ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

9 Φεβ 2011

Αίτημα ΣΕΒΕ-ΣΕΠΕΕ για κατάργηση δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων ΑΕ και ΕΠΕ και ηλεκτρονική ανάρτηση

Η διατήρηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών Ανωνύμων Εταιριών στον Τύπο  είναι αναχρονιστική, μη ανταποδοτική, λίαν επιβαρυντική για το περιβάλλον, για τις επιχειρήσεις και την ανταγωνιστικότητα αλλά και για το εμπορικό ισοζύγιο, επισημαίνουν με σημερινή κοινή επιστολή τους στον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και στον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση οι Σύνδεσμοι Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ).

Οι Πρόεδροι ΣΕΒΕ και ΣΕΠΕΕ κκ. Δημήτρης Λακασάς και Βασίλης Μασσέλος επισημαίνουν στην επιστολή τους ότι μετά την, ιδιαίτερα σωστή, απόφαση παροχής δωρεάν και ελεύθερης πρόσβασης στα Φύλλα Εφημερίδας της Κυβερνήσεως μέσω του ιστοτόπου του Εθνικού Τυπογραφείου όλοι οι δημοσιευμένοι ισολογισμοί είναι σήμερα διαθέσιμοι σε όλους, εύκολα και γρήγορα. Για τη δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ οι επιχειρήσεις καταβάλλουν υψηλό παράβολο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ένας μεγάλος αριθμών ανωνύμων εταιριών βρίσκονται στην περιφέρεια, είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οικογενειακού χαρακτήρα με σχετικά περιορισμένο κύκλο εργασιών και οικονομικές δυνατότητες.
Η δημοσίευση των ισολογισμών στον Τύπο δημιουργεί κόστος στις εταιρίες χωρίς καμία προστιθέμενη αξία γι’ αυτές ή για το κοινωνικό σύνολο. Σε μία εποχή με τεράστια δημοσιονομικά και οικονομικά προβλήματα η επιβάρυνση των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια των καταναλωτών με κόστη, τα οποία δεν έχουν καμία ανταποδοτικότητα ή πρακτική σημασία πρέπει να σταματήσει. Πέραν της άσκοπης επιβάρυνσης της οικονομίας, η δημοσίευση των ισολογισμών αποτελεί μια τεράστια πληγή για το περιβάλλον τόσο σε όρους αποτυπώματος άνθρακα όσο και εξ αιτίας  των χιλιάδων τόνων, κυρίως εισαγόμενου, δημοσιογραφικού χάρτου που καταλήγουν στις κατά τόπους χωματερές.
Οι δύο φορείς ζητούν από τα συναρμόδια Υπουργεία την κατάργηση της δημοσίευσης με νομοθετική ρύθμιση που θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα στη Βουλή ώστε να μην δημοσιευθούν οι ισολογισμοί της χρήσης 2010. Αυτό που θα είχε ενδεχομένως ενδιαφέρον να γίνει, στην ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου ή μελλοντικά στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, είναι η ηλεκτρονική υποβολή των ισολογισμών με βάση το ανοικτό πρότυπο XBRL (eXtensible Business Reporting Language) ώστε αυτοί να επιδέχονται αυτόματης επεξεργασίας για εξαγωγή δεικτών κ.λπ.
Με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αναπτυχθεί ένα κίνημα “δεν δημοσιεύω” στα πρότυπα του “δεν πληρώνω” μόνο που στην πρώτη περίπτωση θα είναι απολύτως δικαιολογημένο. Διότι οι επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς απολαμβάνουν μια υπηρεσία σε αντάλλαγμα του τιμήματος που καταβάλλουν, η αποφυγή καταβολής του οποίου είναι απολύτως κατακριτέα. Αντιθέτως οι επιχειρήσεις, αλλά και η κοινωνία και το περιβάλλον, δεν απολαμβάνουν καμία απολύτως υπηρεσία από την υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών. Αυτή απλώς διατηρεί περιττές και παρασιτικές οικονομικές δομές, οι οποίες τροχοπέδη μόνο αποτελούν για την οικονομία.
Τέλος, είναι απορίας άξιο πώς δεν έχει καταργηθεί ακόμη η σχετική υποχρέωση όταν οι δύο βασικότεροι άξονες πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης είναι η «πράσινη ανάπτυξη» και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.      
             

                                        ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ Η ΝΑ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ

Πληροφορίες: Τάνια Ζιάκα, tz@seve.gr
Αυτό το δελτίο τύπου βρίσκεται στο www.seve.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: