ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

3 Φεβ 2011

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ 03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011


Κλειδώνει το γερμανικό σχέδιο για την Ευρώπη

Το ενδεχόμενο μιας έκτακτης συνόδου κορυφής στις 4 Μαρτίου, στην οποία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την αντιμετώπισης της κρίσης χρέους εξετάζουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Πάντως, είτε σε έκτακτη είτε στην τακτική σύνοδο, στις 24-25 του ίδιου μήνα, οι αγορές συνεχίζουν να προεξοφλούν ότι, έστω και με έναν χρόνο καθυστέρηση, αυτήν την φορά οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα απαντήσουν αποφασιστικά στις προκλήσεις που θέτει η κρίση. Η διαφορά απόδοσης (spread) των 10ετών ελληνικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά υποχώρησε στις 759 μονάδες βάσης. Στην Πορτογαλία, η έκδοση 6μήνων εντόκων
γραμματίων προσείλκυσε το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν τα επιτόκια δανεισμού. Ωστόσο, απομένουν ακόμη πολλά να ρυθμιστούν, τόσο σε ότι αφορά τον τρόπο ενίσχυσης των κρατών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όσο και των ανταλλαγμάτων που ζητεί η Γερμανία.

Γ. Παπανδρέου: Με διαπραγματευτικά ατού στην Σύνοδο

Με αποφασιστικότητα για την επίτευξη συνολικής λύσης για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, που θα προσφέρει τεράστια «ανάσα» και στην ελληνική οικονομία, προσέρχεται ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το μεγάλο βήμα έχει ήδη γίνει κι ότι στην αυριανή Σύνοδο δεν μπορεί παρά να επιβεβαιωθεί η πολιτική κατεύθυνση λύσης, που πια και οι Γερμανοί συζητούν, θέτοντας βέβαια όρους και προϋποθέσεις καταρχάς για την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσέλθει με σημαντικά διαπραγματευτικά ατού, τα οποία διασφάλισε ανακτώντας πρώτα την αξιοπιστία της, με τον Γ. Παπανδρέου να προτείνει συνολική λύση, όταν η χώρα ήταν το μοναδικό πρόβλημα», τονίζει κυβερνητικός παράγοντας, προβλέποντας ότι το άκρως δεσμευτικό και αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο που ήδη εφαρμόζεται αποτελεί το «διαβατήριο» για τις διαπραγματεύσεις υπέρ της χώρας.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – ΕΘΝΟΣ


Πολιτική θύελλα για την απόφαση του ΣτΕ για τους μετανάστες
Θύελλα πολιτικών και όχι μόνο αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της συμμετοχής των μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με αιχμή του δόρατος την ακυρότητα ή όχι των εκλογών της αυτοδιοίκησης του περασμένου Νοεμβρίου.
Η κυβέρνηση, διαλέγοντας υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης, υπογράμμισε μέσω του Γ. Πεταλωτή ότι οι κρίσεις περί αντισυνταγματικότητας του συγκεκριμένου νόμου έχουν ως πλατφόρμα ιδεολογική προσέγγιση που συνδέει την ιθαγένεια με το θέμα της συγγένειας αίματος.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το θέμα θα κριθεί στην Ολομέλεια του Σώματος και ότι δεν συντρέχει σε καμία περίπτωση στο ζήτημα ακύρωσης των δημοτικών εκλογών.
Κυβερνητικές πηγές, πάντως, τόνιζαν ότι με τη φράση «συγκεκριμένη ιδεολογική κατεύθυνση» εννοούνται ακροδεξιές αντιλήψεις, οι οποίες θέτουν θέματα φυλετικής καθαρότητας.
Παρόμοια ιδεολογική προσέγγιση στο θέμα πραγματοποίησαν χθες και τα κόμματα της Αριστεράς.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δημόσιο: Συγχωνεύονται 23.000 φορείς
Το σχέδιο για συγχώνευση ή κατάργηση περίπου... 23.000 φορέων του Δημοσίου που συντηρούν το τέρας της γραφειοκρατίας παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ». Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναθέσει σε ιδιώτες την καταγραφή του έργου που παράγουν, του κόστους λειτουργίας τους και του προσωπικού που διαθέτουν. Παράλληλα με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προχωρεί στην άμεση κατάργηση επτά φορέων του Δημοσίου και στη συγχώνευση έντεκα άλλων.
Όπως έγινε γνωστό, και μετά το ορατό (οικονομικό) αποτέλεσμα που είχαν οι 66 πρώτες καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν έπειτα από εισήγηση του Θεόδωρου Πάγκαλου, το γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κατήρτισε μελέτη για την επιτάχυνση της διαδικασίας συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων του Δημοσίου, με στόχο, όπως αναφέρεται, «τη μείωση των φορέων του Δημοσίου, ώστε να περιοριστούν οι δαπάνες, να εξορθολογιστούν οι δράσεις και να παραχθεί καλύτερο αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας».
Από τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις των 66 φορέων που έχουν γίνει ήδη, το όφελος του Δημοσίου υπολογίζεται στα 10,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Αυτόφωρο για τους φοροφυγάδες
Ολική επαναφορά της αυτόφωρης σύλληψης για φοροδιαφυγή είχαμε χθες. Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε ευρεία σύσκεψη με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ξεκαθάρισε πως το αδίκημα της φοροδιαφυγής πρέπει να μετατραπεί σε διαρκές και γι' αυτόν τον σκοπό να περιληφθεί στο τελικό κείμενο διάταξη για αυτόφωρη σύλληψη υπό προϋποθέσεις των φοροφυγάδων.
Επίσης, ο υπουργός προανήγγειλε πως στο σχέδιο νόμου, το οποίο την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή, θα προβλέπεται ο συμψηφισμός χρεών προς το Δημόσιο με οφειλές του Δημοσίου (π.χ. επιστροφή ΦΠΑ ) προς τις επιχειρήσεις.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


Προς αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων στις αστικές συγκοινωνίες
Aποκλιμάκωση στο μέτωπο των κινητοποιήσεων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας «ψηφίζουν» οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλάζοντας τακτική στην αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση, που προχωρεί κανονικά στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ.
Αντιμέτωποι ακόμα και με τον κίνδυνο της απόλυσης, και μάλιστα χωρίς
αποζημίωση, βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε μέσα μαζικής μεταφοράς που απεργούν, παρά το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις τους έχουν κριθεί παράνομες και με τη «βούλα» της Δικαιοσύνης.
Οι εργαζόμενοι, μετά τις αποφάσεις των δικαστηρίων που κρίνουν συνεχώς
παράνομες τις κινητοποιήσεις τους, αλλά και την πίεση του επιβατικού κοινού
που ταλαιπωρείται καθημερινά στις μετακινήσεις του, ετοιμάζονται να θέσουν σε εφαρμογή νέο «σχέδιο» αντιδράσεων, που θα περιλαμβάνει κυρίως ακτιβιστικές ενέργειες (συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις κ.λπ.) και λιγότερες στάσεις εργασίας, οι οποίες όμως δεν θα συμπίπτουν χρονικά σε όλα τα μέσα. Η αναδίπλωσή τους αυτή οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι σημαντικό μέρος των εργαζομένων έχει υποστεί κόπωση από τις συνεχείς κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα να αρνείται τη συμμετοχή σε αυτές, δηλώνοντας «ασθένεια» ή κάνοντας χρήση των ημερών ανάπαυσής του (ρεπό). Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών Δημ. Ρέππα διαμηνύει κατηγορηματικά
ότι «το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες θα προχωρήσει κανονικά και θα ψηφιστεί».
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ__

Δεν υπάρχουν σχόλια: