ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ

30 Νοε 2010

Επέστρεψε στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου

Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Στον αρχικό ιδιοκτήτη του επέστρεψε τη Δευτέρα το Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, αφού οι τουρκικές Αρχές παρέδωσαν τον τίτλο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε τον περασμένο Ιούνιο του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο ΦανάριΣτις 3 Νοεμβρίου, το Πρωτοδικείο Πριγκήπου, εφαρμόζοντας ουσιαστικά την απόφαση του ΕΔΑΔ είχε αποφασίσει να επιστραφεί στο Πατριαρχείο ο τίτλος.

Τον τίτλο παρέλαβε από το τμήμα κτηματολογίου του γραφείου επάρχου στην Πρίγκηπο ο δικηγόρος του Πατριαρχείου και λέκτορας του Πανεπιστημίου Θράκης Γιάννης Κτιστάκις με τον συνεργάτη του, Τούρκο δικηγόρο Τζεμ Μουράτ Σοφούογλου.

Στη συνέχεια ο τίτλος παραδόθηκε από τους δικηγόρους στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι. «Είμαι πολύ ευτυχισμένος, σήμερα αυτό ήταν το δώρο του Αγίου Ανδρέα» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο κ.Σοφούογλου είπε πως «αποκαταστάθηκε ένα δικαίωμα» και υπογράμμισε πως το τίτλος του Ορφανοτροφείου ανήκε στο Πατριαρχείο μέχρι το 2005, όταν αφαιρέθηκε με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου. Τόνισε μάλιστα ότι η απόφαση συνιστά νομικό προηγούμενο για άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Ο Γιάννης Κτιστάκις επεσήμανε ότι «η ομάδα δικηγόρων εργάστηκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανωτερότητα του δικαίου και το Πατριαρχείο».

Πολυετής δικαστική διαμάχη

Το Ορφανοτροφείο Πριγκήπου λειτούργησε από το 1903 μέχρι το 1964 οπότε το έκλεισαν οι τουρκικές Αρχές με τη δικαιολογία του κινδύνου πυρκαγιάς. Το 1999 οι τουρκικές Αρχές άρχισαν να αμφισβητούν την κυριότητα του Πατριαρχείου. Η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον του Πατριαρχείου, με αποτέλεσμα το 2005, το Πρωτοδικείο Πριγκήπου να αφαιρέσει τον τίτλο ιδιοκτησίας από το Πατριαρχείο.

Το ίδιο έτος το Φανάρι προσέφυγε στο ΕΔΑΔ το οποίο και καταδίκασε την Τουρκία. Η αρχική απόφαση εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου 2008 και η τελική στις 15 Ιουνίου 2010. Η Τουρκία αναγκάστηκε να επιστρέψει το κτίριο στο Πατριαρχείο και να καταβάλει ποσό 6.000 ευρώ ως ηθική βλάβη.

Αμέσως μετά την έκδοση της παραπάνω απόφασης, οι δικηγόροι του Πατριαρχείου ζήτησαν από το πρωτοδικείο Πριγκήπου να κάνει αναψηλάφηση της απόφασης που είχε ληφθεί το 2005.

Η αναψηλάφηση έγινε και το Πρωτοδικείο στις 3 Νοεμβρίου διόρθωσε ουσιαστικά την προηγούμενη απόφασή του, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην απόφαση του Πρωτοδικείου αναφερόταν ότι «ο τίτλος του κτιρίου θα επιστραφεί στο Ρωμέϊκο Πατριαρχείο».

Το κτίριο πρόκειται να επισκευαστεί και να τεθεί σε λειτουργία ως διεθνές οικολογικό κέντρο, όπως έχει δηλώσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://static.doldigital.net/webstatic/3BE8DE93ED68CA890437C53F10DB7F89.jpg
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: