ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

24 Νοε 2010

«Καλπάζουν» AIDS και σύφιλη Ξεπερνούν τα 600 φέτος τα κρούσματα AIDS από τα 450 πριν από δύο χρόνια. Στους 10.450 ανέρχονται οι φορείς. Στους 500 έφτασαν πέρυσι οι πάσχοντες από σύφιλη έναντι 60 στις αρχές της δεκαετίας

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων AIDS και σύφιλης παρατηρείται στην Ελλάδα.
Για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο, τα νέα κρούσματα AIDS ξεπερνούν, φέτος, τα 600 (ανάμεσά τους δύο νεογέννητα), από 450 που ήταν πριν από δύο χρόνια. Οι οροθετικοί ανέρχονται στους 10.450 και από αυτούς οι 5.100 ακολουθούν θεραπεία.


«Καμπανάκι» χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης και AIDS
«Καμπανάκι» χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σύφιλης και AIDS
Η χαλάρωση των προγραμμάτων ενημέρωσης και η μείωση του φόβου έχουν επίπτωση στο σύνολο των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων: τα νέα κρούσματα σύφιλης αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, φτάνοντας πέρυσι τα 500, έναντι μόλις 60 στις αρχές της δεκαετίας.
Τα παραπάνω ανέφεραν χθες οι λοιμωξιολόγοι Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Μάριος Λαζανάς, Μαρία Χίνη και Γιώργος Χρύσος, με αφορμή το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, το οποίο πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.
Οι ειδικοί τόνισαν ότι η χώρα μας εμφανίζει αρνητική επιδημιολογική εικόνα στο AIDS, καθώς τα στοιχεία δείχνουν συνέχιση της αυξητικής τάσης. Το 2008 -είπαν- στη χώρα μας δηλώθηκαν 450 νέα κρούσματα. Επειτα από ένα μεγάλο διάστημα μείωσης, το 2009 καταγράφηκε αύξηση (600 νέα κρούσματα), η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εξέλιξη αυτή είναι αναμενόμενη, καθώς την τελευταία πενταετία έχει ατονήσει η ενημέρωση. Με αφορμή τη μόλυνση από AIDS δύο νεογέννητων από τη μητέρα τους, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και προς τους γυναικολόγους, τους οποίους κάλεσαν να υποβάλλουν τις εγκύους στο τεστ για τον ιό περισσότερες από μία φορά κατά τη διάρκεια της κύησης.
Αν διαπιστωθεί έγκαιρα ότι η μητέρα είναι οροθετική, μπορεί να της χορηγηθεί η κατάλληλη αγωγή και να περιοριστεί στο 0,8% έως 2% η πιθανότητα μόλυνσης του νεογέννητου. Αν δεν γίνει διάγνωση και θεραπεία, ο κίνδυνος μόλυνσης του παιδιού φτάνει το 25%.
Για πολύ μεγάλη αύξηση στα κρούσματα σύφιλης έκανε χθες λόγο ο καθηγητής Δερματολογίας κ. Ανδρέας Κατσάμπας. Το 1982 -σημείωσε- καταγράφηκαν στην Ελλάδα 400 νέα κρούσματα. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 ο ετήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων ελαχιστοποιήθηκε (1 - 3). Μία δεκαετία αργότερα, έφτασαν τα 60 έως 70, ενώ το 2009 εκτινάχθηκαν στα 500.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: