ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

17 Δεκ 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ « Μείωση τιμών με συναίνεση κοινωνικής αλληλεγγύης »



Μειώσεις τιμών από 0,8% έως 38% σε τουλάχιστον 660 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης δρομολογούνται άμεσα στην αγορά και θα ισχύσουν για όλη τη διάρκεια του 2011. Οι μειώσεις θα πραγματοποιηθούν από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα τρόφιμα, το λιανεμπόριο και τα είδη οικιακής χρήσης, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπ. Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους 36 μεγάλων επιχειρήσεων. Ο κ. Χρυσοχοϊδης απηύθυνε κάλεσμα κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης στον επιχειρηματικό κόσμο για  να μειωθούν οι τιμές στην αγορά,  ώστε να ανακουφιστούν οι πολίτες που δοκιμάζονται από την προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης της χώρας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συναντήσεων ο Υπουργός επεσήμανε ότι:

  • πρόκειται για μειώσεις που αφορούν σε προϊόντα που αποτελούν το «καθημερινό καλάθι» ενός νοικοκυριού. Από τις μειώσεις αυτές μπορεί να προκύψει πραγματικό όφελος έως και 50 ευρώ μηνιαίως για μια τετραμελή οικογένεια.

  • πρόκειται για μειώσεις και όχι για προσφορές, δηλαδή για πραγματικές και καθαρές μειώσεις τιμών που θα ισχύσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011. Μειώσεις που προέρχονται τόσο από τον κλάδο των προμηθευτών, της βιομηχανίας όσο και από τον κλάδο των λιανεμπορικών επιχειρήσεων .

  • οι μειώσεις που ανακοινώθηκαν είναι το πρώτο κύμα και θα επακολουθήσουν και άλλες μετά από συναντήσεις που θα γίνουν με επιχειρηματίες από διάφορους κλάδους της αγοράς.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι «σε μια περίοδο όπου η χώρα μας δοκιμάζεται, απαιτούνται πολλά περισσότερα. Απαιτείται ευθύνη, συλλογικότητα, συνεργασία και αλληλεγγύη. Αξίες που δεν πρέπει να ξεχάσουμε μέσα στην κρίση. Αξίες που λόγω της κρίσης αναδεικνύονται πιο αναγκαίες και επίκαιρες από ποτέ. Απαιτούνται έμπρακτες απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα χωρίς αντιπαλότητες και εντάσεις. Στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι και παραμένουν ο πολίτης και οι ανάγκες του».

Ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντίνος Ρόβλιας μετά τη συνάντηση με τους επιχειρηματίες επεσήμανε ότι  « η σημερινή πρωτοβουλία για τις μειώσεις των τιμών είναι μια εθνική  συμμετοχή στην προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μας την κρίση. Μια εθνική συμβολή στην προσπάθεια να ανακουφιστούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα » .

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του ΥΠΑΑΝ κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.




Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, κάνουμε μια σημαντική προσπάθεια να βάλουμε και πάλι μπρος την οικονομία μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Ο νέος επενδυτικός νόμος είναι ήδη σε διαβούλευση, ενώ προχθές παρουσιάσαμε στο υπουργικό συμβούλιο δύο σημαντικά σχέδια νόμου:
  • με το πρώτο ενισχύουμε με εξουσίες και ανθρώπινο δυναμικό την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά η Επιτροπή και κατ’ επέκταση η αγορά.
  • με το δεύτερο απλοποιούμε τις διαδικασίες αδειοδότησης για τα τεχνικά επαγγέλματα, την εγκατάσταση και λειτουργία των μεταποιητικών δραστηριοτήτων και εισάγουμε νέες ρυθμίσεις για τη λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων.

Πρόκειται για νομοθετικές παρεμβάσεις με σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό όφελος, αφού και τον καταναλωτή θα προστατεύσουμε αποτελεσματικά και απαλλάσσουμε τις επιχειρήσεις από περιττά κόστη και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Όμως η προσπάθειά μας δεν εξαντλείται μόνο σε νομοθετικές παρεμβάσεις.
Σε μια περίοδο όπου η χώρα μας δοκιμάζεται, απαιτούνται πολλά περισσότερα. Απαιτείται ευθύνη, συλλογικότητα, συνεργασία και αλληλεγγύη. Αξίες που δεν πρέπει να ξεχάσουμε μέσα στην κρίση. Αξίες που λόγω της κρίσης αναδεικνύονται πιο αναγκαίες και επίκαιρες από ποτέ. Απαιτούνται έμπρακτες απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα χωρίς αντιπαλότητες και εντάσεις. Στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι και παραμένουν ο πολίτης και οι ανάγκες του.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, συναντηθήκαμε σήμερα με εκπροσώπους επιχειρήσεων προκειμένου να συζητήσουμε για την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα για ζητήματα ανταγωνισμού και τιμών.

Αναγνωρίζουμε όλοι ότι η ελληνική οικογένεια έχει θυσιάσει ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός της, ενώ για καιρό οι τιμές των προϊόντων δεν είχαν την ανάλογη μείωση. Παρά τις γενικές αποπληθωριστικές τάσεις που καταγράφονται στην αγορά το τελευταίο διάστημα, η ανάγκη να μειωθούν οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά είναι υπαρκτή. Είναι στάση κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης που πρέπει να επιδείξουν και το κράτος και οι επιχειρήσεις. Αποτελεί εξάλλου πολιτική μας προτεραιότητα από τις πρώτες μέρες που αναλάβαμε καθήκοντα στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας.

Σας ανακοινώνουμε λοιπόν, ότι σε αυτό το κάλεσμα ευθύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης που απευθύναμε, βρήκαμε πρόθυμους συμπαραστάτες σε δεκάδες επιχειρήσεις. Και η σημερινή πρωτοβουλία μας κάνει να ελπίζουμε ότι κάτι αλλάζει.

 Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σήμερα ότι 36 μεγάλες επιχειρήσεις, οι μεγαλύτερες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της βιομηχανίας τροφίμων και ειδών οικιακής χρήσης  του λιανεμπορίου , ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και προχωρούν σε σημαντικές μειώσεις τιμών από 0,8% έως 38% σε τουλάχιστον 660 επώνυμα προϊόντα.
Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω 2 πράγματα:

1ον ότι πρόκειται για μειώσεις που αφορούν σε προϊόντα που αποτελούν το «καθημερινό καλάθι» ενός νοικοκυριού. Όπως άλλωστε θα δείτε στα «ενδεικτικά καλάθια» που σας έχουν μοιραστεί, από τις μειώσεις αυτές μπορεί να προκύψει πραγματικό όφελος έως και 50 ευρώ μηνιαίως για μια τετραμελή οικογένεια.

Και 2ον ότι πρόκειται για μειώσεις και δεν πρόκειται για προσφορές. Πρόκειται για πραγματικές και καθαρές μειώσεις τιμών που θα ισχύσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011. Μειώσεις που προέρχονται τόσο από τον κλάδο των προμηθευτών, της βιομηχανίας όσο και από τον κλάδο των λιανεμπορικών επιχειρήσεων. Με τελικό αποδέκτη τον καταναλωτή. Και θα ακολουθήσουν και άλλες.

Σήμερα κάνουμε την αρχή. Είναι το πρώτο μέρος ενός κινήματος αλληλεγγύης προκειμένου να στηρίξουμε έμπρακτα τον πολίτη και καταναλωτή. Σε αυτή την προσπάθεια σήμερα συμμετέχουν 36 επιχειρήσεις. Όμως το κάλεσμα μας αφορά όλους, ώστε οι μειώσεις τιμών να αγγίξουν όλο και περισσότερα προϊόντα όλο και περισσότερες επιχειρήσεις.

Και όταν λέω όλους, αναφέρομαι και στους καταναλωτές. Τους οποίους καλώ να αξιοποιούν όλα τα εργαλεία που προσφέρει η πολιτεία (π.χ. παρατηρήτηριο τιμών) ώστε να οργανώνουν καλύτερα τις αγορές τους, να συγκρίνουν προϊόντα και υπηρεσίες, να κάνουν σωστές επιλογές και εν τέλει να επιβραβεύουν τους πραγματικά ανταγωνιστικούς επιχειρηματίες.

Όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κρίση.







Δεν υπάρχουν σχόλια: