ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

2 Φεβ 2011

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ- ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011




ΤΑ ΝΕΑ

Τίτλος: Ελληνοφρένεια!
Υπότιτλοι στο ίδιο θέμα: Δικαστικό πραξικόπημα στο ΣτΕ για την ψήφο των μεταναστών
Άλλοι τίτλοι στην πρώτη σελίδα:
- Μουμπάρακ: Δεν θα φύγω τώρα
- Μειώνονται οι παραμεθόριες περιοχές
- Έγινε σίριαλ η ταλαιπωρία

ΕΘΝΟΣ
Τίτλος: Ντιρεκτίβα για μαζικά λουκέτα σε σχολεία
Υπέρτιτλος στο ίδιο θέμα: Επιστολή του Υπ. Παιδείας στους δήμους για έναρξη συγχωνεύσεων
Υπότιτλοι στο ίδιο θέμα:
- Οι πρώτες λίστες με τα σχολεία που καταργούνται ανά νομό
- Έντονες αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, γονείς και τοπική αυτοδιοίκηση
- Καταλήψεις από μαθητές στην περιφέρεια
Άλλοι τίτλοι στην πρώτη σελίδα:
- Ξέσπασμα λαού και διάγγελμα Μουμπάρακ για εκλογές
- Συλλήψεις για ληστεία με άρωμα τρομοκρατίας
- Συμβούλιο Επικρατείας: Εισήγηση – βόμβα για την ιθαγένεια
- Υπ. Οικονομικών: Εγκύκλιος για τις δηλώσεις ΦΠΑ
- Σημεία και… τέρατα σπατάλης στις συγκοινωνίες


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Τίτλος: Χάος διαρκείας
Υπέρτιτλος στο ίδιο θέμα: Φεβρουάριος απεργιών σε συγκοινωνίες, φαρμακεία, ΙΚΑ και γιατρούς ΕΣΥ
Άλλοι τίτλοι στην πρώτη σελίδα:
- Το σχέδιο Μέρκελ για μείωση μισθών
- Μάρτιο η επιμήκυνση με πιο χαμηλό επιτόκιο
- Φεύγει …Μένοντας
- Η1Ν1; Γρίπη είναι θα περάσει
- Άρχισε χθες η απογραφή
- Παράταση στο τιμολόγιο της ΔΕΗ
- Κατσέλη με κριτική κατά ανεργίας

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Τίτλος: Επιμένουν στην απεργία
Υπότιτλοι στο ίδιο θέμα: Παρά την απόφαση της Δικαιοσύνης, απεργούν και σήμερα οι εργαζόμενοι στο μετρό
Άλλοι τίτλοι στην πρώτη σελίδα:
- Ανυποχώρητος ο Μουμπάρακ
- Ανατροπή του νόμου απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας
- Αισιοδοξία για συνολική λύση
- Με προβλήματα ανάγνωσης το 21% των μαθητών
- Επεισόδια με γιατρούς
- Λούκα Κατσέλη εναντίον τρόικας
- Ελαφρά μείωση χρεών σε τράπεζες

ΕΛ. ΤΥΠΟΣ
Τίτλος: Τορπίλη Κατσέλη στον Παπακωνσταντίνου
Υπέρτιτλος στο ίδιο θέμα: Εμφύλιος στην κυβέρνηση εν όψει της νέας λιτότητας διαρκείας
Υπότιτλοι στο ίδιο θέμα:
- Κόντρες για τα ομόλογα και…. τα εργασιακά
- Πέφτουν τα spreads, ανεβαίνουν τα όρια συνταξιοδότησης με το γερμανικό σχέδιο
Άλλοι τίτλοι στην πρώτη σελίδα:
- Θα αυξήσω ξανά διόδια & εισιτήρια αν συνεχιστεί το «δεν πληρώνω»
- «Ο Παπανδρέου έκανε την Ελλάδα εταιρία υπό εκκαθάριση»
- Αντισυνταγματικό το εκλέγειν & εκλέγεσθαι των μεταναστών
- Οι κάλπες το τελευταίο χαρτί του Μουμπάρακ
- Ο Παπουτσής πριονίζει τους μισθούς των ναυτικών
- Οι έλεγχοι για το τσιγάρο σταματούν στις 9 το βράδυ!


ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Τίτλος: Πτώση spreads- Ράλι στο Χ.Α. Οι αγορές προεξοφλούν λύση για το χρέος
Υπέρτιτλος στο ίδιο θέμα: Γ. Βεστερβέλε: Πιο κοντά σε συμφωνία για το γερμανικό σχέδιο η Ευρωζώνη
Υπότιτλοι στο ίδιο θέμα:
- Οι ξένοι επιστρέφουν σταδιακά στην αγορά μετοχών και ομολόγων
- Αισιοδοξία στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενόψει της Συνόδου Κορυφής
Άλλοι τίτλοι στην πρώτη σελίδα:
- Υποχώρησε κατά 10% ο τζίρος στις εκπτώσεις
- Αρνητική, για πρώτη φορά η πιστωτική επέκταση το 2010
- «Βουτιά» 63,3% στις πωλήσεις Ι.Χ. τον Ιανουάριο
- Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση στις αστικές συγκοινωνίες
- Εντολή Παπανδρέου σε πέντε υπουργούς:
Προχωρήστε  τώρα τις αποκρατικοποιήσεις
- Ανησυχία Στρος Καν για κοινωνικές εκρήξεις


 
Ελληνοφρένεια! Δικαστικό πραξικόπημα στο ΣτΕ για την ψήφο των μεταναστών

Σάλο προκαλεί απόφαση τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματικό το δικαίωμα συμμετοχής των αλλοδαπών στις πρόσφατες εκλογές, χαρακτηρίζοντας ανίσχυρες τις διατάξεις του σχετικού νόμου. Σχολιάζοντας την απόφαση, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «ολισθηρό πισωγύρισμα», που κινείται σε ακροδεξιά λογική. Ιδιαίτερα σκληρά ήταν τα σχόλια που ακούστηκαν για την απόφαση στη συνεδρίαση του λεγόμενου «διαθεσμικού» οργάνου, το οποίο συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Η υπόθεση θα κριθεί βεβαίως στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, πλην όμως δημιουργεί αίσθηση καθώς συμπίπτει με την όξυνση του μεταναστευτικού και – σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη – δεν είναι τυχαίο ότι εκδίδεται μόλις πέντε ημέρες μετά την κατάληψη της Νομικής από λαθρομετανάστες που προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις στην κοινή γνώμη.
Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση ουσιαστικά ανατρέπει ολόκληρη τη νομοθεσία περί παροχής της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς, καθώς θεωρεί άκυρη και την παροχή ιθαγένειας σε παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από αλλοδαπούς γονείς.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό: μέτρα για στήριξη της εργασίας

Με ένα ολοκληρωμένο πακέτο δράσεων σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την ανεργία και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Την ίδια στιγμή τα στοιχεία του ΣΕΠΕ δείχνουν πως «εξαπλώνεται» η ευελιξία στην αγορά εργασίας, με τη μερική απασχόληση να καταγράφει αύξηση κατά 67,5%. Χθες πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου με κεντρικό θέμα τη στήριξη της εργασίας και την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη αναφέρθηκε στο Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, από το οποίο θα χορηγούνται μικροπιστώσεις, δάνεια ή και εγγυήσεις δανείων με ευνοϊκούς όρους.
Σημειώνεται πως αυτήν τη στιγμή υλοποιούνται από τον ΟΑΕΔ 23 προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης, τα οποία συνολικά θα καλύψουν 800.000 άτομα. Τα προγράμματα θα κοστίσουν 2,7 δισεκατομμύρια και ήδη έχουν συμβάλει στη διατήρηση 262.286 θέσεων εργασίας, την ένταξη 54.355 ανέργων στην αγορά εργασίας και τη διεύρυνση της εποχικής απασχόλησης στον τουρισμό για 53.996 άτομα. Σημειώνεται πως το υπουργείο Εργασίας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην υλοποίηση του προγράμματος επιχορήγησης 200.000 θέσεων, με στόχο τη διατήρηση 400.000 θέσεων συνολικά.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Αισιοδοξία για συνολική λύση στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζουν κράτη- μέλη της Ευρωζώνης. Θετικός αντίκτυπος στα ελληνικά ομόλογα.
Ενισχύεται η αισιοδοξία των αγορών ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα συμφωνήσουν τελικά σε μια συνολική λύση για την κρίση χρέους, γεγονός που πυροδότησε χθες την ισχυρή άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς και την αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων κάτω από τις 790 μονάδες.
Από τις δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων διαφαίνεται ότι η Άγκελα Μέρκελ θα συναινέσει στο να βοηθήσει τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, θέτοντας όμως αυστηρές προϋποθέσεις. Την αισιοδοξία του ότι το θέμα της αντιμετώπισής της κρίσης θα κλείσει στη σύνοδο κορυφής, στις 25 Μαρτίου, εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Θετικός αντίκτυπος
Οι αγορές εκλαμβάνουν, πάντως, ως θετική εξέλιξη την επικείμενη ανακοίνωση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως δείχνει η σημαντικά αυξημένη κινητικότητα στην αγορά ελληνικών ομολόγων.
Η κινητικότητα αποτυπώθηκε στην κίνηση των spreads, δηλαδή των διαφορών επιτοκίων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων, που περιορίστηκαν κοντά στις 770 μονάδες βάσης, μετά από μια μακρά περίοδο παραμονής πέριξ των 830 μονάδων βάσης.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Μέσα Μεταφοράς: Συνεχίζονται οι απεργίες παρά τις δικαστικές αποφάσεις.

Νέο μπλακάουτ σήμερα στην Αθήνα –καθώς οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες προχωρούν σε κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεών τους, αντιδρώντας στο τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ που βρίσκεται ήδη στη Βουλή.
Σε δεινή θέση και πλήρως απροστάτευτοι παραμένουν οι επιβάτες που σπεύδουν να προμηθευτούν μηνιαίες και ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών, καθώς τις πληρώνουν χωρίς να εξυπηρετούνται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού θα συνεχιστεί και σήμερα, καθώς στην 24ωρη απεργία που ξεκίνησε νωρίς το πρωί μετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα (πλην του τραμ). Ορισμένοι δε απειλούν με συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων και τις επόμενες δύο εβδομάδες (!), δηλώνοντας ανυποχώρητοι ακόμα και στις περιπτώσεις που οι απεργίες τους θα κρίνονται παράνομες.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών τηρεί επί του παρόντος στάση
αναμονής, περιμένοντας την ψήφιση του νομοσχεδίου την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα, ενώ η μόνη εντολή που έχει δοθεί στις διοικήσεις των εταιρειών είναι να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη κατά των κινητοποιήσεων. Πάντως, μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο της επίταξης των απεργών.
Ο Δημήτρης Ρέππας τους κάλεσε να συνειδητοποιήσουν πως είναι «ώρες ευθύνης για όλους». Και πρόσθεσε με νόημα: «Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες έχουν δικαιώματα που είναι σεβαστά, αλλά πρέπει να σέβονται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και, όπως εμείς δεν τους κουνάμε το δάχτυλο, ζητούμε και απαιτούμε απ’ αυτούς να μη δείχνουν τη γροθιά τους στην κοινωνία».
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον: Παράταση υποβολής αιτήσεων ως 31 Μαρτίου.

Ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου η περίοδος υποβολής αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον, που επιδοτεί και παρέχει άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης παλαιών κατοικιών και πολυκατοικιών.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς συνοδευόμενες από πιστοποιητικό ενεργειακού επιθεωρητή. Στο πρόγραμμα εντάσσονται κατοικίες οι οποίες: 1) Χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία. 2) Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως και 1.750 ευρώ ανά τετραγωνικό. 3) Χτίστηκαν με οικοδομική άδεια πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 1979. 4) Έχουν ελεγχθεί από ενεργειακό επιθεωρητή και έχουν καταταχθεί, με βάση πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: