ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

16 Δεκ 2010

Επιτροπή Δικαιοσύνης Δημιουργεί ο θεσμός της «ποινικής συνδιαλλαγής»

Ενταση παρατηρήθηκε στην Διαρκή Επιτροπή Δικαιοσύνης, όπου συζητείται ο «εξορθολογιμός και η βελτίωση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης», εξαιτίας μίας διάταξης του σχετικού νομοσχεδίου. Πρόκειται για την εισαγωγή του «θεσμού της ποινικής συνδιαλλαγής», όπου ανάμεσα στα άλλα προβλέπεται ότι εάν ο παθών και ο κατηγορούμενος συμφωνήσουν, τότε μπορεί να μην υπάρξει φυλάκιση στον κατηγορούμενο, αλλά να υποχρεωθεί να εκτελέσει κοινωνική εργασία στον παθόντα, ίσο χρόνο με την ποινή που του επιβλήθηκε. Στο άρθρο αυτό αντέδρασε ο πρώην υπουργός και ανεξάρτητος βουλευτής κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος κατηγόρησε τον υπουργό ότι εισάγει την «καταναγκαστική εργασία και την δουλεία, αφού ο κατηγορούμενος θα αναγκάζεται να υπηρετεί τον παθόντα».
Η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης ήταν ότι ο θεσμός αυτός προτείνεται σε εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας ή της περιουσίας, όταν αυτά τελούνται χωρίς τη χρήση βίας. Ανταποκρίνεται στη βασική επιδίωξη της ποινικής δίκης για αποκατάσταση ασφαλούς και ειρηνικού κοινωνικού βίου υπό την αιγίδα του νόμου και σημείωσε: «η διεθνής εμπειρία από τη διαδικασία επίλυσης ποινικών διαφορών συνηγορεί υπέρ της θέσπισης της διαδικασίας συνδιαλλαγής διότι, όπου εφαρμόστηκε, επήλθε αποσυμφόρηση των ποινικών ακροατηρίων και παρασχέθηκε έτσι η δυναντότητα των δικαστηρίων να ασχολούνται με την ταχεία και ποιοτικά επιβαλλόμενη εκδίκαση των εγκλημάτων».
Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται επίσης:
* Απαγόρευση κράτησης για δικαστικά έξοδα. Η κράτηση στη φυλακή για τον λόγο αυτό θα αποκλεισθεί με τη ψήφιση του νόμου και όσοι κρατούμενοι εκτίουν ποινή για δικαστικά έξοδα απολύονται αμέσως
*Μεταροπή ποινής: Η μετατροπή των ποινών φυλάκισης από 2 έως 3 έτη σε χρημαιτκή ποινή δεν θα είναι πλέον εξαίρεση αλλά κανόνας. Για τις περιπτώσεις των ήδη καταδικασθέντων σε τέτοια ποινή φυλάκισης, προβλέπεται επανεξέταση της δυνατότητας μετατροπής τους.
*Απλοποιείται η διαδικασία για την τμηματική καταβολή του ποσού της μετατροπής. Η δυνατότητα αυτή θα χορηγείται για προθεσμία 2 έως 3 ετών, όταν ο δράστης αδυνατεί να καταβάλει αμέσως το σύνολο του ποσού. Προβλέπεται η απόλυση εκείνων που κρατούνται σήμερα επειδή δεν έχουν να πληρώσουν το ποσό της μετατροπής προκειμένου να καταβάλουν τμηματικά το υπόλοιπο της ποινής τους.
* Απόλυση υπό όρο: Η υφιστάμενη πρόβλεψη που απαιτεί την έκτιση του 1/2 της ποινής θεωρείται ανεφάρμοστη στην πράξη, γιατί άλλη διάταξη επιτρέπει την απόλυση του δράστη ήδη μόλις εκτίσει τα 2/5 της ποινής του. Μπορεί με το νέο νόμο η δυνατότητα απόλυσης των καταδικασθέντων σε φυλάκιση 3 έως 5 ετών που έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους. Στην περίπτωση αυτή το επόμενο 1/5 ακόμα της ποινής μετατρέπεται σε χρηματική ποινή (αν ο κρατούμενος δεν μπορεί να πληρώσει) σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.
*Αναστολή εκτέλεσης ποινής: Επεκτείνεται η δυνατότητα σε όλους τους καταδικασθέντες σε ποινή φυλάκισης μέχρι 5 έτη, η αναστολή της εκτέλεσης ποινής, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν καταδικασθεί παλαιότερα σε ποινή άνω του ενός έτους.
*Κατ΄οίκον έκτιση ποινής: Επεκτείνεται σ΄όλους τους κρατούμενους με ποινή φυλάκισης που είναι άνω των 75 ετών, Ηδη προβλέπεται για άτομα που έχουν καταδικασθεί σε ποινές φυλάλισης για οφειλές προς το δημόσιο ή προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και έχουν υπερβεί το 75ο έτος της ηλικίας τους.
*Ευεργετικός υπολογισμός της ποινής: Για ορισμένες κατηγορίες κρατουμένων (καρκινοπαθείς, παραπληγικοί, οροθετικοί, τυφλοί άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80%) καθώς και για τις μητέρες που κρατούνται μαζί με τα ανήλικα (μέχρι 3 ετών) παιδιά τους, προβλέπεται ο ευεργετικός υπολογισμός των ημερών παραμονής σε κατάστήματα κράτησης (1 ημέρα παραμονής θα ισούται με 2 ημέρες έκτισης).
ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
πηγη: ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια: