβούλιο» και επέκρινε τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς που αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Πρωθυπουργού, τονίζοντας: «Εµείς θα δώσουµε τη µάχη. Δεν αναλωνόµαστε σε ανούσιες χειραψίες...».
ΠΗΓΗ: ΝΕΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια: