ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

29 Νοε 2010

Παρατείνεται το δάνειο, όχι το Μνημόνιο Τι θ' αλλάξει με όρους αποπληρωμής, επιτόκιο

Σε 11 χρόνια - με 4ετή περίοδο χάριτος - θα αποπληρώσει η Ελλάδα το δάνειο από ΕΕ/ΔΝΤ, ενώ η ισχύς του Μνημονίου δεν πρόκειται να παραταθεί πέραν της τριετίας, όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών. Τα δημοσιονομικά της χώρας θα παραμείνουν πάντως υπό στενή παρακολούθηση από πλευράς ΕΕ-ΔΝΤ και μετά το 2013. Οι λεπτομέρειες για τον τρόπο αποπληρωμής των δόσεων θα καθοριστούν εντός του πρώτου διμήνου του επομένου έτους. Το επιτόκιο θα αυξηθεί, αν και η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει κυμαινόμενο ή σταθερό. Σε δηλώσεις του ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου "δεν συνεπάγεται παράταση του Μνημονίου", ούτε πρόκειται να συνδυασθεί με νέο δανεισμό - αντίθετα η Ελλά θα έχει τη δυνατότητα να βγεί νωρίτερα στις αγορές.
Οπως διευκρίνισε, με βάση την απόφαση που ελήφθη για την Ιρλανδία, για την Ελλάδα τα 3 χρόνια της περιόδου χάριτος αυξάνονται σε 4 και τα 2 χρόνια αποπληρωμής γίνονται 7.
Αδιευκρίνιστο παραμένει αν οι νέοι όροι θα αφορούν το σύνολο του δανείου ή μόνον τις δόσεις που δεν έχουμε λάβει ακόμη. Ελπίζουμε, είπε ο υπουργός, ότι θα έχουμε μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής από την επόμενη δόση του Μαρτίου, η οποία είναι μεγάλη (15 δισ. ευρώ).
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι «το Μνημόνιο τελειώνει το 2013. Δεν αίρεται όμως η υποχρέωση για έλλειμμα κάτω από 3% του ΑΕΠ στη συνέχεια. Τότε όμως η κατάσταση θα είναι σαφώς καλύτερη και θα επιτρέπει η διανομή κοινωνικού μερίσματος».
Υπογράμμισε παράλληλα ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε πολύ καλές επιδόσεις στο δίμηνο Ιανουαρίου–Φεβρουαρίου 2011, γιατί τότε θα ψηφιστεί από τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης η επιμήκυνση και η επόμενη δόση του πακέτου στήριξης θα μπορούσε να ενταχθεί στο νέο καθεστώς.

Το επιτόκιο
Από τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, προκύπτει ότι με την επιμήκυνση το χρόνου αποπληρωμής, θα αυξηθεί ελαφρά και το επιτόκιο του. Τώρα πληρώνουμε γύρω στο 4%.για τις δόσεις που έχουμε λάβει. Είναι στη διακριτική μας ευχέρεια να διατηρήσουμε και μετά την επιμήκυνση το κυμαινόμενο επιτόκιο, το οποίο θα είναι λίγο υψηλότερο από 4%. Μπορούμε επίσης να το γυρίσουμε σε σταθερό. Τώρα το σταθερό είναι 5,5% και με την επιμήκυνση θα ταυτιστεί με αυτό της Ιρλανδίας, που είναι 5,8%. 

πηγη: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ IN

Δεν υπάρχουν σχόλια: