ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

20 Νοε 2010

Τα θέματα που προβάλλονται στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Τέσσερα εμπόδια στο δρόμο της συναίνεσης
Ο π/θ θα επιχειρήσει να παίξει το χαρτί της συναίνεσης ή τουλάχιστον της συνεννόησης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, γι' αυτόν το λόγο θα ζητήσει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τα μεγάλα εμπόδια για την κυβέρνηση, στη δύσκολη πορεία του 2011, που πιθανόν να μην μπορέσει να ξεπεράσει, εντοπίζονται στα εξής θέματα:
1. Ανάπτυξη και ανάσχεση της ύφεσης
2. Η τρόικα πιέζει για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η μείωση θα προκύψει με την εφαρμογή της αναλογίας πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη και όχι με απολύσεις, πλην των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, που είναι όμως δεκάδες χιλιάδες.
3. Μειώσεις μισθών δεσμεύεται ο π/θ ότι δεν θα γίνουν. Όμως με το ενιαίο μισθολόγιο στο στενό δημόσιο τομέα πολλά επιδόματα θα κοπούν, με αποτέλεσμα τη μείωση των συνολικών αποδοχών.
4. Η μείωση της σπατάλης στο Δημόσιο. Κι εδώ εκφράζονται αμφιβολίες, καθώς η προϊστορία της κυβέρνησης στον τομέα των εσόδων και της περικοπής της δημόσιας δαπάνης δεν είναι και τόσο επιτυχής.

ΒΗΜΑ
Υπουργοί στη μέγγενη του προϋπολογισμού
Πρόβλημα πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης του νέου προϋπολογισμού διαπιστώνουν υπουργοί της κυβέρνησης. Κατ΄ αρχάς αυτό που οδηγεί πολλούς υπουργούς και βουλευτές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης είναι το ανοιχτό ζήτημα των απολύσεων στις ΔΕΚΟ ή της ανεργίας που θα προκύψει από τη λήξη χιλιάδων συμβάσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι ακριβείς προθέσεις της κυβέρνησης παραμένουν απροσδιόριστες και κάποια μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θεωρούν ότι αυτό γίνεται σκοπίμως, για δύο λόγους: πρώτον, προκειμένου να αποφευχθούν οι αντιδράσεις αυτή τη στιγμή και, δεύτερον, για να υπάρχει περιθώριο «υποχώρησης» της κυβέρνησης σε περίπτωση που υπάρξει νέο κύμα πιέσεων της τρόικας στις αρχές του έτους.
Το έτερο ζήτημα που προβληματίζει είναι οι στόχοι του προϋπολογισμού στον τομέα των εσόδων, που παραμένουν σε επίπεδο ευχών. Το θέμα της εξυγίανσης του τομέα της... Υγείας είναι επίσης ένα από τα ευαίσθητα σημεία, τα οποία αναμένεται να έχουν και πολιτικές επιπτώσεις. Πάντως η κύρια ανησυχία της κυβέρνησης μέχρι στιγμής εντοπίζεται στο επικοινωνιακό σκέλος. Σε σύσκεψη της ομάδας κεντρικού σχεδιασμού που έγινε χθες εκφράστηκε η άποψη πως ο προϋπολογισμός δεν πέρασε θετικά στα ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκαν τόσες περικοπές όσες αναμένονταν


ΕΘΝΟΣ
Τσεκούρι στα επιδόματα ΔΕΚΟ και Δημοσίου
Η συρρίκνωση των αποδοχών μπορεί να φτάσει το 40% σε συγκοινωνίες - ΟΣΕ. Στον δημόσιο τομέα, μετά τις πρώτες περικοπές μισθών κατά 20%, το νέο «ψαλίδι» επιδομάτων αναμένεται να μειώσει τις αποδοχές κατά 20% επιπλέον. Στόχος του νέου μισθολογίου θα είναι η ανατροπή της αναλογίας μισθού- επιδομάτων, που σε αρκετές περιπτώσεις οι πρόσθετες αμοιβές ξεπερνούν τον βασικό μισθό του υπαλλήλου π.χ. στο υπουργείο Οικονομικών. Η βασική επιδίωξη είναι οι βασικές αποδοχές των υπαλλήλων να αντιστοιχούν στο 80% του μισθού και μόνο το 20% να αφορά καταβολή επιδομάτων. Θεωρείται πιθανό να διατηρηθούν μόνο το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα θέσης που θα δίνεται με τη μορφή «πριμ» παραγωγικότητας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ερωτήματα στον απόηχο των μέτρων
Κλίμα αβεβαιότητας για την δυνατότητα εκτέλεσης του προϋπολογισμού υφίσταται το εσωτερικό της κυβέρνησης. Διχογνωμίες στο κυβερνητικό επιτελείο έχει προκαλέσει η συνεχιζόμενη φιλολογία περί απολύσεων στο δημόσιο.  Στο αρνητικό αυτό κλίμα η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει κλίμα συναίνεσης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
(Προ)υπολογίζουν σε συναίνεση, φοβούνται κοινωνική έκρηξη
Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε ενδεχόμενες συναντήσεις που θα έχει ο ΓΑΠ, την ερχόμενη εβδομάδα με τους πολιτικούς αρχηγούς , κατά τις οποίες θα υποστηρίξει ότι η εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2011 είναι η τελευταία ευκαιρία της ελληνικής οικονομίας. Αναζήτηση συναίνεσης θα γίνει από την πλευρά του π/θ και προς τους κοινωνικούς φορείς.

Στη μέγγενη ξανά οι μισθοί του Δημοσίου
Σχέδιο – σοκ για μειώσεις αποδοχών εως και 30% σε 768.000 κρατικούς  υπαλλήλους και λειτουργούς, προωθεί η κυβέρνηση. Στόχος είναι οι αμοιβές των δημ. υπαλλήλων να συγκλίνουν με τα πιο χαμηλά επίπεδα του ιδιωτικού τομέα. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης θα μπουν κυρίως τα επιδόματα, οι αποζημιώσεις, και οι λοιπές πρόσθετες αμοιβές.  

ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ
Χρονιά  crash test το 2011
«Φτιάχνουμε το δημόσιο από την αρχή», ήταν το μήνυμα του ΓΑΠ προς τους υπουργούς. Στις ΔΕΚΟ το μοντέλο που θα ακολουθηθεί, πέραν της δραματικής περικοπής των αποδοχών που θα υπάρξει, προβλέπει τρία στάδια: Συνταξιοδότηση όσων πληρούν τις προϋποθέσεις, εθελούσια έξοδο, μετατάξεις. Η λήξη συμβάσεων αναμένεται να επιδεινώσει το πρόβλημα της ανεργίας.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια: