ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

24 Φεβ 2011

Νέα παράταση για τους ημιυπαίθριους

 
Τέσσερις μήνες παράταση, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, έδωσε στην διαδικασία τακτοποίησης των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων η πολιτική ηγεσία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς οι ουρές που σχηματίζονται στα πολεοδομικά γραφεία δείχνουν ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, που ήταν η προηγούμενη προθεσμία. Όπως, δήλωσε η υπουργός ΠΕΚΑ, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί περίπου 550.000 αιτήσεις, ενώ από τα παράβολα και την πρώτη δόση των προστίμων έχουν εισπραχθεί περίπου €163 εκατ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΥΠΕΚΑ, οι υψηλότερες εισπράξεις έχουν πραγματοποιηθεί στα πολεοδομικά γραφεία των: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ευβοίας, Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Σηφουνάκης, σημείωσε ότι εξετάζεται η μείωση των προστίμων για τη διατήρηση των αυθαιρέτων κτισμάτων, διότι, όπως έχει διαπιστωθεί από την επιβολή του θεσμού το 2003 έως και σήμερα, η ανταπόκριση του κόσμου είναι πολύ χαμηλή, καθώς λόγω του μεγάλου ύψους του προστίμου οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προτιμούν να έχουν να αντιμετωπίσουν το ρίσκο της κατεδάφισης, παρά να πληρώσουν. Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ παρέπεμψε σε σχετική ρύθμιση, που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Η κυρία Μπιρμπίλη αναφέρθηκε και στη νομοθετική ρύθμιση, που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να μη κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη, όσοι προχωρήσουν στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Τόνισε, όμως, ότι η νομοθετική ρύθμιση θα κατατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών έπειτα από κοινή επεξεργασία με το ΥΠΕΚΑ, ώστε να ρυθμίζονται «αδικίες» που δίνουν το δικαίωμα κατά περιοχή (δήμο) να εξαιρούνται από την καταβολή δημοτικών τελών όσοι έχουν τακτοποιημένους κλειστούς ημιυπαίθριους, ενώ την ίδια στιγμή ιδιοκτήτες με δηλωμένους ανοιχτούς ημιυπαίθριους να καλούνται να πληρώσουν αυξημένα δημοτικά τέλη. Ειδικά για το παραπάνω ζήτημα τονίστηκε ότι είναι στην αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής να καθορίζει δημοτικά τέλη και πως αυτά θα τα εισπράξει.

RE+D Magazine


Δεν υπάρχουν σχόλια: