ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

21 Δεκ 2010

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ;

ΛΑΒΑΜΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ 

Σε ειδησεογραφικά blog της Ναυπακτίας ανέβηκε η παρακάτω ανάρτηση με αφορμή την ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής. Αξίζει να διαβαστεί.

Περί ορκωμοσίας

Την Τετάρτη 22/12 στις 6.00 μμ στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα η ορκωμοσία τηςνέας δημοτικής αρχής του δήμου Ναυπακτίας.

Με αφορμή την ορκωμοσία διαβάστε στο http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=295938&ct=114&dt=25/10/2009, σχετικό άρθρο του μητροπολίτη Ιερόθεου δημοσιευμένο στο ΒΗΜΑ της Κυριακής στις 25 Οκτωβρίου του 2009. Για όσους δεν θέλουν να το διαβάσουν ολόκληρο παρατίθεται το συμπέρασμα του άρθρου.
"...Ο όρκος, και μάλιστα όταν δίνεται
 πάνω στο Ευαγγέλιο, είναι παράβαση, αμαρτία, πονηρία,

και δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιή προφάσεις για να δικαιολογήση την πράξη αυτή. Βεβαίως, όταν ζη κανείς σε εκκοσμικευμένες κοινωνίες, δυστυχώς αλλοιώνει τη διδασκαλία του Χριστού, όχι μόνον στο θέμα του όρκου, αλλά και σε άλλα θέματα.
Θεωρώ ότι ο όρκος που δίνεται στο όνομα του Τριαδικού Θεού και μάλιστα πάνω στο Ευαγγέλιο, το οποίο τον απαγορεύει, πρέπει να καταργηθή- ίσως να αντικατασταθή με μια διαβεβαίωση- γιατί όχι μόνον δεν προσφέρει τίποτε, όταν δίνεται από άνθρωπο που έχει αμβλυμμένη συνείδηση, αλλά δίδει και αφορμή για άλλες παραβάσεις, όπως επιορκία και ψευδορκία..."


Ειδικά στην τωρινή ορκωμοσία η εγκύκλιος 41/14-12-2010 του Υπουργείου Εσωτερικών Δ.Δ.Α. ορίζει:

".... 3. Διαδικασία Ορκωμοσίας 

Από τις κείμενες διατάξεις δεν ορίζεται συγκεκριμένο τελετουργικό για την ορκωμοσία των αιρετών, παρά μόνο για το περιεχόμενο του όρκου. 
Ο όρκος που δίνεται έχει ως εξής:
«Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».
 Όσοι αιρετοί επιθυμούν δίνουν τον παραπάνω όρκο ενώπιον του Ιερού Ευαγγελίου ή αν κάποιος αιρετός πιστεύει σε θρησκεία ή δόγμα που επιβάλλει ίδιο τύπο όρκου, τότε, εφόσον το επιθυμεί ο όρκος δίδεται κατά τον τύπο αυτό (πχ ενώπιον του κορανίου).
 Επίσης, εάν κάποιος αιρετός δεν πιστεύει σε καμία θρησκεία ή σε θρησκεία που δεν επιτρέπει όρκο, δηλώνει τα αναφερόμενα στον όρκο στην τιμή και τη συνείδησή του, με τον εξής τρόπο:
 «Δηλώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου»
       
Είναι προφανές ότι τουλάχιστον οι Ορθόδοξοι πιστεύουν σε θρησκεία που δεν επιτρέπει τον όρκο. Η εγκύκλιος του ΥΠΕΣΔΔΑ τους δίνει την δυνατότητα επιλογής. Τι θα επιλέξουν άραγε; Θα ακολουθήσουν την πεπατημένη για να μην χαλάσουν την σούπα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: