ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

22 Φεβ 2011

Παραιτήθηκαν δύο αντιδήμαρχοι του Γιώργου Καμίνη! Απορρίφθηκε το σχέδιο απόφασης του δημάρχου για τους απεργούς πείνας του Μεγάρου Υπατία



Απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο  το σχέδιο απόφασης που είχε καταθέσει ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και με το οποίο απηύθυνε έκκληση στους μετανάστες απεργούς πείνας του Μεγάρου Υπατία να αναστείλουν την κινητοποίησή τους, με στόχο την έναρξη διαλόγου με την Πολιτεία αμέσως μόλις η υγείας τους το επιτρέψει. Παράλληλα ο δήμαρχος Αθηναίων απηύθυνε παρόμοια έκκληση και προς την κυβέρνηση για διάλογο και ταχύρρυθμη εξέταση των αιτημάτων παροχής ασύλου, παρέχοντας ταυτοχρόνως τις υπηρεσίες του ιδίου και του Δήμου συνολικά ώστε να υπάρξει διέξοδος με τρόπο ρεαλιστικό και ανθρώπινο.

Οι παρατάξεις της μειοψηφίας έδωσαν αρνητική ή λευκή ψήφο στο κείμενο του δημάρχου, ενώ “παρών” ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Ρέα Γαλανάκη, Μαρία Κουβέλη, Νέλλη Παπαχελά, Φώτης Προβατάς, Άννα Χατζηγιαννάκη και – ζητώντας σε τοποθετήσεις τους περισσότερο μαχητικές διατυπώσεις και επίσπευση των διαδικασιών νομιμοποίησης των απεργών πείνας.
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας οι κύριοι Αναγνωστόπουλος και Προβατάς έθεσαν στη διάθεση του Δημάρχου την παραίτησή τους από τις θέσεις Αντιδημάρχων που κατέχουν, οι οποίες και έγιναν αποδεκτές. Ο Δήμαρχος τους παρακάλεσε να συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκoντα τους για τη μεταβατική περίοδο.

«Παρούσα» ψήφισε, τέλος, και η κυρία Νέλλη Παπαχελά αντιδήμαρχος Παιδείας. Εντονη υπήρξε η φημολογία ότι και εκείνη παραιτείται. Οπως δήλωσε στο Βήμα on line η κυρία Παπαχελά: «Οταν από το βήμα ο δήμαρχος έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Αναγνωστόπουλου θεώρησα ότι ζητά και την δική μου. Τα περαιτέρω θα διευκρινιστούν σύντομα μεταξύ του δημάρχου και εμού».

Από μέρους των λοιπών δημοτικών συνδυασμών:
Ο επικεφαλής της παράταξης “Αθήνα Πόλη της Ζωής μας” Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση, ώστε να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών σχετικά με τις νομιμοποιήσεις μεταναστών ή να συσταθεί μία επιτροπή που να εξετάσει τα δεδομένα και οι συγκεκριμένοι απεργοί πείνας να προηγηθούν σε μια διαδικασία νομιμοποίησης, αλλά χωρίς να φανεί, όπως είπε, ότι η πόλη υποκύπτει σε εκβιασμούς και πιέσεις.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Σοφιανός δήλωσε: “Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν απεργία πείνας γιατί έχουν φτάσει στο αμήν και έχουν δίκαια αιτήματα” ενώ ζήτησε την υπερψήφιση της σχετικής απόφασης του Δήμου Θεσσαλονίκης που ζητά να προχωρήσει η κυβέρνηση στη νομιμοποίηση των μεταναστών, αποσυνδέοντας την ανανέωσης της άδειας παραμονής τους από την ύπαρξη ορισμένου αριθμού ενσήμων.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Επιμένουμε Αθήνα” Γιώργος Αμυράς ζήτησε να απευθυνθεί ο Δήμος στην κυβέρνηση, να αλλάξει το καθεστώς των ενσήμων και ο Δήμος να προτείνει πρακτικές λύσεις για τη νομιμοποίηση των μεταναστών.

Η επικεφαλής της “Ανοικτής Πόλης” Ελένη Πορτάλιου είπε ότι ο Δήμος με το συγκεκριμένο σχέδιο απόφασης αποποιείται της ευθύνης της επί της ουσίας δημόσιας συζήτησης.

Εκ μέρους “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας” Πέτρος Κωνσταντίνου είπε ότι δεν είναι δυνατόν να καλούμε τους μετανάστες να διακόψουν την απεργία πείνας και να τους παραπέμπουμε σε έναν νεφελώδη διάλογο, ενώ κατήγγειλε ότι στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών στην οδό Πέτρου Ράλλη έχουν δημιουργηθεί, όπως είπε, ψευτοσύλλογοι μεταναστών που εισπράττουν πεντακόσια ευρώ κατ' άτομο προκειμένου να προωθήσουν προς νομιμοποίηση αυτούς που τα έχουν πληρώσει.

Παρεμβαίνοντας ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε από τον δήμαρχο να στείλει αύριο το πρωϊ στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών το απόσπασμα των πρακτικών της τοποθέτησης του κ. Κωνσταντίνου σχετικά με τις καταγγελίες για την Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών.

Αποτελέσματα ψηφοφορίας

Υπέρ: 23
Παρών: 6
Λευκά: 11 (από Κακλαμάνη)
Όχι: 7 (Σοφιανός, Αμυράς, Πορτάλιου, Κωνσταντίνου)
Απών: 1 (Μιχαλολιάκος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: