ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

20 Νοε 2010

ΟΙ ΨΗΦΟΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 Μετά από πολλά χρόνια κατάφεραν τελικά υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στις δύο μεγάλες πόλεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη να «αντλήσουν» κρίσιμους για την νίκη τους ψήφους από την Αριστερά.
Τόσο ο κ. Μπουτάρης , όσο και ο κ. Καμίνης , λόγω της προσωπικότητας τους αλλά και του γεγονότος ότι και οι ίδιοι είχαν δεσμούς με την Αριστερά , μπόρεσαν να βγάλουν κατυ’ αρχήν το ΠΑΣΟΚ από τον πολιτικό απομονωτισμό» και να «αντλήσουν» από τις δεξαμενές της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ και Κ.Κ.Ε.) κρίσιμους ψήφους.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον ως προς τις διεργασίες που συντελέστηκαν στο δεύτερο γύρο ανάμεσα στους κ.κ Μπουτάρη και Καμίνη και την Αριστερά έχει το άρθρο του Λάμπρου Σταυρόπουλου στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»
Η ψήφος της Αριστεράς έκρινε εν πολλοίς το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε κρίσιμες μάχες, όπως στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αυτό φάνηκε ιδιαιτέρως καθώς μέρος των ψηφοφόρων των κομμάτων της Αριστεράς προσήλθε στις κάλπες στηρίζοντας τις υποψηφιότητες των κκ. Γ. Καμίνη και Ι. Μπουτάρη, συμβάλλοντας έτσι στην ανατροπή που συντελέστηκε. Σύμφωνα με τους αναλυτές, υπέρ των υποψηφιοτήτων των κκ. Καμίνη και Μπουτάρη τάχθηκε στην κάλπη ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως άλλωστε έλεγαν συνεργάτες του νέου δημάρχου Αθηναίων, υπήρχαν «γέφυρες επικοινωνίας» με τον χώρο της «Ανοιχτής Πόλης», του συνδυασμού της υποστηριζόμενης από τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Ελένης Πορτάλιου , αλλά και ειδικότερα του ΣΥΝ, όπου οι αποχωρήσαντες της Δημοκρατικής Αριστεράς του κ. Φ. Κουβέλη διατηρούν ακόμη προσωπικές σχέσεις. Ωστόσο αυτό που κυρίως έκρινε την επιλογή μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να ταχθεί υπέρ του κ. Καμίνη ήταν το «αντικακλαμανικό μέτωπο», το οποίο η «Ανοιχτή Πόλη» είχε ανοίξει κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Αντίστοιχη ήταν και η θέση του υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ συνδυασμού του κ. Τρ. Μηταφίδη στη Θεσσαλονίκη, μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του οποίου στήριξε τον κ. Μπουτάρη προσδίδοντας στη δυναμική που απέκτησε έναντι του κ. Κ. Γκιουλέκα ένα κρίσιμο, όπως αποδείχθηκε από το εκλογικό «ντέρμπι» που παίχτηκε, μέγεθος. Τον κ. Μπουτάρη ωστόσο στήριξε και ένα μέρος των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, όπως διαπιστώνουν αναλυτές, παρά τη «γραμμή» του Περισσού για «άκυρο/ λευκό» στον δεύτερο γύρο.
Υπολογίζουν μάλιστα ότι ίσως το τμήμα αυτό να φθάνει στο 40% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, οι οποίοι ψήφισαν τον κ. Μπουτάρη με κριτήριο αφενός την ανακοπή της «δεξιάς» κυριαρχίας στον Δήμο Θεσσαλονίκης και αφετέρου το πρόσωπο του νεοεκλεγέντος δημάρχου. Παρά ταύτα, όπως επισημαίνουν οι δημοσκόποι, οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ τήρησαν σε γενικές γραμμές την κομματική κατεύθυνση για «άκυρο/ λευκό» στον δεύτερο γύρο, ακόμη και σε περιφέρειες όπου υπήρχε παράδοση ετερόκλητων εκλογικών συγκλίσεων, όπως στη Θεσσαλία. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αναλυτής, «το ΚΚΕ φαίνεται να τήρησε σκληρή ουδετερότητα».
Συνολικά, εκτιμάται ότι περί το 75% των ψηφοφόρων του κόμματος «ακολούθησε τη γραμμή» του άκυρου ή του λευκού, ενώ οι υπόλοιποι, κυρίως άνθρωποι που δεν εμπίπτουν στον κύκλο της άμεσης επιρροής του ΚΚΕ, ψήφισαν ανάλογα με τα πρόσωπα, δηλαδή με τοπικά κριτήρια. «Με ικανοποίηση μαθαίνουμε και βλέπουμε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της “Λαϊκής Συσπείρωσης” την πρώτη Κυριακή και τώρα πήγε στην κάλπη ψηφίζοντας λευκό ή άκυρο» σχολίασε τη βραδιά των εκλογών η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: