ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

21 Νοε 2010

Ρ ε π ο ρ τ ά ζ – Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

 Τα θέματα που προβάλλονται στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ιεραρχικά  με σειρά αναφορών και μεγέθους τίτλων είναι:

1.      Προϋπολογισμός 2011 - Νέα μέτρα – Μνημόνιο
2.      Συνεντεύξεις

Άλλα θέματα που επίσης προβάλλονται είναι :

-          Ευρωζώνη - Στάση Μέρκελ
-          Αλλαγές - περικοπές στις ΔΕΚΟ
-          Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2010
-          Αλλαγές σε Υγεία – Παιδεία
-          Υπόθεση Siemens
-          Μπακογιάννη - Νέο Κόμμα
-          Μουσουλμάνοι - Προσευχή - Αντιδράσεις εθνικιστών
-          Cosco - Εργασιακές σχέσεις
-          Τρόικα – ΔΕΗ
-          Εξεταστικές επιτροπές – Βουλή
-          Χωματερές – Πρόστιμα
-          Συντήρηση Super puma
-          Υποβρύχια - Προκαταρκτική εξέταση για μίζες
-          ΝΔ - Αντιδράσεις στο εσωτερικό

Πιο αναλυτικά  

Προϋπολογισμός 2011 - Νέα μέτρα – Μνημόνιο


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Προϋπολογισμός με το μήνα
Συνεχής παρακολούθηση των δαπανών και εσόδων του δημοσίου επιβάλλει η τρόικα.
Κρίσιμα 24ώρα στις διαπραγματεύσεις για εργασιακό, ΔΕΚΟ, κλειστά επαγγέλματα.
Η τύχη του εργασιακού κρίνεται τις επόμενες ώρες στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Βασικό διακύβευμα είναι αν η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας θα γίνεται με ή χωρίς μηχανισμό εποπτείας. Διάσταση απόψεων υπάρχει επίσης στα μέτρα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, στα κλειστά επαγγέλματα αλλά και σε έναν κρίσιμο όρο που θεσπίζει την αξιολόγηση του νέου προϋπολογισμού ανά μήνα.
Αναξιόπιστα τα στοιχεία
Μια μικρή φράση στον προϋπολογισμό αποδεικνύει ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο στην εκτέλεση του. Αναφέρεται στις 17 εταιρείες και φορείς του Δημοσίου που εντάχθηκαν στο έλλειμμα με συνέπεια την καταιγίδα νέων μέτρων και καθιστά σαφές ότι η κυβέρνηση οδεύει στα τυφλά.
Ρητά αναφέρεται ότι «δεν κατέστη δυνατόν να έχουμε αξιόπιστα οικονομικά στοιχεία» για το 2010 και εκτιμήσεις για το 2011.

ΒΗΜΑ
Δεν έχεις έσοδα; Κλείνεις
Σε «αιφνίδιο θάνατο» θα οδηγηθούν το 2011 εκατοντάδες φορείς του Δημοσίου – Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Διακαίου που λειτουργούν ως «δορυφόροι» σε υπουργεία, περιφέρειες και δήμους - , καθώς ο προϋπολογισμός έκλεισε χωρίς να προβλέπει την καταβολή εγγυήσεων για τη δανειοδότησή τους από τις τράπεζες. Η κυβέρνηση υπό το βάρος του χρέους και την ασφυκτική πίεση της τρόικας, κλείνει το παράθυρο του δανεισμού και πλέον όσοι φορείς δεν έχουν ίδια έσοδα θα οδηγηθούν σε κλείσιμο.
Δηλώσεις υφυπουργού Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη.

«Υπογράψτε κι εσείς το μνημόνιο»
Η τρόικα ζητεί από τους υπουργούς εγγυήσεις ότι οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκονται οι υπουργοί που έχουν αναλάβει τα μεγαλύτερα βάρη του προϋπολογισμού του 2011. Η αναθεώρηση του ελλείμματος και η άκαμπτη στάση των Ευρωπαίων φόρτωσαν στις πλάτες τους επιπλέον 4,5 δις ευρώ, τα οποία πρέπει να βρουν από μια οικονομία σε ύφεση και από νοικοκυριά σε απόγνωση. Αυτό δεν είναι το χειρότερο. Η τρόικα πλέον δεν αρκείται στον λόγο των υπουργών, ζητεί και εγγυήσεις ότι οι δεσμεύσεις του μνημονίου θα υλοποιηθούν και μάλιστα εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
Α. Λοβέρδος: «Δεν κάνω πίσω στο παραμικρό»
Μ. Χρυσοχοϊδης: «Έναν χρόνο νωρίτερα το ΕΣΠΑ»
Δ. Ρέππας: «Ούτε συζήτηση για απολύσεις»

ΕΘΝΟΣ
Ξορκίζει τις απολύσεις στις ΔΕΚΟ, ποντάρει στην επιμήκυνση
Για έναν νέο μαραθώνιο, εντός και εκτός Ελλάδος και με σταθερό στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης, ετοιμάζεται ο Γ. Παπανδρέου. Η κυβέρνηση και δη ο πρωθυπουργός γνωρίζουν ήδη ότι ο δρόμος θα είναι δυσβάσταχτος και πως η πρόσφατη επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί σύντομα να «εξανεμιστεί» αν δεν ισορροπήσει εγκαίρως η πολιτική ζυγαριά ανάμεσα στις υποχρεώσεις προς την τρόικα και τις αναμενόμενες κοινωνικές αντιδράσεις από το νέο κύμα μέτρων. Ο προϋπολογισμός του 2011, και η ψήφισή του περί τα τέλη του Δεκέμβρη, συμπίπτει χρονικά με την εξασφάλιση της τρίτης δόσης του δανείου, ενώ η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής που θα προηγηθεί είναι ο πρώτος σταθμός για αποφάσεις που αφορούν στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης και χαρακτηρίζονται ζωτικής σημασίας για χώρες όπως η Ελλάδα.
Οι «αντιστάσεις» που προβάλλουν υπουργοί ήταν εμφανείς στις προ ημερών διαπραγματεύσεις με την τρόικα και με αποτέλεσμα να επισημανθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η ανάγκη ουσιαστικής διαπραγμάτευσης και εξάντλησης των περιθωρίων, τηρώντας ωστόσο τα συμφωνηθέντα.

Τα ανοιχτά μέτωπα
Σφοδρή επίθεση κατά του οικονομικού επιτελείου κάνουν ή ετοιμάζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η Αριστερή πρωτοβουλία ζήτησε την αναδόμηση του, το συνδικαλιστικό ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις, ενώ η Ιπποκράτους προσπαθεί να διαχειριστεί τις αντιδράσεις.


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Σφαγή στο Δημόσιο
Βάζουν χέρι και στο εφάπαξ
Κι άλλο «αίμα» ζητάει η τρόικα – Απολύσεις, όχι μετατάξεις – Μείωση 10% στους μισθούς – Ετοιμάζεται ήδη Plan B σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του Προϋπολογισμού.

REAL NEWS
«Τελείωσαν τα αστεία», λέει η τρόικα
Η κατάσταση που βρήκαν ύστερα από έναν μήνα σκληρής προεκλογικής περιόδου και ένα τρίμηνο κυβερνητικής ραθυμίας περιγράφεται ζοφερή.
Τα δύο πόδια σ’ ένα παπούτσι με την απειλή της μη εκταμίευσης της τέταρτης δόσης βάζει η τρόικα στην κυβέρνηση. Για πρώτη φορά σε επίσκεψή τους ζήτησαν μηνιαία χρονοδιαγράμματα για την εκτέλεση του φιλόδοξου Προϋπολογισμού, προειδοποιώντας ότι έστω και ολιγοήμερη απόκλιση από τις δεσμεύσεις θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα. «Τέρμα τα αστεία», είπε ο «σκληρός» εκπρόσωπος της Κομισιόν Σερβάς Ντερόουζε στη συνάντηση του με το οικονομικό επιτελείο, διαπιστώνοντας την απόλυτη χαλάρωση στις επαφές του με πολλούς απρόθυμους υπουργούς. «Αν δεν αλλάξετε, δεν θα τα βγάλετε πέρα μέχρι τον Μάρτιο», φέρεται να είπε στον Γ. Παπακωνσταντίνου.

VETO
Αυτά είναι τα μέτρα που … θα φέρουν κι άλλα
Στον αέρα εισπράξεις και περικοπές δαπανών 7 δις. ευρώ από τα 14 που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό. Ακόμη και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για υπεραισιόδοξες προβλέψεις.
Τα επιπλέον χαστούκια του 2011
Τα επιπλέον μέτρα που θα κλιθεί να επιβάλει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να κλείσει τις τρύπες που αναμένεται να έχουν δημιουργηθεί τους πρώτους μήνες του 2011 είναι αυτά που δεν περιλήφθηκαν στον Προϋπολογισμό, αλλά είχαν πέσει στο τραπέζι. Η αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη, η πραγματοποίηση νέων μειώσεων στους μισθούς στο Δημόσιο, οι απολύσεις εργαζομένων από το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και η επιβολή νέων έκτακτων φορολογικών μέτρων με τη μορφή εισφορών είναι κάποια από τα μέτρα που θα κληθεί να πάρει το οικονομικό επιτελείο.
Στην … κατάψυξη και το ’11 η αγορά
Καταδικασμένη στην ύφεση τον επόμενο χρόνο, αφού λιγοστεύουν και τα αναπτυξιακά κονδύλια. Σκληρός, αντιαναπτυξιακός και αντικοινωνικός είναι ο Προϋπολογισμός του 2011 που κατατέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στη Βουλή.
Για την κυβέρνηση αποτελεί έναν από τους δυσκολότερους προϋπολογισμούς της μεταπολίτευσης, αφού είναι αυτός που θα πρέπει να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την οικονομική κρίση. Για να μειωθεί το έλλειμμα κατά 5 δις. ευρώ γίνονται κινήσεις για 14,3 δις ευρώ.
Βγάζουν τα πάντα στο σφυρί για ένα δις.
Αποκρατικοποιήσεις εξπρές μέσα στο 2011, που περιλαμβάνουν ακίνητα, τηλεφωνία και αεροπλάνα.
Δέκα αποκρατικοποιήσεις, με τις πιο σημαντικές, όπως της ΔΕΠΑ, των ΕΛ.ΤΑ. και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, να ωριμάζουν μετά το φθινόπωρο του 2011, σχεδιάζει για το επόμενο έτος η κυβέρνηση. Στόχος είναι το δύσκολο 2011 να τρέξουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και να εισπραχθεί ένα ποσό που θα υπερβεί το 1 δις ευρώ.
Στα πρότυπα του ΟΣΕ η «σφαγή» στις ΔΕΚΟ
Ο ΟΣΕ ήταν μόνο η αρχή. Η κοινή γνώμη «μπολιάστηκε» με την κακοδιαχείριση του οργανισμού και το συσσωρευμένο χρέος των 10,7 δις ευρώ, με αποτέλεσμα το σχετικό νομοσχέδιο να περάσει «αναίμακτα». Το υπουργείο Υποδομών θα προχωρήσει στη μετατροπή του ΟΑΣΑ σε «Μητροπολιτικό Φορέα Συγκοινωνιών», συγχωνεύοντας ΗΣΑΠ, ΑΜΕΛ, ΤΡΑΜ, κι τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ με τα τρόλεϊ του ΗΛΠΑΠ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Επώδυνοι και επισφαλείς οι στόχοι για το 2011
Με ρυθμούς «κατοστάρη», χωρίς παρεκκλίσεις και καθυστερήσεις, η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει τον μαραθώνιο της υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2011 που αποδεικνύεται εξίσου επώδυνος, αλλά και επισφαλής ως προς την επίτευξη των στόχων, με εκείνον του 2011. Το νέο οικονομικό έτος όλα θα κριθούν από την ικανότητα της κυβέρνησης και δη συγκεκριμένων υπουργών να περιστείλουν τις δαπάνες σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση και οι συγκοινωνίες, εγχείρημα μεγάλο και με άδηλη έκβαση. Το στοίχημα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τον δυσκολότερο ίσως προϋπολογισμό των τελευταίων δεκαετιών πέφτει, εκ των αρμοδιοτήτων τους, στους ώμους συγκεκριμένων υπουργών. Κυρίως, των κ. Λοβέρδου, Λ. Κατσέλη, Δ. Ρέππα, Ε. Βενιζέλου και του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου το ξέσπασμα του υπουργού Α. Λοβέρδου, που στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης ζήτησε «να βάλουν πλάτη» και οι υπουργοί που κινούνται εκτός της «πρέσας του Μνημονίου».

Τέλος η ανοχή, η τρόικα θέλει αποτέλεσμα
Το κείμενο συμπερασμάτων της τρόικας για την αξιολόγηση της υλοποίησης του Μνημονίου, που θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο, δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνειών σε δύο σημεία: στην καταβολή της τρίτης δόσης του δανείου από το ΔΝΤ και την Ευρωζώνη και την περίοδο χάριτος. Ως προς το πρώτο σημείο, οι εμπειρογνώμονες θα δηλώσουν απλώς ικανοποιημένοι από την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου κα θα επισημάνουν ότι το έλλειμμα του 2010 επηρεάστηκε από την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων. Ωστόσο θα εγκριθεί η τρίτη δόση του δανείου, θέτοντας αυστηρά χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μέτρων.     

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Καυτό τρίμηνο στο δρόμο… με τις δόσεις
Εν αμφιβολία τίθεται η καταβολή των 15 δις ευρώ τον προσεχή Μάρτιο
Επιβαρύνουν τον Προϋπολογισμό οι διαπραγματευτικές ήττες της κυβέρνησης. SOS εκπέμπει το «κίνημα» των επιχειρηματιών και τραπεζιτών για τη ρευστότητα και τις αντοχές της αγοράς…
Οι ανησυχίες διευρύνονται από την ανάγνωση του Προϋπολογισμού, που θέτει μια σειρά ανέφικτων στόχων στο σκέλος των εσόδων, ενώ απαιτεί τολμηρές αποφάσεις στις δαπάνες με κυριότερη τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο μέσω νέας περικοπής στις αποδοχές και απολύσεων.





Σε ότι αφορά στο ΠΑΣΟΚ και  τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, ο Τύπος αναφέρει:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Φλερτ με αμφίβολη ανταπόκριση
Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς σκέφτεται να ζητήσει ο Γ. Παπανδρέου
Σε ότι αφορά τη συνοχή της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός διαπιστώνει ότι και πάλι η Λ. Κατσέλη βρίσκεται στο στόχαστρο ορισμένων συναδέλφων της. Την εγκαλούν γιατί προσπαθεί με πλάγιους τρόπους να ακυρώσει την υπογραφή του Α. Λοβέρδου στο μνημόνιο σχετικά με τις συμβάσεις εργασίας.
Το αποτέλεσμα των εκλογών εκτόνωσε για την ώρα την ατμόσφαιρα δυσαρέσκειας που είχε δημιουργηθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Η κριτική για την τακτική και για τις επιλογές των προσώπων είχε στόχο τον Γ. Ραγκούση. Ο υπ. Εργασίας όμως βγήκε αρτιμελής από τη μάχη. Πρωτοκλασάτος υπουργός είπε στη «Κ.Ε.» ότι «ο Γιάννης έπεσε από την Ακρόπολη, δεν έπαθε τίποτα, βρήκε πορτοφόλι, το οποίο είχε και λεφτά!».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Στηρίζει την ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού
Την ενόχληση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, οι έντονες αμφισβητήσεις και οι επιθέσεις που δέχθηκε η ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού με αφορμή το μέτριο εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής στις περιφέρειες και τους δήμους. Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να έχει εκμυστηρευτεί σε στενούς του συνεργάτες την απόλυτη ικανοποίηση του για το πώς έγινε αποδεκτό στο εξωτερικό το εκλογικό αποτέλεσμα και δεν κατανοεί το κλίμα ήττας που επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί στο εσωτερικό, πριν από τη δεύτερη Κυριακή, ακόμη κι από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Αποδίδει, μάλιστα την εκλογική επιτυχία στην ορθή διαχείριση της κατάστασης από την ομάδα του στρατηγικού σχεδιασμού. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, δεν τίθεται κανένα θέμα υποβάθμισης της ομάδας που λειτουργεί στο υπ. Εσωτερικών και συντονίζεται από τον Γ. Ραγκούση, παρότι από διάφορες πλευρές στο ΠΑΣΟΚ, του ζητείται να συγκροτήσει μια κυβερνητική επιτροπή με τη συμμετοχή των κορυφαίων στελεχών, προκειμένου να αναλάβει αυτή τον στρατηγικό σχεδιασμό.

ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Πράσινο φέσι σε δημάρχους χωρίς στήριξη
 Το ρεπορτάζ αναφέρεται «στο μαγείρεμα των εκλογικών αποτελεσμάτων που κατασκεύασαν οι επιτελείς της Ιπποκράτους με σκοπό να εμφανίσουν «φουσκωμένο» το μερίδιο του ΠΑΣΟΚ στους 325 καλλικράτειους δήμους», καθώς επίσης και ότι  «καπέλωσαν και το σύνολο των ανεξάρτητων υποψηφίων που είχαν ακόμα και την παραμικρή σχέση με το ΠΑΣΟΚ».

Μπλέξαν τις γραμμές στην κυβέρνηση…
Άλλοι υπέρ, άλλοι κατά του μνημονίου, άλλοι προσπαθούν να το μεταφράσουν στα ελληνικά μήπως αποφευχθεί η καταστροφή
Η προσγείωση της κυβέρνησης στη σκληρή πραγματικότητα της πορείας της ελληνικής οικονομίας μετά τα αυτοδιοικητικά και επικοινωνιακά (αλλά όχι πολιτικά) κέρδη των εκλογών ήταν ζήτημα τεσσάρων ημερών. Από τα… πανηγύρια της περασμένης Κυριακής, η κυβέρνηση πέρασε γρήγορα στον προβληματισμό της κατάθεσης του Προϋπολογισμού την περασμένη Πέμπτη.
Πέραν από την πίεση της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει τη διαμόρφωση διαφορετικών γραμμών στο εσωτερικό της κυβέρνησής του για μείζονες επιλογές.
1)      Υπό αμφισβήτηση ο συντονισμός: Ο Γ. Παπανδρέου σύντομα θα έρθει αντιμέτωπος με ένα νέο κύμα αμφισβήτησης της επάρκειας της ομάδας συντονισμού της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της.
2)      Δυσαρέσκεια για τον «τσάρο»: Ο πρωθυπουργός φέρεται ιδιαιτέρως προβληματισμένος και με την πορεία της οικονομίας και της υλοποίησης του μνημονίου.
3)      Χάθηκε το… μέτρο με τα σκληρά μέτρα: Ο πρωθυπουργός έχει έρθει ήδη αντιμέτωπος με απόψεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ που θεωρούν ότι η πολιτική της υλοποίησης των στόχων του μνημονίου και μόνο δεν οδηγεί πουθενά.
4)      «Πονοκέφαλος» το μπαϊράκι των 30: Το Μαξίμου επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα αλλά η μαζική διαφοροποίηση περίπου τριάντα βουλευτών από την επίσημη γραμμή στην ψηφοφορία για το Βατοπαίδι αποτέλεσε ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς το Μαξίμου. 
  
VETO
Στα χέρια του Καμίνη οι 4 «βόμβες» του Νικήτα
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το νέο δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη, ο οποίος έχει τέσσερις «καυτές πατάτες» να πιάσει στα χέρια του από την 1η Ιανουαρίου όπου αναλαμβάνει και τυπικά τα καθήκοντα του. Τα οικονομικά του δήμου που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, το πλεονάζον προσωπικό και οι συμβάσεις που λήγουν, τη σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα σε τομείς όπως η καθαριότητα, τα νεκροταφεία, τα περίφημα τραπεζοκαθίσματα κ.λ.π και βέβαια τις «αμαρτίες» του δημοτικού ραδιοφώνου Αθήνα 9,84, που χρεώνει το δήμο με δεκάδες «χρυσά» συμβόλαια αργομισθίας, είναι οι βασικές υποθέσεις που παραλαμβάνει ο νέος δήμαρχος.

Ανέτρεψαν όλα τα προγνωστικά, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς και Πάτρα γύρισαν σελίδα έπειτα από δεκαετίες. Οι νέοι Δήμαρχοι θα καθίσουν στο θώκο το 2011, αλλά έπιασαν από τώρα χαρτί και μολύβι.
Οι Γ. Καμίνης, Γ. Μπουτάρης, Β. Μιχαλολιάκος και Γ. Δημαράς καταστρώνουν σχέδια και ιεραρχούν προτεραιότητες. Γνωρίζουν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μηχανισμούς που διαμορφώθηκαν με βάση πελατειακές σχέσεις και κομματικά γραμμάτια. Δεν καλούνται απλώς να λειτουργήσουν στο νέο πλαίσιο του «Καλλικράτη», αλλά εν μέσω κρίσης και δραστικής περικοπής των χρηματοδοτήσεων, να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Ταυτόχρονα, η πρωτοβουλία συντονισμού των ανεξάρτητων δημοτικών συνδυασμών, που συγκροτήθηκε προεκλογικώς, φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια.  

Με μια ατζέντα 200 ημερών
Έως τον Ιούνιο ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γ. Καμίνης θα βάλει τις βάσεις, ώστε η Αθήνα να γίνει σύγχρονη πρωτεύουσα, ενώ ο αντισυμβατικός Σαλονικιός Γ. Μπουτάρης θέλει να γίνει διακριτό εξαρχής ότι η πόλη δεν έχει πια καμία σχέση με το παρελθόν της φοβικότητας, τις εσωστρέφειας και της αδιαφάνειας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Σοβαρά εσωτερικά ρήγματα, με «μέτωπα» και διαφωνίες
Η κυβέρνηση καλείται να δώσει σκληρή μάχη για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011 με σοβαρά εσωτερικά ρήγματα, καθώς στο ΠΑΣΟΚ έχει διαμορφωθεί ένα κοινό μυστικό «μέτωπο» κορυφαίων υπουργών κατά του κ. Γ. Ραγκούση, στην περίπτωση κατά την  οποία το αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση ήταν αρνητικό για την Ιπποκράτους. Τελικώς, αυτό δεν εκδηλώθηκε, αφού οι κάλπες δικαίωσαν τον κ. Ραγκούση και την στρατηγική του. Ωστόσο κόντρα έχει δημιουργηθεί μεταξύ του κ. Γ. Ραγκούση και Γ. Παπακωνσταντίνου μετά το θέμα της περαίωσης και για το ενδεχόμενο απολύσεων.

Αέρας ανανέωσης στην πολιτική σκηνή
Η νίκη έχει πολλούς πατέρες και δεν είναι τυχαίο ότι το βράδυ των εκλογών οι στενοί συνεργάτες των κ. Γ. Καμίνη και Γ. Μπουτάρη έκπληκτοι είδαν να πανηγυρίζουν μπροστά τους πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν λάμψει διά της απουσίας τους σε όλο τον προεκλογικό τους αγώνα. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους που η νίκη των δύο νέων δημάρχων συνιστά πρωτοφανές πολιτικό κατόρθωμα. Με το ΠΑΣΟΚ αδιάφορο ή και μερικώς υπονομευτικό των «ξένων», που αίφνης παρεισέφρησαν στα τάξεις του, και την κοινωνία να καλείται να ψηφίσει βάσει του μνημονιακού διλήμματος, εκείνοι να προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες ότι ενδιαφέρονται πρωτίστως για την πόλη τους.
Το σχέδιο Καμίνη για τη μεγάλη ανατροπή
Για να γίνει ακόμη πιο σαφής η «βοήθεια» που πρόσφεραν τα πράσινα στελέχη αρκεί μόνον μια φράση συνεργάτη του Γ. Καμίνη «Το μισό ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε 3 μέρες προ της δεύτερης Κυριακής και το άλλο μισό μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος». Οι συνεργάτες του κ. Καμίνη δεν θέλουν να είναι άδικοι. Τρεις υπουργοί, όπως λένε, στάθηκαν όντως στο πλευρό μας. Ο κ. Γ. Ραγκούσης, που με τον κ. Δ. Στεφάνου μας παρείχε πρόσβαση στο κρίσιμο υπουργείο του, η κ. Τίνα Μπιρμπίλη, που βοήθησε στο περιβαλλοντικό τμήμα του προγράμματος, και η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, που μας είπε τα μυστικά της Α’ Αθήνας. Ωστόσο, καθοριστική ήταν η μυστική συνάντηση που είχε ο κ. Καμίνης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Διότι σε αυτή ο κ. Πάγκαλος του είπε ευθαρσώς «να κάνει αυτό που νιώθει και να μην ακούει τις σαχλαμάρες που τον συμβουλεύουν οι Πασόκοι».
Η πρόταση Πάγκαλου ήταν άλλωστε και το μεγαλύτερο πρόβλημα που κλήθηκαν να υπερκεράσουν οι άνθρωποι του κ. Καμίνη. όπως διηγούνται σήμερα, δεν είναι μόνον που μας έστειλαν από το ΠΑΣΟΚ μικρομεσαία στελέχη με εντελώς παρωχημένη κομματική λογική, αλλά και το πόσο μας πίεζαν να ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους, όπως για παράδειγμα να τρέχει ο Καμίνης στα καφενεία και τις λαϊκές.

Η μοναχική πορεία Μπουτάρη προς τη νίκη
Η αλήθεια είναι πως μερίδα του τοπικού ΠΑΣΟΚ δεν τους συγχώρεσε τις ίσες αποστάσεις που είχε τηρήσει μεταξύ του Β. Παπαγεωργόπουλου και της Χ. Αράπογλου στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2006. Ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του ήταν σίγουρα ο Σ. Βούγιας που προέρχεται από την ίδια «μήτρα» της Κοινωνίας των Πολιτών. Εκτός από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος επίσης κινήθηκε, τα υπόλοιπα μεγαλοστελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ έλαμψαν διά της διακριτικότητας τους.

REAL NEWS
Πρόβλημα με την Κ.Ο.
Δεν είναι μόνο οι ενδοκυβερνητικοί σκόπελοι που έχει να αντιμετωπίσει ο Γ. Παπανδρέου. Είναι και η κοινοβουλευτική ομάδα, που άρχισε σοβαρά να τον προβληματίζει, ύστερα από τη μυστική ψηφοφορία για το Βατοπέδι τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης. Όσο κι αν κεντρικά θέλησαν να απαξιώσουν τις διαρροές και το αποτέλεσμα, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν διέλαθε της προσοχής τους ότι σε κάθε κάλπη που στήθηκε βρέθηκε συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών που καταψήφισαν και ήταν από 21 έως 23. Αυτό οδήγησε συνεργάτες του πρωθυπουργού στο καθόλου αυθαίρετο συμπέρασμα πως υπάρχει μια οργανωμένη ομάδα διαφωνούντων οι οποίοι, στην καλύτερη περίπτωση, είχαν προσυνεννοηθεί, μη θεωρώντας σοβαρό το κατηγορητήριο και τους χειρισμούς του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο θέμα, και στη χειρότερη πως αποτελούν μια οργανωμένη ομάδα εσωκομματικής αντιπολίτευσης, την οποία ο Γ. Παπανδρέου θα βρει άμεσα μπροστά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: