ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

25 Νοε 2010

Διαδηλώσεις σ'όλη την Ευρώπη

Διαμαρτυρίες ξεσηκώνουν τα μέτρα λιτότητας στην ΕΕ, με τη Συνομοσπονδία Συνδικάτων να ορίζει την 15η Δεκεμβρίου ημέρα πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας, καθώς την επόμενη ξεκινά στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο των Ευρωπαίων ηγετών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά είναι σίγουρο ότι την ημέρα εκείνη οι εργαζόμενοι θα απέχουν από τις δουλειές τους και θα διαδηλώσουν στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Δανία, την Τσεχία.

Σήμερα, Τετάρτη, η γενική απεργία που διοργανώθηκε στην Πορτογαλία χαρακτηρίστηκε από τα συνδικάτα ως η πιο μεγάλη που έγινε ποτέ στη χώρα, πιο σημαντική και από αυτήν του 1988. Τα δύο κύρια πορτογαλικά συνδικάτα CGTP και UGT, τα οποία ενώθηκαν για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια, ζήτησαν την πραγματοποίηση της γενικής απεργίας σε διαμαρτυρία για την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα στην Ιταλία συμπλοκές σημάδεψαν τις νέες διαδηλώσεις, που διοργανώθηκαν κατά της μεταρρύθμισης των πανεπιστημίων, που προτείνει η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερκουσκόνι, κυρίως όταν οι φοιτητές προσπάθησαν να εισβάλουν στη Γερουσία. Διαδηλώσεις διοργανώθηκαν, εκτός από τη Ρώμη, στο Τορίνο, την Περούτζια, το Σαλέρνο, όπου ερευνητές κατέλαβαν τις σκεπές των ιδρυμάτων τους. Στην Πίζα χιλιάδες φοιτητές κατέλαβαν πέντε γέφυρες στον Αρνο παραλύοντας την κίνηση στο κέντρο της πόλης, ενώ στη Σιένα εκατοντάδες φοιτητές κατέλαβαν τις γραμμές του τρένου.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και στο Λονδίνο ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας χιλιάδων φοιτητών και μαθητών κατά των κυβερνητικών σχεδίων να αυξηθούν τα δίδακτρα των πανεπιστημίων. Φοιτητές και μαθητές απείχαν από τα μαθήματά τους σε μία πανεθνική ημέρα δράσης εναντίον των προτάσεων της κυβέρνησης Συντηρητικών-Φιλελευθέρων που περιλαμβάνουν τον τριπλασιασμό σχεδόν των διδάκτρων για τα πανεπιστήμια.
 
Πηγή ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: